Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Soma'da yaşanan facia sırasında madende olan işçi Sezai Yıldırım, yaşadıklarını anlattı

        Neşet DİŞKAYA - Mehmet İNMEZ / AHT

        Soma'daki madende yangın sırasında 1500 metre mesafede bulunan Sezai Yıldırım, hızla koşmaya başladı. Yaklaşık 1000 metre koştuktan sonra yedek jeneratörün devreye girmesiyle kalan yolu da kömür taşıma bantlarıyla alan Yıldırım, kendi çabasıyla kurtulmayı başardı.

        Yıldırım, "Tamirat ekibinde çalışıyorum. Ustam Hakkı Sal ve Zabıt Ateş ile birlikte 2 bin 500 metreye indik. Tamirat yaptık. İşim bitince ben yürüyerek yukarı çıkmaya başladım. 1500 metre kala yangın çıktı. Hızlı bir şekilde çıkışa doğru koştum. Bin metre koştuktan sonra yedek jeneratör devreye girdi, kömür taşıma bandı çalışmaya başladı. Onun üzerine atladım ve çıkışa geldim. İki ustam da aşağıda olduğu için öldü. Bizim maden ocağında insanları taşımak için bantlar kullanılmıyor, kömür taşımak için kullanılıyor. İnsanlar yürüyerek aşağı inip çıkıyor" dedi.

        'UYARILARIMIZI DİKKATE ALMADILAR'

        Aynı madende çalışan ve izinli olduğu için olay günü işe gitmeyince faciadan kurtulan Vedat Apaydın, "Olay günü izinli olduğum için gitmedim. Bu maden ocağında sürekli sorunlar oluyordu. 4 ay önce de biz 'Madende sıcaklık fazla' diye yetkililere söyledik. Başmühendisler Mehmet Efe ve Koray Karadağ'a bunları söyledik. Ancak onlar 'Biz fazla hava verirsek burası yanar' dediler. Söylediklerimizi dikkate almadılar ve ikisi de bu olayda öldü. Denetimlere gelen müfettişler ise hiç ocağın içine inmiyor, ocağın dışında temiz olan bölgeleri geziyor" dedi. Apaydın, "Biz Elmadere köyünde 2004'ten önce yeraltında çalışmak tehlikelidir diye çalışmıyorduk. Hayvancılık ve tütün ekerek geçimimizi sağlıyorduk. 2004'ten sonra mazota zam geldi, tütün özel sektöre geçti, biz de geçimimizi sağlamak için bize 13 kilometre uzaklıktaki bu ocakta çalışmaya başladık" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ