Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig 'Uluslararası Futbol Zirvesi' İstanbul'da başladı - Futbol Haberleri

        Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Dünyanın birçok ülkesinde kulüpler sıkıntılarla karşı karşıya gelmiştir. Önemli olan altyapıyı sağlam oluşturup, kuralları doğru koyup, elde edilen gelirlerin doğru şekilde harcanmasını sağlamak" dedi.

        Kulüpler Birliği Vakfı tarafından Turkcell'in ana sponsorluğunda gerçekleştirilen "Futbol Zirvesi", Beşiktaş'taki Shangri-La Bosphorus Otel'de başladı. Açılış konuşmasını yapan Kılıç, bu organizasyonda sadece Türkiye'de değil dünyada da futbolun nasıl ilerlemesi gerektiği konusunda fikirlerin ortaya konacağına inandığını belirterek, "Medeniyetlerin bir araya geldiği İstanbul'da ve ülkemizde, tüm spor camiasına katkı verecek fikirlerin, yine İstanbul'da müzakere edildikten sonra dünyaya açılacağına inanıyorum" dedi.

        Kulüplerin mali durumuyla ilgili konunun önemli olduğunu vurgulayan Kılıç, "Türkiye'deki futbol kulüplerinin mali yapısıyla ilgili ciddi bazı emareler var. Gelecekte bununla ilgili bazı sıkıntılı konular olabilir. Olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Şimdiden bunun çalışmasına başladık ama yasal altyapıyı oluşturarak yapmalıyız. Kulüpler yasası... Bizim bunu çok profesyonel anlamda çalışarak, şu anda geldiği noktadan artık son halini vererek, yasal altyapısını iyi kurarak ileriyi görmemiz gerekiyor. Tüm paydaşlarla yoğun çalışma içindeyiz. Bu yasal altyapılar oturmadan zaten gelecekle ilgili adımlardan bir şey elde edemeyiz" diye konuştu.

        UEFA kriterlerinin uygulanması konusundaki zorunluluğu hatırlatan Bakan Kılıç, bu noktaya gelmeden işi halletmek istediklerini vurgulayarak, "Dünyanın birçok ülkesinde kulüpler sıkıntılarla karşı karşıya gelmiştir. Önemli olan altyapıyı sağlam oluşturup, kuralları doğru koyup, elde edilen gelirlerin doğru şekilde harcanmasını sağlamak" ifadelerini kullandı.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da sporun içinden geldiğini vurgulayan Kılıç, "Başbakanlığı döneminde futbol oynadığını ve goller attığını hatırlatmak istiyorum. Futbol ve sporun içinde olan, yakından takip eden, desteklemek amacıyla ciddi çalışmalar yapan Cumhurbaşkanımız var. Spor camiası içinde olan herkesle bir arada olarak, sporumuzu daha iyi günlere taşımak için elimizden geleni yapıyoruz. Buradan çıkacak sonuçların spor camiasına hayırlara vesile olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

        DEMİRÖREN: "KULÜPLERİMİZ BORÇ BATAĞI İÇİNDE"

        Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, "Hükümetimizden kulüplerimize destek gelmesi gerekiyor çünkü kulüplerimiz borç batağının içinde" dedi.

        Kulüplerin mali yapılarının düzeltilmesi gerektiğinin altını çizen Demirören, Bakan Kılıç'ın önderliğinde hükümetten kulüplere destek beklediklerini belirterek, "Şu an maalesef Galatasaray çok önemli bir şey yaşıyor. Galatasaray'ın durumunu çözmek için de uğraşıyoruz. Sırada diğer kulüpler de var. Çıkacak yasa, kulüplerin borcunu 10 yıla bölmez ise futbol adına faydası olmaz. Kulüp idaresine sadece futbol olarak bakmayalım. Ben de başkanlığım dönemimde hatalar yaptım. Hatadan dönmek önemli. Çıkacak yasanın, kulüplerin banka ve vergi borçlarını yapılandırması gerekir" şeklinde konuştu. Almanya'da Bayern Münih Kulübü'nden örnek veren Demirören, "Bayern Münih, havuz sistemi bozulmasın diye 20 milyon avroluk bir fedakarlık yaptı. Bizlerin de bu mantıkta olması lazım. Bu mantığa geleceğimize inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

        ERZİK: "FIFA'NIN DURUMUNDA İSTENMEYEN DEĞİŞİKLİKLER OLDU"

        FIFA İcra Kurulu Üyesi Şenes Erzik, FIFA'da yaşanan son gelişmelerin kendisini üzdüğünü söyledi.

        Erzik, 33 yıl UEFA'da görev aldıktan sonra 2015 Mart'ta veda ettiğini hatırlatarak, "Çok onurlu bir veda töreni yapıldı ama bu keyfim uzun sürmedi. 111 yıllık FIFA'nın durumunda bazı değişiklikler oldu. İstenmeyen, arzulanmayan değişiklikler. Bunların üzerine konuşmak istemiyorum. Umuyorum ve diliyorum ki 26 Şubat'ta yapılacak başkanlık seçimi sonrası FIFA'da profesyonel yönetim daha fazla etkin olacak. Uzman kişilerden oluşan bir heyet, mali yapının girdileri ve çıktılarının sorumlusu olacak. İnşallah bu, o kongrede kabul edilecek" diye konuştu.

        UEFA'nın kulüp lisans sisteminin önemine dikkati çeken Erzik, konuşmasında bu konuda geçmiş dönemdeki projeleri de anlattı.

        TOPLANTIDAN ERKEN AYRILDILAR

        Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, TFF Başkanı Demirören ve Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, TFF Başkan Vekili Nihat Özdemir'in vefat eden eşi Gülseren Özdemir'in Ankara'daki cenaze törenine katılmak için zirveden erken ayrıldı.

        Futbol Zirvesi'nin ilk bölümünde, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ'ın yanı sıra Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Eskişehirspor Kulübü Başkanı Mesut Hoşcan ve Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Otyakmaz ile futbol dünyasının önde gelen isimleri ve yabancı katılımcılar da yer aldı.

        CHELSEA VE MANCHESTER UNİTED'IN ESKİ CEO'SU PETER KENYON: "SİZİN TARZINIZ TÜRK TARZI OLMALI"

        "Önemli gün Türk futbolu için. Sadece Türkiye için değil Dünya futbolu içinde önemli gün. Premier Lig'in bugün buraya geleceğini hissetmiştim. Gelirlerin artması konusunda da İspanya önemli hamleler yaptı. İki yıl önce bu böyle miydi diye sorsaydınız hayır derdim. Artık Premier Ligden, La Liga'dan Çin ligine 25 milyon Euro'ya futbolcu gidiyor. 80 milyonluk ülkeyi futbol delisi olarak görüyorum. 4 yıl sonra liginizi Avrupa'da görebiliriz. Güçlü bir TFF yapısı, güçlü başkan ve arkasında güçlü bir hükümet var. Böyle baktığımızda güçlü bir ligi de görebiliriz. Kulüpleriniz çok büyük rekabet içinde. Kulüpleriniz başarı yolunda ilerlemesi ligle doğru orantılı. En iyi futbolu sergilemeye, iyi oyuncularla sizde istersiniz. Pahalı ama iyi oyuncuyu transfer etmeyi elbette istiyoruz. 15 milyon Euro büyük para ve bu paraya iyi bir oyuncu almanız mümkün. Gözlerden kopmamak için değişimin zamanının bugün olacağını görüyorum. Türkiye çok daha önemli yere gelecektir ligi sayesinde. Premier Lig buraya kolay gelmedi. 92 yıllık Premier Lig için karar almak kolay değil elbet. 14/6'dan bahsediyorum. 14'ün içindeyseniz, rahat, 6'nın içindeyseniz elbette rahatsız oluyorsunuz. Profesyonel kişiler tarafından yöneltiliyor, kulüplerden gelen kişiler tarafından değil. 8 milyar 300 bin Pound'u kim hayal edebiliyordu. Bu bir şeffaflığın ürünüdür. Buradan Premier Lig. Bundesliga ya da La Liga bunu yapıyor bende yapayım derseniz olmaz. Sizin tarzınız Türk tarzı olamalı. Alınan ipuçlar ve detaylar sizin kendi sisteminizi yönlendirecek."

        MÖNCHENGLADBACH BAŞKANI ROLF KÖNİNGS: "YAYIN GELİRLERİNİ ARTIRMAK ZORUNDAYIZ"

        "Türk-Alman Ticaret Odasında çalışıyorum. Türkler'le ilişkilerim çok iyi diyebilirim. Monchengladbach'ın nüfusu 260 bin. Oradan geliyorum. 2023'e kadar bir hedefiniz varsa bu büyük bir hamle olacaktır. Biz hiçbir hakkımızı satmadık. Herşeyimiz bize ait. Kendi stadımızı kendimiz yaptık. 75 bin üyemiz var. Seyirci ortalamamız yeni stadımızla ikiye katlandı. Bir felsefe yapmak istiyoruz. Bunun için bir felsefemiz var ve bunu her an geliştirmeye çalışıyoruz. Bu stadı çok amaçlı yaptık ve 450 organizasyon yaptık. 54 bin kapasitemiz var. Stadın etrafındaki alanları da satın aldık ki stadın önü ve arkası kapanmasın diye. Burayı otel, müze ve spor kompleksiyle donatıyoruz. Bir zamanlar küçük şehirdik şimdi büyük imkanlar yarattık. u organizasyonda iyi sonuçlar götüreceğim ülkeme. Buradaki rakamları duydum. buradan çok uzağız. Bundesliga'da iyi işler çıkıyor. TV yayınlarından alınan geliri artırmak zorundayız. Önümüzdeki yıl 1 milyar Euro'dan bahsediliyor burada bile biz Avrupa'dan uzağız" ifadelerini kullandı.

        DURSUN ÖZBEK: "PREMİER LİG'LE AYNI KULVARDA OLMAMIZ LAZIM"

        "İleriye dönük bir organizasyon. Dünyada futbol ekonomisi, 50 yıldan bu yana görüyorum ki bu kadar hızlı büyüyen ve gelişen ekonomi yoktur herhalde. Türkiye UEFA'daki yerini bir kez daha anlamaktadır. Biz UEFA'da büyük yarış veriyoruz. Sıkletler aynı değil. Ağır sıklet ve tüy sıklet gibi duruyoruz Premİer Lig"le bır takımla eşleştiğimiz zaman. Bu ancak bir yönetim disiplini ile birlikte yöneltilebilir. Kulüpler Birliği Süper Lig A.Ş.'nin getireceği faydalar büyük. Ama bu doğru orantılı olmalı. Pasta büyüyecek şüphesiz. Premier Lig'le aynı kulvarda olmamız lazım. Seyir zevki daha yukarlara taşınması lazım. Elbette kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Burada işibirliği, herbirimizin bir rolü olduğunu unutmamamız lazım. Bütçesi en düşük takım bile bu Süper Lig A.Ş.'nin bir parçası olduğunu bilmeli. Bu organizasyona inanıyorum ve güveniyorum. Finansal manada Fikret Orman durumu özetledi. Para kolay bulunuyor. Fonlar, bankalar ve kolay bulunan parayı iyi yönetirseniz kulübü finansal açısından iyi yönetirsiniz. Bunu iyi yapmadığınız zaman takılıp düşersiniz. Kulübüme bu disiplini getirmek için çalışıyorum. Kulübe geçmişteki sorun nedeniyle futbol aktivitelerini tam manasıyla yerine getiremiyorsunuz. Alman konuşmacı mağaza zincirindeki dönen parayı 50 milyon Euro'dan bahsetti. Bizdeki oranı değerlendirdiğiniz zaman, aradaki uçurumu tahmin edebilir misiniz."

        FİKRET ORMAN: "EN ÖNEMLİ KONU DOĞRU HARCA YAPMAMIZ"

        "Mükemmel bir organizasyon. Hepimiz bir masa etrafında toplandık ve tartışarak ilerliyoruz. Özbek benim söyleyeceklerimin yüzde 80'ni ifade etti. Rizespor, Kayserispor büyüyeceği büyüdüğü zaman üç büyükler de büyüyecek. Rolf 260 bin kişilik bir kentten bahsetti. Sanki bizi işaret etti. Elbette seyirci sorunu var. Bunu bir centilmenlik ve fair-play aşamasında sağlamalıyız. Bu sporu zarar vermeden büyütmemiz lazım. Bu rekabeti gazete sayfalarında değil masada yapmamız lazım. Birbirimizin tarzı da yani Özbek'in fikirleri ile bizimki tıpatıp uyuşuyor. Para çok önemli. Ama biz kulüplerin sahibi değiliz dernek statüsü ile yönetiyoruz. Doğru yönetmek ve doğru harcamak durumundayız. Şimdi en önemli konu doğru harcama yapmamızdır. Kulübün bütçesini kontrol altında tutman birinci görevimiz. Göksel Gümüşdağ'a da bu zirveden dolayı teşekkürlerimi iletiyorum" dedi.

        YAYINCILIK KONUSU İŞLENDİ

        Beşiktaş'taki The Shangri La Bosphorus Otel'de gerçekleştirilen organizasyonun öğleden sonraki bölümünde sponsorluk ve yayıncılık konusunu içeren paneller yapıldı.

        "Yeşil oturum" adı verilen sponsorluk konusunda yapılan panele Turkcell Üst Yöneticisi (CEO) Kaan Terzioğlu, eski Barcelona Kulübü Pazarlama ve Ticari İlişkiler Direktörü Esteve Calzada, Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Hüsnü Güreli'nin oğlu Sinan Güreli ile Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut katıldı.

        Turkcell CEO'su Terzioğlu, burada yaptığı konuşmada, başta futbol olmak üzere Türk sporuna büyük destek verdiklerini belirtti. Turkcell'in uygulamalarıyla Süper Lig'deki golleri kullanıcılarına ilettiklerini anlatan Terzioğlu, statlara daha fazla taraftar çekilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Statları doldurmalıyız. 2015-2016 sezonunun ilk yarısında stada giden seyirci sayısı 1,2 milyon. Düğün Dernek 2: Sünnet filmine 6 milyon kişi gitmiş. Star Wars filminin, sezonun ilk yarısı kadar ciro getirmesi bizi üzüyor. Gidecek çok yolumuz var. 45 bin kişilik maçları inşallah tekrar yaşarız."

        Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, oturumdan sonra Terzioğlu'na katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi.

        Yayıncılık üzerine yapılan son oturumdan sonra zirve sona erdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ