Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Soma maden kazası, Soma maden kaza Ankara müdahale, Taksim'de polis müdahalesi, Taksim'de Soma eylemi, Soma maden kazası, Soma maden faciası

        Ankara, Kızılay'da, Soma'daki maden faciasıyla ilgili protesto eylemi yapan ve Meclis yönünde yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Tünel'den Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba yapılan müdahalede 39 kişi gözaltına alındı.İzmir'deBasmane Meydanı'nda toplanan sendika ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, sloganlar atarak Konak Meydanı'na yürüdü. Burada polis barikatını geçmek isteyen gruba müdahale edildi.

        Tünel'den Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba yapılan müdahalede 39 kişi gözaltına alındı.

        Tünel'den Taksim Meydanı'na yürümek isteyen göstericilere, polisin uyarılarına taş, bilye ve şişelerle karşılık vermeleri üzerine, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. Polis ile göstericiler arasındaki kovalamaca, ara sokaklarda devam etti. Polisin 39 kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi. Operasyonda 29 molotofkokteyli ile çok sayıda bilye, misket ve sapan ele geçirildi.

        GAZİ MAHALLESİ'NDE MÜDAHALE

        Gazi Mahallesi'nde, Manisa'nın Soma ilçesinde maden faciasında hayatını kaybedenleri bahane ederek eylem yapıp yolu trafiğe kapatan gruba, polis ekipleri biber gazıyla müdahale etti.

        Sultangazi Gazi Mahallesi İsmet Paşa Caddesi üzerinde akşam saatlerinde toplanan grup, Soma'da maden kazasında hayatını kaybedenleri bahane edip sokağa çıkarak kurdukları barikatı ateşe verip yolu trafiğe kapattı. Zırhlı araçlarla bölgede önlem alan polis, gruba biber gazı ve TOMA ile müdahale etti. Sloganlar atan grup, polise havai fişekle karşılık verdi.

        Polisin müdahalesiyle ara sokaklara dağılan gruplar, zaman zaman tekrar cadde üzerine çıkıp eylemlerini devam ettirdi.

        ANKARA

        Kızılay Güvenpark'ta toplanan göstericilerin bir kısmı, Konur Sokak'taki Madenci Anıtı'na karanfil bırakılmasının ardından Meclis istikametine yürümek istedi.

        Polisin grubun yürümesine izin vermemesi üzerine kısa süreli arbede yaşandı. Bu sırada bazı göstericilerin polise havai fişek attığı görüldü. Polis de göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

        Müdahalenin ardından, göstericilerin bir kısmı Kızılay istikametine, bir kısmı da Konur Sokak'ın arka taraflarına doğru kaçtı. Göstericilerin attığı havai fişeğin yüzüne isabet etmesi sonucu bir polisin yaralandığı öğrenildi.

        Biber gazından göstericilerin yanı sıra vatandaşlar ve basın mensupları da etkilendi. İki gruba ayrılan göstericilerin Kızılay ve Konur Sokak'taki bekleyişleri sürüyor.

        Polis Atatürk Bulvarı'nda bulunan bakanlıkların çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı.

        İZMİR'DE MÜDAHALE

        İzmir'de, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden kazasını protesto için toplanan göstericilere polis müdahale etti.

        Basmane Meydanı'nda toplanan sendika ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, sloganlar atarak Konak Meydanı'na yürüdü. Burada polis barikatını geçmek isteyen gruba müdahale edildi. Gruptakilerin havai fişek atması üzerine polis, TOMA'lardan sıkılan tazyikli su ve biber gazıyla karşılık verdi. Olaylar sürüyor.

        KAZANCI YOKUŞU'NDA POLİS MÜDAHALESİ

        Taksim Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü İstanbul Şubesi önünde eylem yapan ESP'li gruba polis biber gazı ve kalkanlarla müdahale etti. Müdahale sırasında bazı eylemcilerin yerlere düştüğü görüldü.

        ESP üyesi bir grup, Taksim Kazancı yokuşunda bulunan Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü İstanbul Şubesi önüne gelerek Soma'da yaşanan maden faciasını protesto etti. Basın açıklaması yapan eylemciler, polis tarafından dağılmaları yönünde uyarıldı. Uyarıyı dikkate almayan eylemciler, MTA binasına doğru yumurta atmaya başladı. Bunun üzerine polis, eylemcileri kalkanlar yardımıyla uzaklaştırmaya çalıştı. Yaşanan arbedede polis biber gazı sıkarken, bazı eylemcilerin yere düştüğü görüldü. Müdahale sonrası grup, ara sokaklarda dağıldı.

        TÜRK-İŞ ÜYELERİ GALATASARAY MEYDANI'NDA BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

        TÜRK-İş'e bağlı sendikaların İstanbul Şube yöneticileri ve üyelerinden oluşan bir grup, Galatasaray Meydanı'nda Soma'da meydana gelen maden faciası ile ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Türk-İş üyelerinin yarından itibaren Türkiye genelindeki işyerlerinde her gün iş bırakıp saygı duruşunda bulunacaklarını açıkladı.

        Galatasaray Meydanı'nda toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, faciada hayatlarını kaybeden maden işçilerin yasını tutmak için kollarına siyah bantlar taktı. Ellerinde 'Kaza değil, cinayet', 'Hepsi Katil', yazılı dövizler taşıyan grup, 'Suskun toplum istemiyoruz', 'Soma'da yaşanan katliamdır', 'Madende ölümler kader değildir' şeklinde sloganlar attı. Gruptakiler, basın açıklamasından önce hayatlarını kaybeden maden işçileri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

        Grup adına basın açıklamasını, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak okudu. Açıklamada, "Manisa Soma'da meydana gelen maden kazası, güvencesiz çalışma, kayıtdışı çalışma, taşeronluk, ucuz işçilik, ucuz maliyetin ülkemizi getirdiği noktayı gözler önüne sermiştir. Bu olay, Türk-İş topluluğunda ve ülke halkımızda büyük bir acıya neden olmuştur. Son yıllarda yaşadığımız iş cinayetlerine ne yazık ki bir yenisi daha eklenmiştir. Kârlarına kâr katmaktan başka bir amaçları olmayan, bunun için insanların hayatlarıyla oynayanlar, bu ülkede köle düzenini hakim kılmak isteyenler, doymak bilmeyen açlıklarıyla emekçilerin canlarını hiçe sayanlar hesap vermelidir. İş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü olan Türkiye, artık bu kazalarda kaybettiklerinin ardından ağlamak istememektedir. Türk-İş, facianın sorumluları bulunup hak ettikleri cezaları alana kadar konunun takipçisi olacak, bu faciaya sessiz kalmayacaktır" ifadelerine yer verildi.

        KADIKÖY

        Soma'daki maden faciasında ölenler için, Kadıköy'deki Boğa Heykeli önünde toplanan bir grup oturma eylemi yapıp yolu kapattı. "Kaza değil cinayet" şeklinde slogan atan gruptan bazılarının yüzünü siyaha boyadığı ve baret taktığı görüldü.

        Kadıköy Gençlik Meclisi tarafından Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için eylem düzenlendi. Eylem için yaklaşık 100 kişi saat 17.00'de Kadıköy Boğa heykeli önünde toplandı. Grup, Kadıköy İskele Meydanı'na inen Söğütlüçeşme Caddesi üzerine oturup yolu araç trafiğine kapattı. "Ya barbarlık, ya sosyalizm" ve "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" yazılı pankart ile "Gün kömürden daha kara" ve "Güneşi göremedim" yazılı dövizler açan göstericiler, "Kaza değil cinayet" şeklinde slogan attı. Bazı göstericilerin kafasında işçi bareti olduğu, bazılarının da yüzünü siyaha boyadığı görüldü. Eylemciler, Boğa Heykeli'nin önüne de kömür bıraktı.Yarım saat süren oturma eyleminin ardından, grup İskele Meydanı'na kadar yürüdü.

        ŞANLIURFA

        Şanlurfa’nın Siverek İlçesi’nde, Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki maden ocağında meydana gelen patlama sonucu ölen işçiler için oturma eylemi yapıldı.Siverek Emek ve Demokrasi Platformu üyelerinde oluşan 50 kişi, akşam saatlerinde Hürriyet Caddesi üzerinde bulunan Hükümet Konağı önünde toplandı. ’Soma’da yaşanan bir kaza değil, açık bir iş cinayetidir!’, ’Bir avuç kömür için bir ömür veren maden işçilerini saygıyla anıyoruz!’, ’Öfkeliyiz, hesap soruyoruz" sloganı atan grup adına açıklama yapan platform üyesi Songül Onbayram, ’Manisa’nın Soma İlçesi linyit kömürü üretimi yapan Soma Holding’e bağlı Soma Kömür A.Ş.’ye ait bir ocakta meydana gelen trafosu patlaması sonucunda 238’i aşkın işçi hayatını kaybetmiş, 100’ü aşkın işçi yaralanmıştır. Soma’da yüzlerce işçinin canına mal olan patlama bir kaza değil, yeterli iş güvenliği tedbiri alınmadığı için göz göre göre gelen bir iş cinayetidir" dedi.Açıklama ardından kalabalık, 5 dakikalık oturma eylemi yaptıktan sonra sessizce dağıldı.

        AYDIN

        Aydın'da, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasının ardından protesto gösterisi yapmak için toplanan gruba, polis biber gazlı ve TOMA'lı müdahalede bulundu.

        Soma'da işçilerin madende ölmesine tepki göstermek isteyen CHP, ÖDP, EMEP, TKP, İP ile bazı sendika ve sivil toplum kuruluşları üyeleri, İstasyon Meydanı'nda toplandı. Ellerinde 'Bir avuç kömür için, bir ömür verenler', 'Dünyanın en onurlu karası', 'Facia değil toplu katliam' ve 'Maden işçileri onurumuzdur' yazılı döviz taşıyan, hükümet alehine slogan atan grup, Adnan Menderes Bulvarı'nda yürümeye başladı. Grubun önünü kesen polis, Abide Meydanı'nda barikat kurdu. Bir süre burada oturan, ardından barikata yüklenen göstericilere, polis biber gazı ve TOMA ile müdahalede bulundu. Ara sokaklara kaçmaya başlayan göstericilerden 10 kişi gözaltına alındı.

        Atatürk Kent Meydanı'nda toplanan grup, gözaltına alınanların serbest sırakılması için oturma eylemine başladı. Müdahale anında buradan geçen vatandaşların da biber gazından etkilendiği görüldü.

        ZONGULDAK

        Zonguldak'ta Madenci Anıtı önünde toplanan Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileri, caddede yolun bir bölümünü ulaşıma kapatarak oturma eylemi yaptı. 200 kişilik grup arasında tıp fakültesi öğrencileri beyaz önlükleriyle, öğrencilerden bazıları da madenci baretleriyle yer aldı. Öğrenciler, baret ve dövizleri yere koyup Soma'da ölen işçiler için saygı duruşunda bulundu. Öğrenciler, daha sonra basın açıklamasıyla faciayla ilgili tepkilerini dile getirdi.

        Ereğli ilçesinde Devrim Bulvarı'nda toplanan üniversite öğrencileri de ölen maden işçileri için 3 dakika saygı duruşunda bulundu. Çevredeki vatandaşlar da saygı duruşuna eşlik etti. Öğrenciler, basın açıklamasının ardından Atatürk Anıtı'na geçerek oturma eylemine devam etti.

        KASTAMONU

        Kastamonu'da ise KESK Şubeler Platformu'nun maden faciası için düzenlediği eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı. Cevizlipark'ta toplanan grup, Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Kalabalık, sessiz yüryüşün ardından dağıldı. Türkiye Yol-İş Sendikası Şubesi üyeleri de Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklamasıyla faciayla ilgili tepkilerini dile getirdi.

        BARTIN

        Bartın'ın Amasra İlçesi'nde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde çalışan maden işçileri de Soma'da ölen madencileri anmak ve özelleştirmelere tepki için yürüdü. Yaklaşık 220 işçi, baret ve iş kıyafetleriyle ilçe merkezindeki Madenci Anıtı'na kadar yürüdü. İşçiler, burada yapılan basın açıklamasından sonra dağıldı.

        ANTALYA

        Soma ilçesinde yaşanan maden faciası Antalya'da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin öncülüğünde düzenlenen eylemle protesto edildi. Yaklaşık 3 bin 500 kişinin katıldığı protestoda eylemciler madenci bareti takıp, yüzlerini kömür karasına boyadı.

        ESKİŞEHİR

        Soma'daki maden kazasını protesto sırasında resmi ve özel bankalara zarar veren gruba polis müdahale etti. Eskibağlar Mahallesi Üniversite Caddesi'nde toplanan grup, slogan atarak İsmet İnönü ve Sivrihisar caddeleri ile AK Parti İl Başkanlığı binasının bulunduğu Yunus Emre Caddesi'ne yürüdü. Yola kurulan barikatları ateşe veren grup, polise taş, şişe ve havai fişekle saldırdı.

        Polisin uyarılarına rağmen dağılmayan gruba, TOMA'dan tazyikli su sıkıldı. Göstericiler, caddedeki bazı resmi ve özel bankaların camlarını kırıp, ATM'lere zarar verdi. Girdikleri bir banka şubesindeki bilgisayarları da kıran grup, ara sokaklara kaçtı.

        GRUPLAR ARASINDA ARBEDE

        Eskişehir'de çeşitli sivil toplum kuruluşlarının, partililerin ve üniversite öğrencilerinin katıldığı, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazasını protesto yürüyüşü sırasında gruplar arasında çıkan arbedede 2 kişi yaralandı. Eskibağlar Mahallesi Üniversite Caddesi'nde toplanan gruplar, sloganlar eşliğinde aynı cadde üzerinde yürümeye başladı. Bu sırada kortejde bulunan iki grup arasında henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı tartışma çıktı.

        Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine 2 kişi vücutlarının çeşitli yerlerine aldıkları sopa ve sandalye darbeleri sonucu yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Servis ekiplerince Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesine kaldırıldı. Kavga olayının ardından tekrar birleşen grupların Üniversite Caddesi'ndeki bekleyişi sürüyor.

        BURSA

        Bursa'da 'Diren Bursa Platformu' tarafından Manisa'nın Soma İlçesi'nde meydana gelen maden kazasını protesto etmek için düzenlenen yürüyüşte olaylar çıktı. Ak Parti İl Binası önüne yürümek isteyen gruba çevik kuvvet ve TOMA ile müdahale edilirken olaylarda 4 kişi gözaltına alındı.

        Manisa'nın Soma İlçesi'nde yaşanan maden kazasında işçilerin yaşamını yitirmesinin ardından Bursa'da ‘Diren Bursa Platformu' tarafından eylem düzenlendi. Setbaşı Caddesi üzerinde toplanan yaklaşık bin kişilik grup buradan Atatürk Caddesi'ne yürüdü. Bazı eylemciler yüzlerini siyaha boyayarak, başlarına baret taktı. Sloganlar atan ve hükümeti istifaya çağıran grup, Ak Parti İl Binası önünde ters yönde trafiği keserek yürümek istedi. Gruba engel olan ve 'yaptığınız eylem kanunsuz bir eylemdir' diye anons yapan çevik kuvvet ekibi ile eylemciler arasında arbede yaşandı. Bu sırada yere düşen bir polise eylemciler sopalarla vururken, yere düşen polis arkadaşları tarafından geri çekildi. Çevik kuvvet ekiplerine su şişesi ve bayrak sopası atan gruba TOMA tarafından su sıkıldı. Çöp koyneynırlarından barikat yapan grubu TOMA'lar doğru dağıttı. Namazgah Caddesi'ne kadar kovalanan grup ara sokaklara dağılırken çevik kuvvet ekipleri bazı eylemcilere müdahale etti. Olaylarda 4 kişi gözaltına alınırken bir poliste hafif şekilde yaralandı.

        KARABÜK

        KESK Karabük Şubeler Platformu üyeleri ile üniversite öğrencileri, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden kazasını protesto etti. İşçi Anıtı önünde toplanan grup, ölen işçiler için saygı duruşunda bulundu. KESK Karabük Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Cevat Soylu, basın açıklamasında, bir avuç kömür için bir ömür veren maden işçilerini saygı ile andıklarını söyledi.

        Soma'da yaşanan olayı cinayet olarak nitelendiren Soylu, "Soma'da yüzlerce işçinin canına mal olan patlama bir kaza değil, yeterli iş güvenliği tedbiri alınmadığı için göz göre göre bir ihmaldir. Türkiye'de her yıl maden ocaklarında onlarca işçi, cinayete kurban gitmesine rağmen bunlara karşı bir önlem alınmadığı ortada" dedi. Grup, anıta karanfil bırakıp, ölen madenciler için mum yaktıktan sonra olaysız dağıldı.

        ÇANAKKALE

        Yaklaşık bin kişilik grup, İskele Meydanı'nda bir araya geldi. Bazı katılımcılarının, Soma'daki işçilere destek amacıyla yüzlerini kömür ile karaya boyadığı görüldü. Üzerinde sarı bir baret ile çok sayıda maden işçisinin resminin yer aldığı kanlı temsili tabut taşındı. 'Soma'da Yaşananlar İş Kazası Değil, Hesap Soracağız', 'Kaza Değil Cinayet', 'Soma Kader Değil Cinayettir' pankartları açıldı. 'Kader Değil Cinayet', 'Maden İşçileri Yalnız Değildir' dövizleri taşındı.Kalabalık kordon boyundan Ordu Evi Sokağı takiben İnönü Caddesi, Demircioğlu Caddesi ve Yalı Caddesi'ne ulaşarak, buradaki AK Parti il ve ilçe başkanlıklarının yer aldığı Vakıf İş Hanı önünde güvenlik tedbiri alan polislere sloganlar atarak tepki gösterdi. Hükümeti istifaya çağırdı. Buradan da İskele Meydanı'na geçen grup, basın açıklaması yaptıktan sonra olaysız şekilde dağıldı.

        EDİRNE, TEKİRDAĞ VE KIRKLARELİ

        Soma'da ölen maden işçileri için Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde toplanan binlerce kişi yürüyüş düzenledi. Edirne'de kortejin önünde giden ve 4 kişinin taşıdığı büyük Türk bayrağının kaldırılmasını isteyen HDP'lilerle bayrak taşıyanlar arasında kısa süreli tartışma çıktı.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ