Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Fethullah Gülen'den Gazze yorumu

        HABERTURK.COM / DIŞ HABERLER

        Fethullah Gülen, İsrail ordusunun, Gazze’ye yardım götüren filoya düzenlediği operasyondan sonra, ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’a konuştu.

        Gülen, Türk bir kuruluşun önderlik ettiği filonun İsrail’in izni olmadan Gazze’ye yardım götürmesini eleştirdi.

        Gazetede “İnzivadaki Türk imam, Gazze filosunu eleştirdi” başlığıyla verilen haberden önemli bölümler şöyle:

        “İSRAİL’İN RIZASI ALINMALIYDI”

        “Türkiye’nin ABD’de yaşayan en etkili dini liderlerinden inzivadaki İmam Fethullah Gülen, Türkler’in organize ettiği filoların, İsrail’in rızasını almadan yardım götürmeye çalışmasını eleştirdi.

        İlk defa Amerikan basınına röportaj veren Gülen, geçen pazartesi İsrailli komandolarla Türk yardım grubu üyeleri arasında filo, Gazze ablukasına yaklaştığı anda yaşanan ölümcül karşılaşmayla ilgili haberleri nasıl takip ettiğini anlattı. Gülen “Gördüğüm şey hiç hoş değildi” dedi, “Çirkindi.”

        Gülen’e göre organizasyonu yapanların yardım götürmeye girişmeden önce İsrail’le anlaşmayı denememeleri “otoriteyi inkâr etme işaretidir ve verimli meselelere vesile olmayacaktır.”

        “POLİTİK OLUP OLMADIKLARINI SÖYLEMEK ZOR”

        Gülen’in görüşleri ve Türkiye’deki nüfuzu, ülkedeki farklı gruplar ABD’nin Ortadoğu’dakiönemli müttefiki olan bir demokrasiyi yeniden şekillendirmek için savaşırken, giderek artan bir merakla mercek altına alınıyor.

        Gülen’in çekinceli ifadeleri İsrail’de iki gün gözaltında tutulduktan sonra ülkelerine dönen filo yolcularını Türkiye’de milyonların kahramanlar gibi karşılamasının ardından geldi.

        "SUÇUN KİMDE OLDUUNU BM BULSUN"

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İsrail’in hareketini “zorbalık” ve “ tarihi bir hata” olarak lanetledi. Gülen, yardım filosu yolculuğunu düzenleyen ve 100’den fazla ülkede faaliyet gösteren İstanbul merkezli İslami yardım örgütü İHH’dan sadece kısa bir süredir haberdar olduğunu söylüyor. “Politik olup olmadıklarını söylemek zor” diyor.

        Kendi hareketine bağlı yardım kuruluşları Gazzeliler’e yardım etmek istediklerinde, İsrail’den izin almaları için ısrar ettiğini ifade ediyor. Suçun nerede, kimde olduğunu belirleme işinin Birleşmiş Milletler’e bırakılmasının en iyi yol olduğunu da ekliyor.

        ARTIK GİZEMLİ BİR KARAKTER DEĞİL

        Gülen çok uzun zamandır gizemli bir karakter olmaktan çıktı, zira eleştirmenler ve hayranları Türkiye’deki etkisi ve nüfuzunun alanı konusunda bolca tartıştılar. Odasının önündeki bir Türkiye haritası, Kuran’dan bir ayet ve Boğaz üzerinde uçan bir F-16 jetinin fotoğraflarıyla süslenmiş koridordan bir misafiri yolcu ederken kendisini apolitik bir öğretmen olarak tarif ediyor: “Kendimi müritleri olan biri gibi hissetmiyorum.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ