Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Game Of Thrones’tan alınacak hayat dersleri

        Ece ULUSUM / eulusum@htgazete.com.tr

        Baştan anlaşalım, eğer Game of Thrones’un sezon sonu dahil tüm bölümlerini seyretmeden okursanız, dizinin gazı kaçabilir. Fakat hızlandırılmış bir kurs işimi görür diyorsanız, bu yazı tam size göre!

        ANA KARAKTERDEN 4 DERS

        Dizi hakkında birçok eğitim kurumu ve üniversite araştırma yaptı. Soru şuydu: Dizinin ana karakteri kim? Malum, kim ana karakter gibi dursa, ya kellesi gidiyor ya da sırtından bıçaklanıyor. Macalester Üniversitesi’nden matematik profesörleri Andrew Beveridge ve Jie Shan, dizinin hayranlarına yüzünü en çok hatırladıkları karakterleri ve kimi ana karakter saydıklarını sormuş. Sizce kim çıkmış? Ne Jon Snow ne de Khaleesi! Çıkan sonuç koca yürekli cüce bilge Tyrion Lannister! Obama gibi birçok ABD’li şöhret “Jon mu Tyrion mu ölsün?” diye sorulduğunda, Jon’u seçmişti! Hatırlarsınız Lannister, şimdi Kuzey’in kralı olan Jon’a “Ne olduğunu hiçbir zaman unutma. Dünyanın kalanı da unutmayacak. Bir zırh gibi giy onu böylece seni incitmek için asla kullanılmaz” demişti. Her zamanki gibi haklıydı...

        Guardian bundan yola çıkarak başına türlü şeyler gelen Tyrion’dan alınacak hayat derslerinin bir listesini çıkarmış. Onun işi, bilmek ve doğru zamanda doğru kararlar almak... İşte ailesi tarafından her zaman dışlanan Lannister’ın dersleri.

        Ders 1: Hayatı önemse ama çok ciddiye alma, eğlenmeyi unutma. Yoksa yaşamanın ne anlamı var?

        Ders 2: Nasıl göründüğünü umursama. Dış görünüşünden çok sahip olduğun yeteneğe sarıl. Eğer işin bilmekse bil, dövüşmekse dövüş...

        Ders 3: Bin düşün bir konuş. Kimin ne zaman kıymete bineceğini bilemezsin. Kendi kuyunu kazmış olma...

        Ders 4: Kadınlara daima nazik davran. Erkeklerin borusu ötüyor gibi görünse de zafere ulaştıran kadınlar... Özellikle de ejderhası olan kadınlar!

        Game of Thrones’ta hayatta kalmak için 5 öğüt

        ■ Kimseye güvenme.

        ■ İlk izlenimler her zaman yanıltır.

        ■ Öldürmek seçenek değil, zorunluluktur.

        ■ Kuzey unutmaz.

        ■ Sadakat kazandırır.

        GAME OF THRONES: ÇALGI ÇENGİ

        Dizinin müzikleri ve müzisyenleri de önemli. Ettiğini bulan Joker’den ilham alan Ramsay Bolton’ı canlandıran Iwan Rheon geçen yıl Dinard adlı folk albümünü çıkardı. Üstelik albüm tuttu! Zavallı Hodor’u canlandıran Kristian Nairn DJ ve gitarist. Ned Stark’ın kafasını uçuran zalim cellat Dr. Feelgood’un gitaristi, Wilko Johnson’dı. Daenerys Targaryen’ın ex-aşkı ve baş kumandanı Daario Naharis’i canlandıran Michiel Huisman’ın da, solisti olduğu Fontane adında bir grubu varmış. Grubu dağılınca bir solo albüm çıkarmış; adı Luchtige Verhalen. Snow’un Güney’e sürdüğü rahibe Melisandre’ı oynayan Carice Van Houten da indie pop türünde 3 albüm çıkarmış.

        Dizide kendi işini yapanlar da var. Dördüncü sezonda söylenen “The Bear and the Maiden Fair” şarkısını, Snow Patrol’un dizide bir askeri canlandıran solisti Gary Lightbody seslendirdi. Purple Wedding sahnesinde Sigur Ros, Joffrey Lannister’ın düğün şarkısını çaldı. Bir başka düğün var; Stark büyüklerinin kumpasa geldiği “Red Wedding”teki grupta tefi Coldplay davulcusu Will Champion çaldı. Arya’nın izlediği tiyatro gösterisinde çalan müzisyenler de Of Mosters and Man’di. Bakarsınız TRT’nin cover’ladığı jenerik şarkısını yedinci sezonda duyarız...

        1 SEZONA 7 BİN KIYAFET

        Dizinin kostüm tasarımcısı Michele Clapton, geçenlerde bir defile hazırlamaktan çok da farklı bir şey yapmadığını söyledi. Haklı... Yaz ve bahar bitti şimdi kış kıyafetleri geliyor. Clapton’ın işi pek kolay sayılmaz. Dizide her bölüm için yaklaşık 700, 1 sezon içinse 7000 kostüm hazırlıyor. Ekibindekilere şu sıra en çok söylediği şeyse “Beklediğimiz kış geldi!” Binlerce kıyafet olsa da Time’ın haberine göre kıyafetleri en çok beğenilen karakter, tahtın yeni sahibi Cersei Lannister. Modacıların yorumladığı dizide Cersei’nin en beğenilen kıyafetiyse tacı giyerkenki elbisesi. Akgezenleri saymazsak en uzun hazırlanan kişi Khaleesi’yi canlandıran Emilia Clarke. Sadece peruğunun hazırlanması 2 saat!

        3 popüler uygulama

        Shame Bell–Ücretsiz

        Cersei’nin çırılçıplak günahlarından arınmak için sokakta yürüdüğü sahneyi kim unutabilir. O anda ‘çıt’ çıkmazken duyduğumuz tek ses rahibenin “Shame” (Utan) diye bağırıp elindeki çanı çalmasıydı. Şimdi onun uygulaması da var!

        Game of Thrones Guide–Ücretsiz:

        Onlarca karakter girip çıkıyor. Bazısını yönetmen bile unutuyor, biz mi unutmayacağız? Bunların şeceresini tutan uygulama.

        Dothraki Companion–1.99 $

        Dizi için David Peterson’ın geliştirdiği Dothraki dilini öğrenmek için talep artınca bir uygulama geliştirildi. Kelimelerin yazılış ve okunuşlarını, nasıl cümle kurulacağını öğretiyor.

        30 bin dolar

        Demir Taht’ın 160 kiloluk replikasının nakliye dahil fiyatı. 7’nci sezonu tahtınızdan izlemek isterseniz...

        Brexit, Khaleesi’yi tahtından edebilir

        Entertainment Weekly’nin araştırmasına göre, dizinin bir bölümü 10 milyon dolara mal oluyor. Yapımcı HBO ise 100 milyon dolar harcama yapıyor. Birleşik Krallık’ta çekilen dizi, ülkenin AB’de yer alması nedeniyle European Regional Development Fund’dan destek fonu alıyor. Daha doğrusu alıyordu. AB’den ayrılırlarsa dizi ciddi bir gelir kaybı yaşayacak. Üstelik çekimlerin çoğu Avrupa’da çekiliyor! HBO’nun çekimleri başka bir ülkeye taşıyabileceği iddia ediliyor. Dahası oyuncuların bu konuda görüş vermelerinin yasaklandığı da söylentiler arasında.

        Aslında gerçek!

        GOT aslında tarihte yaşanmış olaylardan parçalar da içeriyor. Mesela dizide taht için birbirleriyle savaşan 7 krallık, erken ortaçağ döneminde İngiltere’nin hâkimiyeti için birbirleriyle savaşan 7 Anglosakson krallığını (East Anglia, Essex, Kent, Mercia, Northumbria, Sussex, Wessex) temsil ediyor. Armaları, coğrafi konumları ve hatta isimleri bile benziyor.

        Cevabını öğrenmeyi çok istediğimiz sorular

        ■ Daenerys tahta geçecek mi? Kiminle evlenecek?

        ■ Jon Snow’un babası kim?

        ■ Jaime, Demir Taht’a oturan Cersei’yi koruyacak mı?

        ■ Her sezon bir kralın ölmesi geleneği devam ediyor. O halde sıradaki Cersei mi?

        ■ Sansa ne yapmak istiyor, Jon’a ihanet mi edecek?

        ■ Arya şimdi kimi öldürecek?

        ■ Duvar yıkılacak mı?

        ■ Kimler aslında ölmedi?

        ■ Lannister’ların zenginliği nereden geliyor?

        ■ Gelecekle geçmiş arasında gezen Bran Stark, oyunun kaderini nasıl değiştirecek?

        2 Teori

        ■ Tyrion da yoksa bir Targaryen mi? Zaten öldürdüğü babası son nefesinde, “Sen benim oğlum değilsin” demişti. Hem Lannister çocukken ejderhaları olsun istemişti ve ejderhalar onun sözünü dinlemişti. 3 ejderhanın 3 kişiyi sembolize ettiği düşünülüyor; Daenerys, Jon ve Tyrion.

        ■ “Faceless Man” Jaqen H’ghar ile Arya’nın kılıç hocası Syrio Forel’ın aynı kişi olduğu düşünülüyor. Her ikisinin aksanı aynı ve bugüne dek hep şunu söyledi: “Kız hazır değil.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ