Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Bursa'da bir garip 'badeleme' vakası!

        TÜLAY ŞUBATLI / GAZETE HABERTÜRK

        Bursa’da sözde şeyhin cennetin kapılarına yaklaştırdığı gerekçesiyle müritleri ve onların eşleriyle cinsel ilişkiye girmesi uzmanları bile dehşete düşürdü. “Vay nasıl yan bakarsın” ya da “Sen benden nasıl boşanırsın?” diyerek namus cinayeti işlenen bir Türkiye’de, nasıl oluyor da erkekler eşlerini, kız kardeşlerini götürüp şeyhle seks yapmasına razı geliyor.

        Nasıl oluyor da her denileni yerine getiriyor? Nasıl kandırılıyorlar? Kimi uzmanlar cehalet ve dini motiflerin olması nedeniyle insanların kolayca kandırılabileceğini söylerken kimileri de yaşananları bastırılmış cinsel sapıklığın açığa çıkması olarak değerlendiriyor.

        PROF. DR. DOĞAN ŞAHİN

        Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği Genel Sekreteri - Psikiyatr

        Bu şekilde ilişkiye girmeye rıza gösteren insanların hepsinin ayrı ayrı psikolojik sorunları olabilir. Bazen böyle bir itaat, inanç her şeyi ihtiva edebiliyor. İnandığı için kendini tamamen şeyhe bırakabilen insanlar olabiliyor. Aşırı inanma sorgulamayı ortadan kaldırabiliyor.

        EĞİTİMDEN BAŞLAMALI

        Aşırı inanan kişi doğruyu yanlışı ayırt edemez. Biraz etkileyici, karizmatik adam yalanla dolanla insanları etrafına toplayabilir. Normal sağlıklı, kendi bireyselliği olan insanlar böyle şeylere katılmazlar. Kandırılmaları hayatla ilgili doğru yolu bilememeleri ile ilgili bir durum. Birisi olsun da onun yerine karar versin, onun hayatını yönlendirsin diye bekleyen insanlar bu tür tarikatlara giriyorlar. Bizde çok yaygın bu. Kendi kendinize karar verirseniz onun sonuçlarını kendiniz yüklenirsiniz. Bir büyüğünüzü dinleyip yaparsanız sorumluluk ona ait olur. Bu tür olayların olmaması için anne baba eğitiminden başlamak lazım. Anneler maalesef çocuklarını çok bağımlı yetiştiriyor. Yemeğini yedirir, “onu öyle yapma böyle yapma” der. Çocuk düşünmüyor sorumluluk almıyor, kendini geliştirmiyor. Bu kendi aklına olan güvensizliktir. Bunun uç olanı da gider şeyhe teslim olur.

        FAİK BULUT

        Gazeteci - Yazar

        Bir tek bizde değil dünyada da bu tür olayların örnekleri var. Amerika’da toplu seks yapılan bir cemaat vardı. Kuşkusuz insanları ikna etme sanatına dair bir şeyler okuyorlardır. Toplu seks türü şeyler de bunların da teknikleri konusunda bilgileri olmalı diye düşünüyorum. Bir şeye ilahi ve kutsiyet atfederseniz veya dini terimlerle, gizemli, mistik terimlerle kitabına uydurursanız cinayet bile işletirsiniz. Türkiye’nin muhafazakârlaşmış ortamında insanlar inanmaya çok müsait. Daha çok kutsal ve ilahi denen şeylere inanmaya çok alıştırılmış. Küreselleşmenin altında ezilenler bir çıkış yolu bulamayarak, daha fazla gaipten şeyler ummaları karşılığında bu tür istismarcı kişilerin tuzağına düşebiliyorlar.

        PRF. DR. SAİM YEPREM

        Eski Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi

        Bu olay incelenmesi gereken bir olay. Tarihte buna benzer olaylar var. Ahlak dışı, bazı cinsel duyguları istismar etmek ve bu arada dini motifleri kullanmak suretiyle yapılan bir sapıklık. Tamamen iğrenç, insaniyet dışı, İslam diniyle hiç ilgisi olmayan ama bazı kültürlerden kalan her şeyi mubah sayan “İbadilik” akımının yeniden hortlaması bu olay. İbadilik, Selçuklu zamanında Nizamülmülk zamanında Hasan Sabbah’ın davranışlarıdır. Bunlar insanları etki altına alıp her davranışı serbest sayıyorlar. Bilerek katılıyorsa psikiyatrik kontrolden geçirilmeleri gerekiyor. Müslümanlık hakkındaki bilginin eksikliği ve yanlışlığından kaynaklanıyor.

        PROF. DR. ALİ YAŞAR SARIBAY

        Uludağ Ünv. Öğretim Üyesi - Sosyolog

        Her şeyin bilimsel açıklaması olsa da bu nedir anlamıyorum. Dini olarak yapılması çok üzücü, bu olay gerçekten incelenmesi gereken psikiyatrik bir vaka. Bu kişiler incelenirse altından bastırılmış cinsel sapıklık çıkar. Kandırılmalarının sebepleri; cehalet, tatminsizlik, bastırılış cinsel sapıklıklar olabilir. Bunu meşrulaştırmak için bu yolu kullanıyorlar. Para vereceğim dese yapmaz ama cennete deyince yaptığı zaman ahlaksızlık olmuyor.

        PROF. DR. ZEYNEP AYCAN

        Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı

        Karanlık çağlardan bu yana yapılan bir şey bu, cennetin anahtarı bile satılıyordu, Avrupa’nın Rönesans döneminden önce bunlar oluyordu. Hiç yeni değil, tarih boyu olan şeyler. Ne yazık ki Türkiye hâlâ karanlık çağı yaşıyor ve hâlâ din uğruna bu tür kandırmalar yapılıyor. Bu tür tarikatlar Amerika’da da insanları kandırıyor. Göktaşı gelecek, binilecek diye toplu intiharlar olabiliyor. Liderlik fenomeni çok güçlü, din fenomeni de güçlüdür. Güçlü bir lider dini fenomenini kullanarak kandırıyor.

        DENİZ ERGÜL

        Psikolog

        Dikkat ederseniz ilişkiye giren kişiler kendi istekleri doğrultusunda olduğu için şikâyetçi olmamışlar. Namus kavramından daha farklı olarak burada inanç sistemi önemli bir rol oynuyor. İnanç sistemi olduğu zaman rasyonalizasyon mekanizması devreye girer. Sonuçta müritler şeyhi idealize ettikleri ve ruhani bir yere koydukları için, söylediklerini sorgulamadan kabul ederler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ