Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yüksek gerilim hatlarında kanser riski var mı?

        İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Bölümünden Prof. Dr. Tunaya Kalkan, yüksek gerilim hatları, elektronik aletler ile baz istasyonlarının insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda ilginç açıklamalarda bulundu:

        - Yüksek gerilim hatlarının zararları 1940’lara kadar fark edilmedi, 1960’lardan sonra araştırmalar yapılmaya başlandı. Yüksek gerilim hatlarına yakın yaşamanın, beyin tümörü ve lösemiye yakalanmayı yüzde 4-5 oranında arttırdığı tespit edildi.

        -Hala yüksek gerilim hatları yerleşim yerlerinin üstünden geçiyor. Bunların yerleşim merkezlerinde özellikle alttan geçirilmesi gerekirken Türkiye’de çatıdan 6 metre yüksek olması yeterli görülüyor.

        Dizüstü bilgisayara dikkat

        -Elektrikli ev aletleri çok düşük olmasına rağmen elektromanyetik alan yayıyor. LCD televizyonlar ve plazmalarda neredeyse ışıma hiç yok. Eski televizyonlara 60 santimetreden fazla yaklaşamayın diyordum. Ama yeni televizyonlarda bu durum değişti.

        -Masa üstü bilgisayarlarda ışıma bilgisayarın arka tarafında olduğu için kullanıcıya uzaktır. Dizüstülerde ise genelde alta doğru ışıma vardır ve çok yüksektir. Diz üstü bilgisayarı dizinizin üstünde kullanmayın masa üstünde kullanın ya da aranıza bir yastık koyun. Pillerden kaynaklanan aşırı sıcaklık spermlere zarar vereceği için erkeklerde kısırlığa neden olabilir.

        -İlk çıkan baz istasyonları ve cep telefonlarının ışıma oranı çok yüksekti. Yeni çıkan cep telefonlarının ışıma oranlarını çok düşük. Yeni baz istasyonları hacim olarak küçüldü, şiddet düştü ve tehdit olmaktan çıktı.

        ‘Baz korkusu dayanaksız’

        -Bazıları evlerinin yakınındaki baz istasyonları kaldırtıyor zararlı diye. Aslında tehdit o zaman başlıyor. Çünkü telefon baz istasyonuna sesleniyor, ’ben buradayım şu numarayı arıyorum’ diyor, ulaşamıyor. Ulaşamayınca telefonun içindeki otomatik devre, şiddeti biraz daha yükseltiyor ve tehlike artıyor.

        -Son yıllarda her evde kullanılan tasarruflu ampuller baz istasyonundan daha çok ışıma yapıyor. Bu ampuller tavanda olabilir ama asla masa lambası gibi yanınızda kullanmayın.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ