Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 114 SMA'lı çocuğa yılda 121 milyon TL!

        Habertürk'ün tedavisi için defalarca gündeme taşıdığı SMA’lı küçük Eymen’in yaşamını yitirmesinin ardından 114 SMA hastasının ilacının karşılanması için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yazı gönderen Sağlık Bakanlığı, ilaçların ithalatı için hazırlıklara başladı.

        Gazete Habertürk'ten Fatmanur Boylu'nun haberine göre; 114 hastanın ilacı için bir yılda 121 milyon 700 bin TL harcanacak. 9 yaşındaki Eymen Çapkın’ın ailesi, ABD’de üretilen “Nusinersen Spinraza” adlı ilacı getirtmek için “Eymen’in Siyahına Yeşil Ol” kampanyası başlatmıştı. Kampanyada, ilacın 3 dozluk tutarı toplandı. Aile, 1 yıllık tedavi için gerekli 4. doz için ihtiyaç duyulan parayı tamamlamaya çalışırken, Eymen hayatını kaybetti. Ancak Eymen, kendisi gibi SMA hastası 114 çocuğa umut oldu. Sağlık Bakanlığı, ilaç getirilecek 20 SMA hastasını seçmek için gerekli kriterleri geçen hafta belirlemişti. Bakanlık, Eymen’in ölümü üzerine, tedavi edilebileceği değerlendirilen 114 hastanın ilacının SGK tarafından karşılanması için yazı gönderdi. Bir hastanın tedavisi için gerekli ilacın yıllık maliyeti 1 milyon 50 bin TL.

        REKLAM

        SGK, 114 hasta için bir yılda toplam 121 milyon 700 bin TL’lik ilaç getirtecek. Bir yıllık tedavi olumlu sonuçlanırsa, ikinci yıl kişi başına 475 bin liralık ilaç alınması gerekecek. Bu durumda 114 hastanın ikinci yıldaki ilaç maliyeti 54 milyon 150 bin TL olacak. 114 çocuğun iki yıllık ilaç maliyeti 175 milyon 850 bin liraya ulaşacak. Sağlık Bakanlığı’nın, bilimsel kriterleri dikkate alarak ilaç verilecek 114 çocuğu belirlediği kaydedildi. SGK yetkilileri, hastaların durumunun aciliyeti sebebiyle ithalatın hızlı bir şekilde gerçekleştirileceğini belirtti. Yetkililer, SMA hastaları için üretilen bu ilacın dünyada ilk defa Türkiye’de sosyal güvenlik kapsamında karşılandığını vurguladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ