Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Siyaset "Ya köpeklerle evlenirlerse!"

        SALİHA ÇOLAK - GAZETE HABERTÜRK

        TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu 2 gün süren tartışmalarında "evlilik" maddesi üzerinde uzlaşma sağlayamadı. CHP ve BDP, "herkesin evlilik ve aile kurma hakkına" sahip olmasını önerdi. AK Parti ve MHP bunun, "eşcinsel evliliklere" yol açacağını belirterek, "Her kadın ve erkek evlenme hakkına sahiptir" ifadesinin konulmasını önerdi. Komisyondan sızan bilgilere göre adı öğrenilemeyen bir milletvekili ise şöyle dedi: "Bazı ülkelerde insan olmayan şeylerle evlilikler bile duyuyoruz. Gazete haberlerinde kadınların köpeklerle evlendiği yazılıyor. Bu tür örneklerin Türkiye'de görülmemesi için evlilik maddesinin dikkatle yazılması gerekir. Anayasa'nın evlilik hakkının, kadın ve erkeklere tanındığı açıkça yazılmalı."

        "KARŞI CİNSLE EVLENSİNLER"

        Komisyonda "Her kadın ve erkeğe evlilik ve aile kurma hakkı" tanınmasıyla ilgili öner üzerinde tartışmalar sürerken bu kez de "Ya kadınlar kadınlarla, erkekler erkeklerle evlenmek isterse?" sorusu gündeme geldi. AK Parti ve MHP'li üyeler bu ihtimalin tümüyle ortadan kaldırılmasını sağlamak için, "Her kadın ve erkeğin karşı cinsten biriyle evlenme hakkı vardır" ifadesinin metne yazılmasını önerdiler.

        "TOPA GİRMEYELİM DEDİK AMA..."

        Doğrudan, "eşcinsellere evlilik hakkı tanınmasını" istemeyen CHP ise dünyadaki gelişmelere dikkati çekerek Türkiye'nin önünü açacak düzenlemelerin yeni anayasada bulunması gerektiğini vurguladı. CHP'li Süheyl Batum, tartışmadan uzak durmaya çalıştıklarını belirterek, "Topa girmeyelim dedik ama yeni bir anayasa yapılırken 20-30 yıl sonrasını düşünmeliyiz" dedi.

        Bu arada CHP dini nikaha karşı olsa da, "dini nikah olsun olmasın" uzun süre birliktelik yaşadıktan sonra ayrılan kadınların da haklarının korunması için anayasal güvence istedi. Partiler tartışmalar nedeniyle evlilik maddesi üzerinde uzlaşmaya varamayınca tüm partilerin önerileri "kırmızı" ile yazılarak alt alta dizilip üst komisyona sunuldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ