Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik "Kolesterol ilaçları gerekli mi?" tartışması!

        Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene, kolesterol ilaçlarının faydasına inanmadığını söyleyen Prof. Dr. Karatay’ın sözleri için “şöhret uğruna binlerce insanın hayatı ile oynamaktalar” dedi

        Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay’ın kendi adını verdiği diyetiyle başlattığı ve giderek büyüyen “Kolesterol ilaçları gerekli mi?” yönündeki tartışmalar sürüyor. Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) dün sabah düzenlediği bir basın toplantısıyla, Prof. Dr. Karatay’ın kolesterolle ilgili önü sürdüğü tezlere karşı çıktı.

        DTKD Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene, genel sekreteri Prof. Dr. Mehmet Aksoy ve üyesi Prof. Dr. Bingür Sönmez’in katıldığı toplantıda, “Kolesterol ilaçları kullanılmamalı yönündeki açıklamalar halk sağlığını tehdit ediyor” uyarısı yapıldı.

        ‘Tedavi yarım bırakılıyor’

        Statin olarak adlandırılan kolesterol ilaçlarının yararsız oldukları ve yan etkileri nedeniyle kullanılmaması yönünde yapılan açıklamaların bilimsellikten uzak olduğunu söyleyen TKD Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene, “Birçok hastanın ilaçlarını ve kolesterol tedavilerini yarım bıraktıklarını biliyoruz” dedi.

        Toplantıda Prof. Dr. Mehmet Aksoy hazırladığı bir sunum gösterildi. Statinlerin en çok araştırılan ilaçlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aksoy, Prof. Dr. Karatay’ın “kolesterol ilaçlarının ilaç firmalarının dayatması olduğu” iddialarına şöyle cevap verdi: “Çalışmalar etik kurullar, bağımsız denetim kurulları ve FDA gibi devlet kurumları tarafından titizlikle denetlenir. Bu alanda, bugüne kadar herhangi bir firmanın bir çalışması hakkında bir şikâyet, şüphe bildirilmemiştir.”

        TKD’nin Prof. Dr. Karatay’ın tezlerine cevabı sertti:

        ‘Gerçekleri çarpıtıyorlar’

        “Kolesterol yüksekliğinin kalp hastalığı yaptığı 60 yıldır bilinen bir gerçek. Yine kolesterol ilaçlarının kalp krizi ve inmeyi azalttığı bilinen bir gerçek.

        Bu gerçeklerin aksine ‘Ben kolesterolün kalp hastalığı yaptığına ve ilaçların faydasına inanmıyorum’ demenin bilimsel bir yaklaşımla ilişkisi yok. Statin tedavisi endikasyonu olan bir hastaya statin vermemek malpraktistir (hatalı tıbbi uygulama). Bu kişiler bilimsel gerçekleri çarpıtmaktalar, yalan söylenmekteler, kendi şöhretleri uğruna binlerce insanın hayatı ile oynamaktalar.”

        Prof. Karatay ne diyor?

        “Karatay Diyeti” ve “Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık” adlı kitaplarında ileri sürdüğü tezlerle kolestrol tartışmasını alevlendiren Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay özetle şunları ileri sürüyor:

        - Hayvansal kaynaklı olan katı yağlar ve tereyağı olmazsa olmaz besin maddeleridir.

        - Yüksek kan kolesterolünün yiyeceklerle bir alakası yoktur ve statin denilen kolesterol ilaçları ile düşürülmesinin bir fayda sağlamadığı artık bilinmektedir. Kolesterolün damarları direkt olarak tıkadığı hiçbir çalışmada gösterilmemiştir.

        - Hiçbir yiyecek kan kolesterolünü yükseltmez. Yüksek kolesterolün altında vücuttaki insülin direnci yatar.

        - Kolesterole kesinlikle müdahale edilmemesi lazım. Kolesterol ilaçları diyabete, Alzheimer’a ve halsizliğe neden oluyor.

        - İyi kolesterol ve kötü kolesterol sadece ilaç firmalarının uydurmasıdır.

        - Bütün dünyada ilaç firmaları insanları kolesterolün zararlarına yönlendiriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ