Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Fethiye'de tehlikeli gerginlik

        Erdoğan CANKUŞ / FETHİYE (AHT)

        Muğla'nın Fethiye ilçesinde HDP'nin ilçe binası açılışı nedeniyle gerginlik yaşandı. Bina çevresinde toplanan yaklaşık 5 bin kişi, 3 saat boyunca eylem yaptı, hem açılışa engel oldu, hem de itfaiye aracının merdivenine binip tabelayı indirerek yerine Türk bayrağı astı.

        Atatürk Caddesi 501. Sokak'taki HDP ilçe teşkilatının saat 14.00'te açılışının yapılacağını öğrenen yaklaşık 5 bin kişi, yağmura rağmen gruplar halinde bina çevresinde toplandı. Bunun üzerine Çevik Kuvvet ekipleri bina çevresini barikatlarla kapattı. Muğla'nın yanı sıra Aydın ve Denizli'den de çok sayıda Çevik Kuvvet ekibi takviye olarak ilçeye geldi. Çevredeki esnaf kepenk kapatırken, TOMA ve panzerler de caddeye yerleşti. Bina çevresine gelen gruplardan biri polis barikatlarını aşarak HDP binasının önüne geldi, ellerinde Türk bayraklarıyla binaya kadar yürümek isteyen grubu polis megafonla uyardı. Aşırı yağmura rağmen dağılmayan gruplar "Beşkaza Ovası Bozkurt yuvası", "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Ne Mutlu Türk'üm diyene", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Burası Fethiye buradan çıkış yok" şeklinde sloganlar attı.

        Kalabalıktan bazı kişiler çevredeki binalardan atlayıp HDP binasına ulaşmak istedi. Bir kişi, 4 katlı binanın çatısına çıkarak oradan binaya taş ve kiremit yağdırdı. 8-10 kişilik grup ise, adeta ölüme meydan okuyarak yan binalardan ellerinde demir çubukla HDP binasının tabelasını yere düşürmeye çalıştı. Aynı grup binanın camlarını kırmaya çalışırken Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Faruk Akıncı, Muğla İl Emniyet Müdürü Ahmet Akbal, Fethiye İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Kocabıyık olay yerine gelerek vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı. Kaymakam Çalık, kalabalıktan bazı kişilerle görüşüp ardından megafonla halkı sağduyuya çağırdı. Herkesin demokratik hakkını kullanabileceğini, polisin uyarılarına kulak verilmesini istedi. Eylemciler HDP tabelası indirilmeden sokaktan ayrılmayacaklarını söyledi.

        İTFAİYE ARACIYLA TABELA İNDİRİLDİ

        DP'li Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da konuşma yaparak grubu sakinleştirdi. Vatandaşlardan biri, itfaiyenin gelmesini ve tabelanın indirilmesini isteyince Saatcı, itfaiye ekibini olay yerine telefonla çağırdı. Ancak itfaiye biraz gecikince çevredeki binalardan bazı vatandaşlar, Türk Bayrakları açarak binaya taş yağdırmayı sürdürdü. HDP binasının camları tamamen kırıldı. Bu sırada kalabalık grup bir kez daha İstiklal Marşı'nı okudu.

        İtfaiye aracı gelince gruptakiler bu kez araca binip tabelayı indirmak için birbirleriyle tartıştı. İtfaiyede görevli 2 kişi, HDP tabelasını söktü. Gruptan bazı kişiler tabelayı parçalamak isterken, polis buna izin vermedi. Çıkarılan HDP flamasının yakılmasını da polis engelledi. Binaya iki büyük Türk Bayrağı asılınca kalabalık yine İstiklal Marşı'nı söyledi. Polis panzerinin çıktı. Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı polis panzerinin üzerine çıkıp yeniden konuşma yaptı. Saatcı ile birlikte yüzlerce kişi Beşkaza Meydanı'na sloganlar atarak yürüdü. Saatcı ile CHP İlçe Başkanı Emrah Doğu da yüzlerce kişi ile birlikte İstiklal Marşı söyledi. 3 saat süren eylemin ardından grup dağıldı. Açılış yapılmazken, polis önlemini sürdürdü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ