Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Kiracının oturduğu evde yangın çıkarsa sorumlu kimdir?

        Tülay ŞUBATLI - AHT

        İstanbul Kumkapı'da 3 katlı bir apartmanda Ramazan Erdoğan'ın ölümüne neden olan yangınla ilgili savcılık bir ilke imza atarak yangından ev sahibini sorumlu tuttu. İddianamede, ev sahibi Ömer Malaman'ın "taksirle ölüme neden olma", "taksirle yangına neden olma" suçu kapsamında yargılanmasını istedi. Gerekçe olarak da ev sahibinin binayı yangına karşı dayanıklı boya ile boyamadığı, elektrik pano ve tesisatının periyodik bakımını yaptırmadığı, yangına karşı dayanaksız elektrik kabloları kullanıldığının belirlenmesi gösterildi. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 7 yıla kadar hapis sitemiyle ev sahibinin yargılanacak olması tartışma yaratınca, biz de kiracının oturduğu evde yangın çıkarsa sorumlusu kimdir? 'Ev sahibi mi yoksa kiracı mı?' diye sorduk.

        'Ev sahibi yangın tüpü bulundurmak zorunda değil'

        İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Rıza KAYMAKÇI:

        BİNA eskiyse ve elektrik donanımında aksama varsa ve kiracı bu durumu mal sahibine bildirdiği halde bir şey yapılmadıysa o zaman ev sahibi sorumludur. Ancak şu anda konutlarda yangın tüpü bulundurmak zorunlu değil. Sözkonusu olayla ilgili bu davada ev sahibine ceza verilemez.

        'Ev sahibinin böyle bir yükümlülüğü yok'

        Habertürk Yazarı - Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali TEZEL:

        EV sahibinin kiracıyla ilgili böyle bir yükümlülüğü bulunmuyor. Eğer binanın yangın merdiveni ihtiyacı varsa, mal sahibinin burada yükümlülüğü ortaya çıkıyor. O zaman yangın merdiveni yaptırmak zorundadır. Ama ev sahibinin yangın tüpü bulundurma zorunluluğu yok. Zaten hafızam beni yanıltmıyorsa 3 kattan yukardan olanlarda yangın merdiveni şartı var.

        'Tazminat talep edilebilir'

        Prof. Dr. İbrahim Kaplan:

        SORUŞTURMAYI yapan ve bu konuda ceza isteyen sayın savcı, ceza hukuku yönünden "Taksirle adam öldürmek"ten dava açmış. Oysa kanunda açıkça ev sahibinin sorumlu olabileceği hallerle ilgili hüküm olması gerekir. Ev sahibinin sorumlu tutulması yönünde hiçbir hüküm yok. İsviçre Ceza Hukuku'nda bile ev sahibini sorumlu tutan bir hüküm yok. Ancak tazminat talep edebilirler.

        'Lamba patlarsa kiracı, tesisat sorunluysa ev sahibi yaptırır'

        Tüketici ve Kiracılar Derneği Genel Başkanı Ali Ulvi BÜYÜKNOHUTÇU:

        BİZ en çok şikayeti bu konuda alıyoruz. Ev sahibinin kiraya verdiği konutun yaşanılabilir durumda verilmesi gereklidir. Yani su basma ya da yangın çıkma risklerinin ortadan kaldırılmış olmalı. Ev sahibi elektrik tesisatının kiracı tarafından yapılmasını şart koşuyor. Biz de bunların ev sahibi tarafından giderilmesi gerektiğini söylüyoruz. Borçlar Yasası'ndaki kiracılarla ilgili bölümünde ev sahibi demirbaşların tamir ve arızasının gidermekle ve bakımıyla ilgili olduğu hükmü yer alır. Yani kiracı kirada olduğu sürece lamba patlarsa bunu kiracı değiştirecektir; ancak elektrik tesisatında sorun varsa ev sahibi yapacaktır.

        'Kiracı tesisatı tamir ettirip parasını kiradan düşebilirdi'

        İstanbul Emlakçılar Odası 2.Başkanı Nizamettin AŞA:

        MAL sahibinin kiraya verdiği yerdeki bütün tesisat ve demirbaşın bakımı ve önlem almak kullananan kişiye aittir. Önlemlerin direk mal sahibinin sorumluluğunda olmaması gerekiyor. Binada elektrik tesisatı eskiyse eğer bu bütün binanın sorumluluğundadır. Borçlar Yasası eğer tesisatta sorun varsa kiracıya da yükümlülük getiriyor. Kiracı evde sorun varsa mal sahibine bildirim yapmak zorunda. Mal sahibi ilgilenmezse kiracının gerekli tamiratı ödediği parayı mal sahibinden tahsil etmesi ya da kiradan düşmesi gerekir.

        'Savcı evsahibini sorumlu buluyorsa gerekçesi vardır'

        Tüketicileri Koruma Derneği Onursal Başkanı Engin Başaran:

        SAVCININ iddianamesi tüketici açısından Türkiye için ilerici bir adımdır. Türkiye bu noktaya geldiyse çok güzel bir şey! Savcı ev sahibini sorumlu buluyorsa mutlaka gerekçesi vardır. Elektrik tesisatı yapılırken belli standartlara uyulmuş mu uyulmamış mı ev sahibi bunu bilemez. Bunu kiracı da bilemez. Ama eğer evi yapan müteahhit aynı zamanda ev sahibiyse işte o bilir. Diyelim eve bir şofben konulmuş ve yangın şofbenden çıkmışsa bundan ev sahibi sorumlu tutulabilir. Kendisi o şofbenin güvenli olup olmadığını bilmek zorunda.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ