Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Paulo Coelho HT Pazar yazılar

        Paulo Coelho / HT PAZAR

        TALMUD VE MİDRAŞ ÜZERİNE

        Yazar Arnaldo Niskier, Yahudilerin dini metinlerinden Talmud (hahamlar ile öğrencilerinin bin yıllık tartışmalarının yer aldığı 18 ciltlik bir koleksiyon) ve Midraş’tan (Tevrat’taki kutsal metinlerin, etik ve geleneklere vurgu yapan tefsiri) aldığı bazı hikâyeleri, özlü sözleri ve yansımaları “Musevi Bilgeliği” (Jewish Wisdom) adlı ilginç bir kitapta topladı. İşte o kitaptan bazı bölümler: CEVAP Bir adam Haham Joshua Ben Karechah’e sordu: “Tanrı Musa ile konuşabilmek için neden bir dikenli çalıyı seçti?” Haham cevap verdi: “Onun yerine bir zeytin dalı ya da böğürtlen sarmaşığı seçseydi de aynı soruyu sorardın. Ama seni cevapsız bırakmayacağım: Tanrı’nın küçük ve gösterişsiz bir dikenli çalıyı seçmesinin sebebi yeryüzünde Tanrı’nın var olmadığı tek bir nokta bile olmadığını göstermekti.”

        BU DÜNYAYA AİT

        Rab Huna bir gün oğlu Rabbah’ı azarladı: “Neden Rav Chisda’nın konferansına gitmiyorsun? Çok güzel konuştuğunu söylüyorlar.” “Niye gidecekmişim?” diye karşılık verdi oğlu. “Her gittiğimde Rav Chisda sadece bu dünyaya ait şeylerden bahsediyor: Vücudun fonksiyonları, organların işleyişi, sindirim sistemi gibi sadece fiziksellikle ilgili konulardan konuşuyor.” Babası şöyle cevap verdi: “Rav Chisda Tanrı tarafından yaratılmış şeylerden bahsediyor ve sen bunları bu dünyaya ait olarak tanımlıyorsun öyle mi? Git ve onu bir daha dinle!”

        PENCERE VE AYNA

        Genç bir adam, hahamdan hayatında ona yol gösterecek bir tavsiye vermesini istedi. Haham genç adamı pencerenin yanına götürdü: “Bu camların ardında ne görüyorsun?” “Yoldan geçenleri ve sokakta dilenen kör bir adamı.” Sonra haham genç adama bir ayna uzattı. “Peki şimdi ne görüyorsun?” “Kendimi görüyorum.” “Ve artık diğerlerini görmüyorsun! Dikkat et, pencere de ayna da camdan yapılmıştır. Ama aynanın içinde ince bir gümüş tabaka olduğundan öte tarafını göremezsin, –sadece kendini görürsün. Kendini bu iki cam parçasıyla kıyaslamalısın. Cam gibi sade haldeyken, diğer insanlara dikkat eder, onlara şevkat ve ilgi gösterirsin. Gümüşle kaplandığında ise sadece aynadaki kendi yansımanı seyredersin.”

        MUSEVİ BİLGELİĞİNDEN BAZI ÖRNEKLER:

        DİŞLER: Eğer ısıramıyorsan, dişlerini hiç gösterme.

        ÖĞRENMEK: Ustamdan çok öğrendim, dostlarımdan daha çok, öğrencilerimden daha da çok.

        KARTAL: Kartallar sinek avlamaz.

        BLESSING: Hayır duaları, başkalarına dua edenler için bir ödüldür, belalar lanet okuyanlar için bir lanettir.

        İÇERİK: Şişeye bakma, içindekine bak. Nice yeni şişenin içinde yıllanmış ve lezzetli şarap vardır ve nice eski şişenin içindeyse yeni şarap bile bulamazsın.

        ÖVGÜ: Yeterince uzun yaşarsan hiç yapmadığın şeyler için suçlanır ve hiç sahip olmadığın erdemler için övülürsün.

        NESİL: Büyüklerin küçüklerden öğrendiği nesiller kutsanmıştır. ONUR: Bir insanı bulunduğu mevkii onurlandırmaz, insan bulunduğu mevkiyi onurlandırır.

        İFTİRA: İftira atan dil üç kişiyi aynı anda öldürür: İftirayı atanı, iftirayı duyanı ve hakkında iftira atılanı. n

        Çeviren: Mine Akverdi Denktaş

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ