Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kadın elbise fotoğrafının rengi sosyal medyayı ikiye böldü, elbise, Bu elbise ne renk, mavi siyah elbise, sarı beyaz elbise, elbise rengi

        HABERTURK.COM

        Sosyal paylaşım sitesine 'swiked' kullanıcı isimli bir kişinin yüklediği elbise fotoğrafı, dünyayı resmen ikiye böldü!

        Fotoğraftaki elbisenin rengi 'beyaz ve altın sarısı' diyenlere 'ne demek canım, bal gibi mavi ve siyah' karşılığını verenler, internette büyük bir tartışma başlatmış oldu.

        İşte o elbise...

        Siz bu resimde ne renk görüyorsunuz? Yakınınızdakilerin de görüşünü alın... İki farklı sonuç çıkacak!

        Beyaz ve altın sarısı ya da...

        Mavi ve siyah!

        Bir internet sitesinin elbise hakkında açtığı ankette, elbiseyi sarı-beyaz görenlerin sayısı şimdilik daha fazla.

        Göz retinalarımız, gece ve gündüz görüşünde renkleri ayırdetmemizi sağlayan çubuklarla donatılmış durumda. Ancak bu fikir ayrılığının sebebi olarak, bu hücreleri göstermek yanlış olur.

        Amerika Randolph-Macon Üniversitesi'nde görev yapan Psikoloji bölümü başkan yardımcısı Prof. Cedar Riener de bu fikir ayrılığının retina kaynaklı olduğunu düşünmediğini belirtiyor ve ekliyor:

        "Retinadaki bu çubuklar 3 ana renge kodlanmış durumda: kırmızı, mavi ve yeşil. Ve her birimiz renkleri farklı derecelerde algılayarak görüyoruz. Ancak bu farklar bir rengi başka görecek kadar büyük farklar değil. Renk körlüğü olarak adlandırılan yeşil-kırmızı rengi ayırt edememe durumu bile 5-1 derecelendirilirken diğer renklerde bu durum 2-1 şeklinde."

        Cismin üzerine yansıyan ışığın da rengi farklı algılamaya yol açtığını belirten Riener, ışık yansımalarının da bu görüş ayrılığına sebep olabileceğinin altını çiziyor.

        Rockefeller Üniversitesi'nden yapılan açıklama ise olaya başka bir açıdan yaklaşıyor. Gözlerimizi baktığımız bir renk veya desenden, bir diğerine çevirdiğimizde, ilk baktığımız renk ve desenin etkisinin yansıyabileceği yönünde. Buna görüşte 'astarlama' deniyor.

        Bilim insanları ise bu elbisenin neden iki farklı renkte göründüğü hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

        Sosyal medya çalkalanıyor!

        Elbisenin rengi üzerine Twitter'da dönen tartışmalara ünlü yıldızlar da katıldı. ABD'li reality şov yıldızı Kim Kardashian, elbiseyi altın sarısı ve beyaz; rapçi eşi Kanye West ise siyah ve mavi gördü.

        ABD'li ünlü şarkıcı Taylor Swift başta "saçmalık" dediği tartışmaya kendini kaptırdı ve görüşünü "mavi ve siyah" olarak belirtti.

        Justin Bieber da elbiseyi mavi ve siyah gördü.

        Bu yıl en iyi kadın oyuncu Oscar'ını kazanan Julianne Moore da elbiseyi beyaz ve altın rengi olarak gördüğünü yazdı.

        Haberturk.com olarak elbiseyi derinlemesine inceledik ve editoryel kadromuz da cevap konusunda ikiye bölündü. Ancak gerçek cevabı bize photoshop verdi...

        İşte o sonuç:

        Photoshop renk skalasına göre elbisenin rengi 'mavi' paletinde yer alıyor...

        Bir diğer internet sitesi ise elbisenin satıldığı mağazanın internet sitesinde bu modelin 'beyaz ve altın rengi' modelinin hiç olmadığını, üretici firmayı telefonla arayarak bunu teyid ettiklerini belirtti. Kısaca onlar da elbisenin mavi-siyah olduğunu söylüyor ve elbisenin tüm renklerini (bu renk de dahil olmak üzere) şöyle gösteriyor:

        İnternetteki bu kaosun üzerine resmi twitter üzerinden de açıklama yapan elbise üreticisi, elbisenin kesinlikle "mavi siyah" olduğunu yazdı.

        İngiliz firmanın kreatif yönetmeni Ian Johnson tarafından yapılan açıklamaya göre elbise, sosyal medya sitesinde paylaşılmaya başladıktan sonra depolarda tükenmiş ve yeniden üretime geçilmiş. Johnson, fotoğraftaki elbiseyi sarı-beyaz görenler için bir de müjde verdi;

        "Elbisenin 'altın sarı - beyaz' versiyonunu üretmeye derhal başlayacağız"

        Bilim ve teknoloji sitesi Wired ise olayı aşağıdaki görselle sunarak 'elbise mavi-siyah' diyor:

        Yukarıdaki fotoğrafa da yer veren Wired, sağdaki görüntünün beyaz ayarıyla oynanarak elbisenin 'sarı-beyaz' göründüğünü, soldakinin ayarıyla elbisenin 'lacivert ve siyah' göründüğünü, ger.ek rengin ise ortadaki olduğunu iddia ediyor.

        Peki siz ne renk görüyorsunuz?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ