Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Özür dilemekte zorlananlara mobil uygulama!

        Eskişehir'de insanların birbirinden özür dilemekte zorlandıklarını düşünen iki arkadaş, bir sosyal paylaşım sitesinde "Eskişehir ÖzürDileme Servisi" oluşturdu. Karşısındaki kişiden özür dilemekte zorlananlar, 20 kişinin destek verdiği servisten ücretsiz yardım talep ediyor.

        Kentte yaşayan iki arkadaş Ufuk Şentürk ve İlkay Mustafa Güneş tarafından oluşturulan "Eskişehir Özür Dileme Servisi" kısa sürede kentte ilgi gördü. Yaşadıkları bir tartışma, bir olayın ardından karşısındaki kişiden özür dilemekte zorlananlar, Şentürk ve Güneş'e başvuruyorlar.

        "HZ. MEVLANA VE YUNUS EMRE'Yİ BAZ ALDIK"

        Servisin fikir sahiplerinden Ufuk Şentürk, yaptığı açıklamada, tamamen insanlık adına başlattıkları çalışmalarında misyon ve vizyon olarak Hz. Mevlana ve Yunus Emre'yi baz aldıklarını söyledi. Arkadaşı İlkay Mustafa Güneş ile bir çay sohbeti sırasında akıllarına gelen bir fikirle özür merkezli projeyi ürettiklerini dile getiren Şentürk, "İnsanların birbirlerinden özür dilemekte zorlandıklarını biliyorduk. Bu konuda bir anket çalışması yapmaya karar verdik. Sokakta 100'den fazla kişiyle görüştük. Çıkan sonuçlarda insanlarımızın hatalı bile olsa özür dilemekte zorlandıklarını gördük." dedi. Şentürk, toplumda yapılan yanlışın ardından özür dilemenin erdem olduğunu, fakat vatandaşlarda bunun bir eksikliğinin bulunduğunu fark ettiklerini anlatarak, "Özür dilemenin yaygınlaştırılabilmesi adına sosyal platformlarda sayfamızı kurup ilanlar vererek 'Biz sizin adınıza özür dileriz' dedik.

        Özellikle yeni nesil sosyal platformları çok yaygın olarak kullanıyor. Bu sayede biz de hedeflediğimiz kitleye ulaşabiliyoruz. 20 kişiyle başkalarının yapamadığı özürü biz diliyoruz." diye konuştu.

        "SİZ NASIL ÖZÜR DİLEMEMİZİ İSTERSENİZ BİZ ONU YAPARIZ"

        İlkay Mustafa Güneş de akrabalıkların, arkadaşlıkların hatta evliliklerin özür dileyememekten dolayı bitebildiğini kaydetti. İnsanların özür dilemekte çok zorlandıklarının altını çizen Güneş, şöyle devam etti:"(Özür dileme) denilince genelde egolar devreye giriyor. Arkadaşımla düşünürken 'Eğer kişi bunu gerçekleştiremiyorsa biz onlar adına özür dileyelim' fikriyle ortaya çıkan projemiz, kendi çevremizde hızla yayılınca önce arkadaşlarımız bizden yardım istemeye başladı. Özürdilemek gerçekten bir erdemdir. Sosyal sorumluluk projesi olarak çıktığımız yolda bazen farklı taleplerle de karşılaşıyoruz. Bir tekne içerisinde özür dilemek isteyenler olabiliyor. Klasik bir aracın içerisinde, kemancı eşliğinde özür dilemek isteyenlerle karşılaştık. Kimileri 'öyle bir özür olsun ki dünyada daha önce kimse böyle bir şey yapmamış olsun' diyebiliyor. Tam da burada işin içerisine finansal harcamalar giriyor. Ancak biz tamamen sosyal sorumluluk projemizin çerçevesinde çıkar gütmeden 'Siz nasıl özür dilememizi isterseniz biz onu yaparız' diyoruz."

        - "BÜYÜK BİRİ KÜÇÜK BİR ÇOCUKTAN ÖZÜR DİLEYEBİLMELİ"

        Güneş, din, dil, ırk ayrımı yapmadan her bireye yardımcı olmayı ve özür dilemeyi yaygınlaştırmayı hedeflediklerini vurguladı.Büyük bir insanın küçük bir çocuktan özür dileyebilmesi gerektiğini vurgulayan Güneş, şunları kaydetti:"Bu çok keyifli bir durum. Öğretmen öğrenciden, öğrenci öğretmeninden içtenlikle özürdileyebilmeli. Dini, dili, mezhebi mühim değil. Erdem olanın yapılabiliyor olması önemli olan. Gün geçtikçe hem çevremizdeki insanlar, hem de projeyi duyanlar pozitif tepki veriyor. Büyüdüğümüzü ve kabımıza sığmayarak hem ülkemizde hem de dünyada özür dileyebilme alışkanlığını kazandırabileceğimize inanıyorum. Bir İngiliz vatandaşının arkadaşına küskünlüğü söz konusuydu. Dil bilen arkadaşlarımız devreye girip gereken özrü diledi ve bu bizi çok mutlu etti."

        - "ÖZÜR DİLERİM CÜMLESİNİ 17 DİLDE YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORUZ"

        Her dilde özür dilemenin erdem olduğunu ve misyon olarak Hz. Mevlana'nın sözü olan "Gönül han değil dergahtır evladım. Paldır küldür girip çıkılmaz, günahtır" cümlesiyle yola çıktıklarını anlatan Güneş, "İngilince, Fransızca, Almanca, Zazaca, Kürtçe, Lazca ya da hangi dilde kendinizi ifade edecekseniz gelin birlikte yapalım bunu. İnsanların birleşmesini sağlamanın yolu tevazudur. Affetmek bir büyüklüktür." dedi.İnsanların birbirlerine sarılmalarını, mutlu bir şekilde yaşamalarını destekleyen projeleri için ellerinden gelenin fazlasını yapacaklarını belirten Güneş, "Özürdilerim cümlesini 17 dilde yaygınlaştırmak istiyoruz. Merak edenler projemizi internet üzerindeki sosyal platformlarda 'Eskişehir Özür Dileme Servisi' adı altında bulabilir." diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ