Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık “Meme ne yürümeye, ne görmeye yarar; işe yaramaz, içi kuyruk yağıdır, sadece erkeği kandırmaya yarar”

        Mahmut ACARÖZ/AHT

        Balıkesir’de “Meme Kanserinde Yeni Yaklaşımlar” konulu panelde konuşan Bursa Meme Guatr Cerrahi Merkezi’nden Op. Dr. Ceyhun İrgil, ilginç açıklamalarıyla dinleyenleri şaşırttı. İrgil, “Meme sadece emzirmek için yaratılmış, başka işe yaramaz. Memeler dört köşe olsaydı kadınlar erkeklerin yarısını kandıramazdı. Hiçbir işe yaramayan bu organ yüzünden maalesef dünyadaki bütün kadın ölümlerinin en fazla nedeni meme kanseri hâlâ. Kadınlar bu yüzden hayatını kaybetmemelidir” dedi. Op. Dr. İrgil’in, panelde yaptığı açıklamalar özetle şöyle: “Dünyada niye meme kanseri konuşuluyor da pankreas kanseri konuşulmuyor? Çünkü bu hem çok kolay tespit edilebilen bir hastalık, hem de çok yaygın. Erken tespit edilmesi durumunda aileye ve topluma büyük katkı sağlanıyor, devlete ekonomik olarak büyük katkısı oluyor. Hem de işe yaramayan bir organ yüzünden ölümün önüne geçiyorsunuz. Küçümsüyor musunuz? Memeye felsefik olarak bakın ne yürümeye yarar, ne görmeye yarar, hiçbir şeye yaramaz. Meme dediğin emzirmek için yaratılmıştır. Biz böyle bakmıyoruz tabii ama özünde budur. Ne estetik cerrahların baktığı gibi estetik bir organdır, ne de kadınlarımızın çoğunun baktığı gibi cinsel organdır. Sadece süt vermek için yaratılmış bir bezdir.

        ‘MEME REKLAM ARACIDIR’

        İşlev olarak baktığınızda ben bir kadın olsam ‘2 memenizi mi alalım yoksa baş parmağınızı mı keselim’ deseler ‘2 mememi alın’ derim. Baş parmak ondan daha işlevseldir. Sosyal açıdan baktığınızda meme çok acayip işlere yarayan, reklam aracıdır, karşı tarafı çağırmak için. Asıl hedef üremek olduğu için karşı cinsi kandırmak içindir. Mesela düşünün memeler dört köşe olsaydı erkeklerin yarısını kandıramazdınız. Siz zannetmeyin işi sadece memeyle götürüyorsunuz, o bir reklam. Memeye özünde baktığımızda avucumuzun içini dolduracak kadar yağ kütlesi. Bütün özü ve her şeyi o kadar. Memenin üzerinden deriyi kaldırdığınızda geriye kalanın direkt olarak kuyruk yağı olduğunu düşünebilirsiniz. Erkeklerin delirdiği şey bildiğin kuyruk yağıdır. Göğüs kafesi üzerinde bulunan memenin kemikle, kasla, dokuyla hiçbir alakası yok.”

        ‘Memeyi hamurun içinde nohut arar gibi kontrol edin’

        “Ailesinde meme kanseri olanların yüzde 10’unda bu hastalığı görüyoruz onlar daha sık kontrol olmalı. Kendi kendine muayene, momografi ve ultrason ile yüzde 98 olarak meme tümör ve kitlelerini tanıyabiliyoruz. Kendi kendine muayene ayda bir banyodayken, şampuanlı ve sabunluyken kendi memenize bakmaktır. Memenizi tanımak için yapılan bir muayenedir. Memeyi hamurun içinde nohut arar gibi kontrol edin o zaman farkı fark edebilirsiniz. Momografi yaptırılmalı ama aldatıcı olabiliyor. Momografi yüzde 80 oranında duyarlı. Momografide hiç gözükmediği halde ultrasonda bir sürü kitle çıkabiliyor. Ultrasonla tarama en iyisidir.”

        ‘İnsanları inek yerine koymak gibi’

        ESTETİK, PLASTİK CERRAH PROF. DR. MESUT ÖZCAN:

        “Böyle bir şey yok. Sadece süt veren bir organ diye bakarsanız, bu insanları inek yerine koymak gibi olur. Meme kadınlar için kadınlığın sembolü, timsalidir. Eksikliği, kaybı, deformasyonu kadını derinden etkiler. Kadının kendisini algılamasındaki en önemli organdır. Meslektaşım işlev olarak bakmış, sosyo-psikolojik yönünü görmemiş. Olayın ruhsal boyutunu da görmek lazım. Memeye materyalist bakış yanlıştır.”

        ‘Psikolojik denge için yerine konmalı’

        PLASTİK VE REKONSTRÜKTİF CERRAH DOÇ.DR. BETÜL GÖZEL ULUSAL:

        “Meme kadın için önemli ve bunu meslektaşım Ceyhun Bey de vurguladı. Kadınlar memeleri alındıktan sonra beyinlerinde vücut fonksiyonu eksiği yaşıyor. Memenin işlevi çok az ama vücut bütünlüğü ve bedensel algı için çok önemli. Meme kanserine yakalanan bayanların iyileşmesi ve pozitif psikolojik denge için meme tekrar yerine konulmalıdır.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ