Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İstanbul'un Fethi ile ilgili sözler! İstanbul ne zaman fethedildi?

        29 Mayıs 1453 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul fethedilmiştir. İstanbul'un fethinin üzerinden tam 564 yıl geçti. İşteİstanbul'un Fethi ile ilgili sözler...

        İSTANBUL'UN FETHİ

        İstanbul şehri, fethine kadar daha önce de birçok kez kuşatılmış ancak hepsi başarısız olmuştur. Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılan kuşatmada, kuşatmadan önce İstanbul'un çevresindeki bazı kale ve kasabalar tamamen ele geçirildi.

        Bizans İmparatoru Konstantin, şehir dışındaki Rum köylerinin ve köylerde yaşayan sivillerin zarar görmemesini Fatih Sultan Mehmet'ten istese de, Fatih Sultan Mehmet bunun tam tersini yaparak ordusuna rastlanılan tüm köylülerin derhal öldürülmesini emretti.

        REKLAM

        Buna karşılık olarak Bizans İmparatoru Konstantin'in tepkisi, şehrin kapılarını tamamen kapatmak ve şehirdeki Türkleri hapsetmek oldu. Bunun üzerinde 6 Nisan 1453'te Osmanlı ordusu, Haliç'ten Marmaya'ya mevzi alacak şekilde surların önüne yerleştir.

        St. Romanos ile Adrianapolis kapıları arasındaki merkez bölgesinde Fatih Sultan Mehmet, yeniçerileriyle birlikte konuşlandı. En zayıf kesimi tespit eden Osmanlı ordusu, toplarını buna göre 11 Nisan 1453 tarihinde konuşlandırdı.

        Fatih Sultan Mehmet, veziri Veli Mahmud Paşa'yı İstanbul'a göndererek şehrin teslim edilmesini istedi ancak İmparator Konstantin, şehri savunmaya yeminli olduğunu bildirdi. Bunun üzerine 12 Nisan 1453'te Osmanlı topçu ateşi başladı.

        Gemilerin karadn yürütülmeis ve Haliç'in dövülmesi gibi olayların ardından 29 Mayıs 1453 günü İstanbul, 7. Osmanlı padişahı İkinci Mehmet tarafından fethedildi.

        İSTANBUL'UN FETHİ İLE İLGİLİ SÖZLER

        ● İstanbul muhakkak fetholunacaktır. Bunu gerçekleştirecek ordunun kumandanı ne mutlu kumandan ve askeri ne mutlu askerdir. (Hz. Muhammed)

        ● Ya ben İstanbul’u alırım ya İstanbul beni. (Fatih Sultan Mehmet)

        ● İki büyük cihanın kesinti noktasında Türk vatanının ziyneti Türk tarihinin serveti Türk milletinin gözbebeği İstanbul bütün vatandaşların kalbinde yeri olan şehirdir. (Atatürk)

        ● Karadan ve denizden bu şehrin dışarıyla olan irtibatını tamamen kesmiş bulunuyoruz. İşte bütün bunlardan dolayıdır ki, şehrin elimizden kurtulmasına imkan ve ihtimal yoktur. Buna bütün kanaati vicdaniyem ile inanıyorum. (Fatih Sultan Mehmet)

        ● Biz toprakları değil gönülleri feth etmeye gidiyoruz. (Fatih Sultan Mehmet)

        ● Ey benim ünlü ve sadık komutanlarım! Tarife hacet yoktur ki, şimdi sahip olduğunuz şu devlet ve memleket nice mücadele ve zorluklarla kazanılmış ve atadan dededen bize intikal etmiştir. İçinizde bahtiyar olanlar o mücadele ve zorluklara bizzat ortaktırlar. (Fatih Sultan Mehmet)

        SİYASİLERDEN 29 MAYIS MESAJI

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sosyal medya platformu Twitter'dan attığı tweet'te, "Peygamber Efendimizin müjdesine mazhar olan Büyük Komutan Fatih Sultan Mehmet Han'ı Fethin 564.yılında rahmetle anıyoruz. #29Mayıs1453" mesajını paylaştı.

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Milletimizin tarih sahnesindeki şahlanışının en önemli basamaklarından biri olan İstanbul'un Fethi'nin 564. yılı kutlu olsun. #29Mayıs1453" ifadelerini kullandı.

        Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, göndermiş olduğu videolu tweet'te, ""O'nu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur" #29Mayıs1453" mesajını yayınladı.

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, resmi Twitter hesabından İstanbul'un fethi ile ilgili paylaştığı mesajda, "Peygamber Efendimizce müjdelenen İstanbul'un fethinin 564. yıl dönümünde "#FETİH" şuuru daim olsun. #29Mayıs1453 Eşsiz güzellikteki İstanbul'u nesillerimize miras bırakan Fatih Sultan Mehmet Han ve aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum. #29Mayıs1453"

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Twitter hesabından attığı tweet'te, "İstanbul'un Fethinin 564. yıl dönümünde, Fatih Sultan Mehmet Han ve Aziz Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. #29Mayıs1453" mesajını paylaştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ