Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Medya 'Seks skandalları yarattım!'

        KÜBRA PAR / GAZETE HABERTÜRK - PAZARTESİ RÖPORTAJLARI

        kubrapar@haberturk.com

        https://twitter.com/kubrapc

        Darya Aslamova...Türk medyası geçen hafta onu konuştu. Fethullah Gülen hakkında yaptığı röportaj, Mehmet Barlas ile Ekrem Dumanlı arasında hararetli bir polemiğe neden oldu. Tartışmaya Reha Muhtar da katıldı; “İstihbaratçı taktiğiyle konuşturmaya çalışıyordu, röportajı yarıda kestim” dedi. Güzel bir Rus ajanı olduğunu ima etti. Üstüne bir de erotik fotoğrafları ortaya çıkınca kafalar iyice karıştı: “Kim bu kadın?” Hikâyesini kendisinden dinlemek istedim. Cumartesi öğleden sonra Moskova’da buluşmak üzere sözleştik fakat pasaportumun azizliğine uğradığım için Skype’tan konuşmak zorunda kaldık. Gençliğinde ünlü olabilmek için seks skandallarına karışmış ama şimdi olgun bir kadın olarak sadece gazeteciliğiyle konuşulmak istiyor. Reha Muhtar’ın sözlerini ise ‘erkek egosu’ olarak gördüğünü ve komik bulduğunu söylüyor. 

        Geçen hafta Türk medyasında sizinle ilgili birçok haber yayımlandı. Takip ettiniz mi?

        Evet, bir şeyler okudum ama Türkçe bilmediğim için bu skandalın sebebini anlayamadım. 

        Skandal demek doğru olmaz ama bir tartışmanın ortasına düştünüz diyelim.

        Açıkçası şok içindeyim. Fethullah Gülen hakkında oldukça kapsamlı bir araştırma yaptım ve uzun bir yazı yazdım. Fakat Türk medyası Mehmet Barlas ile ilgili küçük bir bölümle ilgilendi.

        SOROS BENZETMESİ 

        Makale tam olarak ne hakkındaydı? Gülen Hareketi ile neden bu kadar ilgileniyorsunuz?

        Fethullah Gülen, dünya siyasetinin en ilginç figürlerinden biri. 15 yıldır ABD’de yaşıyor. Dünya çapında geniş bir ağa sahip. Rusya’da da önemli bir gücü var. Bizim Müslüman elitlerimiz üzerinde etki sahibi olmaya çalışıyor. Onun kim olduğunu, neden ABD’de yaşayıp Türkiye’ye geri dönmediğini merak ediyordum. 

        Hazirandaki Türkiye ziyaretinizin sebebi Gezi olayları değil miydi?

        Fethullah Gülen haberi için görevlendirildiniz mi? İstanbul’a Gezi Parkı protestoları için geldim ve bu konuda birkaç yazı yazdım. Sadece daha Batılı olmak istediği için Taksim Meydanı’na gelen gençleri anlatan değil, Türkiye’deki politik durumun tamamını kapsayan politik bir haber hazırladım. İstanbul’da 2 hafta kaldıktan sonra bir Türk gazeteci bana Gülen hareketini araştırma fikrini verdi. 

        Kimdi o gazeteci?

        İsmini söyleyemem, gizli tutmamı istedi. 

        Mehmet Barlas ile yaptığınız Soros- Gülen benzetmesi gündem yarattı.

        Mehmet Barlas benim Soros benzetmemi neden onaylayamasın? Bu yasak mı? Röportajın o bölümünü tekrar seyrettim. Kısaca “Fethullah Gülen için Türk Soros’u diyebilir miyiz?” diye soruyorum, o da “Evet, bu ilginç bir analoji” diyor. Bunda bu kadar büyük tepki gösterecek ne var? 

        Reha Muhtar’ın hakkınızda yazdığı yazıyı okudunuz mu?

        Evet, bazı Rus gazeteler yazısını çevirerek haber yaptılar. Tam anlamıyla erkek egosu! 32 yıllık gazetecilik tecrübesi olduğunu söylemiş. Ben 20 yıldan fazladır savaş muhabiri olarak çalışıyorum. Afganistan’dan Ruanda’ya dünyanın her yerinden haber yaptım. Reha Muhtar kim oluyor da bana işimi öğretmeye kalkıyor? Gerçekten çok komik!

        ‘AJAN DEĞİLİM’ 

        Röportajı yarıda kestiği doğru mu? Aranızda bir gerginlik yaşandı mı?

        Hayır, kesinlikle kaba davranmadı. Sadece sorduğum sorudan kaçmaya çalıştı. “Niye şimdi bunu soruyorsunuz? Bu konuya hazırlanmamıştım” gibi aptalca şeyler söylemeye başladı. İkimiz de gazeteciyiz, neye hazırlanacakmış ki?  Sizin bir ajan olduğunuzu ima ederek, istihbaratçı taktikleriyle soru sorduğunuzu iddia etti. Bütün gazetecilerin ajan olduğunu söyleyebilirsiniz, ama elinizde delil varsa... Şimdi kalkmış bana soru soruyorsunuz: “Siz ajan mısınız?” Rusça Vikipedi’den kontrol etme zahmetinde bulunsalar kim olduğumu öğrenirlerdi. 

        James Bond’un “Rusya’dan Sevgilerle” filmini biliyor musunuz? Oradaki Bond kızına benziyorsunuz biraz sanki!

        Evet, filmi anımsıyorum. Bond kızı değilim ama beni öyle görmeleri romantik bir erkek hayali! Etraflarında böyle kadınlar olsun istiyorlar. 

        Dağlık-Karabağ sorununda Ermenilerin tarafındaydınız. Türkiye sınırındaki Suriye sorununu araştırdınız, Gezi protestolarına katıldınız. Şimdi de Fethullah Gülen hakkında araştırma yapmaya başladınız. Türkiye aleyhine çalışan bir Rus ajanı görüntüsü yok mu sahiden?

        Benim ajan olduğuma dair ellerinde hiçbir kanıt yok. Kitaplarım ve yazılarım ortada. Bu iddia gerçekten çok aptalca... Yine de böyle hayal etmek istiyorlarsa bu onların problemi!

        'ÜNLÜ BİR GAZETECİ OLABİLMEK İÇİN SEKS SKANDALLARI YARATTIM'

        Hikâyenizi merak ediyorum. Nasıl başladınız gazeteciliğe?

        Moskova’ya 16 yaşımdayken geldim, gazetecilik okudum. Sovyetler Birliği’nin çöktüğü günlerde, Brzezins ki ’den Radovan Karadzic’e birçok politikacıyla röportajlar yaptım. Savaş muhabiri olarak çalıştığım o dönemde yaşadığım seks skandallarını 5 ayrı kitapta anlattım. Fakat bir süre sonra bunları yazmak çok sıkıcı olmaya başladı. İlgi alanımı tamamen değiştirdim ve seksten jeopolitiğe atladım. 

        Röportaj yaptığınız isimlerle birlikte olduğunuz doğru mu?

        Evet, ama o zaman 17-18 yaşındaydım. Şimdi 44 yaşındayım, evliyim, 18 yaşında bir kızım ve bambaşka bir hayatım var. 

        İnternette birçok erotik fotoğrafınız var.

        Onlar gençlik dönemimden kalma. Dediğim gibi gittiğim yerlerde yaşadıklarım hakkında fotoğraflar çekip kitaplar yazıyordum. 

        Seks işçisi olarak çalıştığınız söyleniyor.

        (Şaşırıyor ve gülüyor) Hayır, asla! Her zaman gazeteciydim. 

        Savaş muhabiri olduğunuz dönemde askerlerle birlikte olduğunuz doğru mu?

        Dağlık-Karabağ savaşı sırasında 21 yaşındaydım ve bir Ermeni köyünde çalışıyordum. Azeri askerler tarafından kaçırıldım. Beni öldürmek istediler ve cinsel şiddet uyguladılar. Çok mücadele ettim ve sonunda hayatımı kurtardım. 

        Yani tecavüze mi uğradınız?

        Evet. 

        Rus politikacılarla da birlikte olmuşsunuz.

        Bütün bunlar 25 sene önce yaşandı. Şimdi neredeyse büyükanne oldum. 

        Ne ilgisi var, hâlâ çekici bir kadınsınız. Reha Muhtar bile güzel bir kadın olduğunuzu yazmış!

        Bu onun problemi. 

        Küçükken, utangaç ama çalışkan bir kız çocuğuymuşsunuz.

        Bunlar çok geçmişte kaldı. Fazla bir şey anlatamam. Açıkça söylemek gerekirse basit kafalı bir kızdım. Ünlü bir gazeteci olabilmek için seks skandalları yarattım. Şimdi ilgi alanım tamamen değişti. Artık politik haberler yapıyorum. Politika da seks kadar heyecan verici! Politikayla uğraşırken de bir tür seks yapıyorsunuz. 

        Gençlikte yaşadıklarınız için pişmanlık duyuyor musunuz?

        Hayır, neden pişmanlık duyayım ki? 

        O halde neden bu konuda konuşmak istemiyorsunuz?

        Bunlar iki farklı kadının hikâyesi gibi artık. Kocanız ve çocuğunuz yokken hayata başka türlü bakıyorsunuz. 20 yıllık mutlu bir evliliğim var. Kızım 18 yaşına geldi. Artık onun nasıl bir hayat süreceğiyle ilgileniyorum. 

        Annesi gibi özgür bir kız mı?

        Hayır, tamamen farklı bir karakter. Sarışın ve disiplinli bir kız. Cerrah olmak istiyor. Benimki gibi bir hayat yaşamak istemiyor.

        'HERKES İÇKİMİ KONUŞUYOR'

        Türkiye’ye ilk ne zaman geldiniz?

        Turist olarak çok kez geldim ama iş için ilk kez 4 sene önce Türkiye-Rusya ilişkileri hakkında haber yapmak üzere gelmiştim. Geçen yıl Hatay’daki Suriye kampını ziyaret ettim. 

        Kamptaki gizli görüşmeniz büyük olay yaratmıştı. İçeri girmeyi nasıl başarmıştınız?

        Tesettüre girdim. Suriyeli bir adam kontrol noktasında görevlilere karısı olduğumu söyledi, aranmadan içeri girebildim. Ayrıntılarını anlatırsam bana yardımcı olanların başını derde sokarım. 

        Görüştüğünüz Suriyeli yetkilinin gideceğinizden haberi var mıydı?

        Evet, bağlantıyı Rusya’da yaşayan Suriyeliler kurmuştu. 

        Türkiye ile sıkı bağlarınız var mı?

        Türkiye benim için herhangi bir yer. Sene boyunca sürekli seyahat ediyorum, her ay bir yere gidiyorum. 

        Arkadaşlarınız yok mu?

        Hayır. Sadece meslektaşlarım var. 

        Hazirandaki ziyaretinizde başka kimlerle görüştünüz?

        Fehim Taştekin, Altay Ünaltay ve Ümit Kıvanç ile konuştum. İsmini vermek istemeyen analistlerle de buluştum. Bu arada lütfen söyler misin neden herkes benim içki içmemi konuşuyor? 

        Reha Muhtar röportaj sırasında iki kadeh şarap içtiğinizi söyledi.

        Günde 2 litre de içebilirim, sorun değil! 

        Bir mülakatınızda, “İçkisiz röportaj yapmam” demişsiniz.

        Röportaj sırasında içki içersek insanlar rahatlıyor ve daha açıkça konuşabiliyoruz.

        'TÜRK SEVGİLİM OLDU' 

        Rusya’dan bakınca nasıl bir Türkiye görüyorsunuz?

        Türkiye’nin son 10 yılda geçirdiği değişim çok etkileyici. Geçmişe kıyasla şu an çok daha güçlü bir ülke. Ayrıca Türkiye Rusya’ya çok yakın. Rus kadınları Türk erkekleriyle birlikte oluyor, evlenip çocuk yapıyorlar. 

        Türk sevgiliniz oldu mu hiç?

        Sadece bir tane! (Gülüyor) Uzun yıllar önce Antalya’da tanıştığım biri vardı. Bir süre flört ettik, o evlenmek istedi ama reddettim. Tatsız bir hikâye...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ