Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema "Cennetteki Çöplük"'ün Prömiyeri Altın Koza'da!

        Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından, 17 - 23 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 19. Altın Koza Film Festivali kapsamında, Fatih Akın’ın ‘Cennetteki Çöplük’ isimli belgesel filminin Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek. 17 Eylül’de yapılacak prömiyere Fatih Akın da katılacak.

        Bir röportajında "En Türk filmim" olarak nitelendirdiği "Cennetteki Çöplük", Akın’ın baba memleketi Trabzon’un Çamburnu ilçesinde yaşanan çevre felaketine dikkat çekiyor. Belgeselde, Karadeniz kıyısındaki bir köydeki çay tarlaları ortasına kurulan dev çöp arıtma ve toplama tesisine karşı köylülerin verdiği mücadele gözler önüne seriliyor. Fatih Akın, çevre felâketini öğrenir öğrenmez, bu tesisin kurulmasına engel olamasa da kurulma aşamasından günümüze kadarki her süreci belgeledi.

        2006 yılında “Yaşamın Kıyısında” filminin final sahnesini çekmek için dedesinin köyüne giden Akın, köylülerin bu tesisin kurulmasına karşı verdikleri mücadeleyi görmüş, bundan çok etkilenmişti. Fatih Akın kendi deyimiyle “cennetten bir köşe” olarak tanımladığı Çamburnu’nun karşı karşıya olduğu çevre felaketini öğrenir öğrenmez, bu sorunla kendi yöntemiyle mücadele etmeye karar verdi.

        Çamburnu köylüleri ile birlikte bu tesisin kurulmasına engel olamasa da, çöplüğün kurulma aşamasından günümüze kadarki her süreci belgelediği bu filmi 5 yılda tamamladı. Akın, ilk gösterimi 2012 Cannes Film Festivali’nde yapılan belgeseli “Bütün filmlerimden fazla Türk” olarak tanımlıyor.

        Fatih Akın, başrollerinde Meltem Cumbul, Güven Kıraç, Sibel Kekilli ve Birol Ünel'in yer aldığı Duvara Karşı (Gegen Die Wand) isimli projesiyle Metin Erksan'ın Susuz Yaz'ından 40 yıl sonra Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü kazanan Türk yönetmen oldu.

        19. Altın Koza Film Festivali’nin Açılış ve Onur Ödülleri Töreni ise 17 Eylül Pazartesi günü saat 20.30’da Merkez Park Amfi Tiyatro’da yapılacak.

        Fatih Akın’ın yönettiği ve Bünyamin Seyrekbasan ile Herve Dieu’nun görüntü yönetmenliğini yaptığı Cennetteki Çöplük (Der Müll im Garten Eden), 21 Eylül 2012’de M3 Film dağıtımıyla Corazon International tarafından vizyona çıkarılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ