Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Erken teşhis hayat kurtarır

        Meme üzerinde yer alan hücrelerin yapılarının bozularak, kontrolsüz olarak çoğalmaları sonucu oluşan hastalığa meme kanseri denildiğine işaret eden Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, “Meme kanseri nedenleri arasında genetik yatkınlık gibi değiştirilemeyen nedenler bulunduğu gibi sigara ve alkol tüketimi, hiç bebek emzirmemek ve geç yaşta evlenmek gibi değiştirilebilir nedenlerde bulunmaktadır. Son yıllarda gelişen tedavi yöntemleri ve artık insanların bu hastalığa karşı çok daha bilinçli davranması meme kanseri sağ kalım oranını son derece artırmıştır. Meme kanseri tedavisi için hastanın yaşı, genel sağlık durumu, kanserin evresi ve ilerleme hızına bağlı olarak cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi ve hormon tedavisi seçenekleri uygulanabilmektedir” diye konuştu.

        ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

        Meme kanserinin yayılım hızı nedeni ile tüm kadınların korkulu rüyası haline geldiğine işaret eden Tırpancı, “Evde düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapan kadınlar erken tanı için büyük bir şans yakalıyorlar. Meme kanseri erken tanısı diğer tüm kanserlerin erken tanısından önemlidir çünkü erken dönemde fark edilen bir meme kanseri hastanın hem yaşamını kurtarır hem de memesini. Meme kanseri yıllık takipler sırasında bulunabilir veya hastanın bir yakınması sonucu hekime başvurmasıyla ortaya çıkabilir. Genel olarak yıllık takipler sırasında yakalanan olgular daha erken kanserler olmakta ve hasta ve organ kurtulma şansı çok daha yüksek oranlara çıkmaktadır. Eğer hastanın eline gelen bir kitle mevcut ise, bu kitlenin tanısını koymak içinde başlangıç olarak muayene, mamografi ve ultrason yapılır ancak bunlar sonucunda kitlenin şüpheli olduğu anlaşılırsa tetkiklere, biyopsi ve/veya MR da eklenebilir. Kesin tanının tek bir yolu vardır oda doku biyopsisi” şeklinde konuştu.

        Tırpancı; Aydın Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis ve Tanı Merkezi’nin (KETEM) 2003 yılından bu yana kadınlara Meme Muayenesi, Mamografi ve Smear Testi gibi Kanser Erken Teşhis ve Tanı hizmetleri vermekte olduğunu söylerine ekledi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ