Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Cumhurbaşkanı Gül onayladı: Özel Yetkili Mahkemeler kalktı

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Özel Yetkili Mahkemeleri kaldıran 6526 sayılı kanunu onayladı.

        Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, 6526 sayılı "Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun" Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Anayasanın 89. maddesinin birinci fıkrası ile 104. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiği bildirildi.

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. Maddesi Uyarınca Kurulan Ağır Ceza Mahkemelerinin Kaldırılmasına ve Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile daha önce yasal düzenlemeyle kaldırılan ancak ellerindeki dosyalar sonuçlanıncaya kadar görevlerine devam etmesi hükme bağlanan özel yetkili mahkemeler ile TMK 10. maddesiyle görevli mahkemeler tümüyle kaldırılıyor.

        Cumhurbaşkanı Gül, Kanunu onaylayarak, yayımlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderdi.

        Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İzmir, Malatya, Bursa, Samsun, Erzurum ve Van'da birer, Diyarbakır ve İstanbul'da ikişer olmak üzere toplam 13 ağır ceza mahkemesi TMK 10. maddesi ile görevlendirilmiş, 65 hakim, 80 savcı olmak üzere 145 hakim ve cumhuriyet savcısı bu Kanundan kaynaklanan suçların soruşturma ve kovuşturmasında görev almak üzere belirlenen ihtisas mahkemelerinde yetkilendirilmişti

        BAKTIKLARI DAVALAR

        Bu mahkemelerin baktığı yüzlerce dava arasında, Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve eski komutanlar Hasan Iğsız, Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Nusret Taşdeler'in de yargılandığı "Ergenekon" davası, kamuoyunda terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olarak bilinen "KCK" davaları, Prof. Dr. Yalçın Küçük, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ve bazı gazetecilerin yargılandığı "Oda TV" davası, İzmir'de görülen "Askeri Casusluk" davası, Hanefi Avcı'nın yargılandığı "Devrimci Karargah Örgütü" davası öne çıkıyor.

        Ayrıca Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok'un öldürülmesi olaylarının da aralarında bulunduğu çok sayıda olayı kapsayan "Umut Operasyonu" davası, "Atabeyler Grubu" davası, BOTAŞ'taki yolsuzluk iddialarına ilişkin "Mavi Hat" davası, "2009'daki kurban bağışı kesim ihalelerindeki yolsuzluk" iddialarıyla ilgili dava, Levent Ersöz'ün yargılandığı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin dava, Mehmet Ağar'ın da yargılandığı Ankara'daki faili meçhul cinayetler davası da bu mahkemelerin baktığı davalar arasında bulunuyor.

        Bu mahkemelerde görülen Çetin Doğan, Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına, Bilgin Balanlı ve Engin Alan'ın da yargılandığı "Balyoz", Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, yöneticiler Şekip Mosturoğlu ile İlhan Ekşioğlu, Beşiktaş eski yöneticisi Serdal Adalı ve eski teknik direktörü Tayfur Havutçu'nun da yargılandığı "Futbolda Şike", İstanbul'daki askeri casusluk ve Hrant Dink cinayetine ilişkin dava ise temyiz aşaması da sona eren davalar arasında yer alıyor.

        DOSYALAR DEVREDİLECEK

        Kanun ile daha önce yasal düzenlemeyle kaldırılan ancak ellerindeki dosyalar sonuçlanıncaya kadar görevlerine devam etmesi hükme bağlanan özel yetkili mahkemeler tümüyle kaldırılıyor. Bu mahkemelerde görülen davalara, 133 ağır ceza mahkemesinde devam edilecek.

        Bu mahkemelerde görevli hakim ve savcılar, HSYK tarafından devirlerinin tamamlanmasından itibaren 10 gün içinde HSYK tarafından uygun göreve atanacak.

        Bu mahkemelerde görevli özel yetkili cumhuriyet savcılarınca yürütülen soruşturma dosyaları, yetkili cumhuriyet başsavcılıklarına devredilecek. Bu durumda, geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcoğlu'nun ölümüyle ilgili TMK 10. madde ile görevli Malatya Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen soruşturma dosyası da belirlenen yetkili cumhuriyet başsavcılığına gönderilecek.

        Yargılaması devam eden dosyalar, bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere yetkili ve görevli mahkemelere devredilecek. Bu mahkemelerce verilip Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda veya Yargıtay'ın dairelerinde bulunan dosyaların incelenmesine devam edilecek.

        Bu mahkemelerce verilip henüz gerekçesi yazılmamış olan hükümlerin gerekçeleri, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde yazılacak. Bu nedenle Ergenekon Davasında kararını 5 Ağustos 2013'te açıklayan ancak 7 aydır gerekçesini tamamlamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin de düzenleme yürürlüğe girdikten sonra 15 gün içinde gerekçesini yazarak Yargıtay'a göndermesi gerekecek.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ