KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Abdullah Gül

Abdullah Gül, 29 Ekim 1950 tarihinde Kayseri'de dünyaya geldi. Ortaöğretim eğitim hayatını Kayseri Gazi Paşa İlkokulu, Nazmi Toker Ortaokulu ve Kayseri Lisesi'nde tamamlayarak İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni kazandı ve mezun oldu. İstanbul Üniversitesi'nde okurken doktora yapmak için iki yıl İngiltere'de eğitim gördü ve 1983'te Doktor ünvanını resmi olarak aldı.

Sakarya Üniversitesi'nin Endüstri Mühendisliği Bölümü'nün kurulumunda rol oynadı ve aynı bölümde 5 yıl boyunca ekonomi dersleri verdi. 1989 yılında uluslararası ekonomi dalında Doçent oldu.

1983 yılında İslam Kalkınma Bankası’nda ekonomist olarak çalışmak üzere Cidde’ye gitti. Ailesiyle birlikte 8 yıl Cidde’de yaşadı. Değişik ülkelere yaptığı iş gereği seyahat etti ve gittiği ülkelerdeki ekonomik, siyasi ve sosyal yapıları inceledi.

1991 yılının yaz aylarında yıllık izin yapmak için gittiği Kayseri'de, arkadaşları ve komşuları kendisine siyasete atılmasını ve ülkeye milletvekili olarak hizmet etmesini istediler. Teklifleri düşünen Abdullah Gül, katıldığı ilk seçimde Refah Partisi milletvekili olarak seçildi ve o günden itibaren 5 dönem TBMM'de Kayseri milletvekili olarak yer aldı.

1991-1995 yılları arasında mecliste Bütçe Komisyonu üyeliği yaptı ve 1991-2001 yılları arasında da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi olarak Konsey'in kültür, tüzük, siyasi ve ekonomik kalkınma komitelerinde görev aldı.

1995-2001 yılları arasında mecliste Dışişleri Komisyonu'nda üye olarak görev aldı ve 1996'da kurulan 54. Hükümet'te Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü oldu.

2001'de Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kuruluşuna öncü isimlerden birisi oldu ve partide Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

2002'de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından kendisine 10 yıl aralıksız sürdüğü başarılı çalışmaları için "Pro merito" madalyası ve ""Sürekli Onursal Üye" ünvanları verildi.

18 Kasım 2002'de Türkiye Cumhuriyeti'nin 58. Hükümeti'ni Başbakan olarak kurdu.

28 Ağustos 2007 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 11. Cumhurbaşkanı olarak seçildi ve görevini 4 yıl boyunca sürdürdü. Kendisinden sonra aday olan Recep Tayyip Erdoğan, 28 Ağustos 2014'te Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 12. Cumhurbaşkanı olarak seçildi.

2010 yılında Chatham House ödülünü kazanan Abdullah Gül, günümüzde Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili olarak görev yapmaktadır.

4 Aralık 2016 tarihinde de gerçekleştirilen bir törenle Abdullah Gül Müzesi açılmıştır.

Abdullah Gül Haberleri