Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İşte Öcalan'ın 5 volta arkadaşı

        İmralı Adası’nda 10 yılını tamamlayan bölücü örgüt elebaşı Abdullah Öcalan ile yeni yapılan “Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi”nde kalacak ve günün belli

        saatlerinde ortak yaşam alanlarında ve hobi odasında bir araya gelecek mahkûmlardan 5’i adaya gönderildi. 3 mahkûmun daha önümüzdeki günlerde adaya gönderilmesi bekleniyor.

        Bülent CİVANOĞLU - Uğur USLUBAŞ Pınar TARCAN - Ali Kemal ERDEM / AHT

        KENYA’da yakalandıktan sonra Türkiye’ye getirilen ve 10 yıldır tek başına İmralı Cezaevi’nde hükümlü bulunan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın,

        Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi talepleri doğrultusunda cezaevi koşullarının iyileştirilmesiyle ilgili adım, dün sabaha karşı atıldı. Aylardır adaya yeni mahkûmlar gönderilmesi konuşulup, bunlar için yeni kısımlar inşa edilirken, bitirilen çalışmaların sonrasında Öcalan’ın komşusu olacak 5 mahkûm, adaya götürüldü. Saat 03.00 sıralarında bulundukları cezaevlerinden büyük bir gizlilik içinde Mudanya İrtibat Merkezi’ne getirilen mahkûmlar Şeyhmuz Poyraz, Cumali Karsu, Bayram Kaymaz, Hasbi Aydemir ve Hakkı Alpan’ın sevk işlemleri yapıldı. Daha sonra aramadan geçirilen 5 mahkûm, İmralı Adası ile irtibatı sağlayan ve Adalet Bakanlığı’na hediye edilen Tuzla Gemisi’ne alınarak, günün ilk ışıklarında İmralı adasına ulaştırıldı. Bu sırada Öcalan’ın yargılama sürecinde yapılan Mudanya’daki sevk iskelesinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Mahkûmlar, sabahın ilk ışıklarıyla bundan sonra kalacakları İmralı’ya ulaştı. Mahkûmlar, İmralı’da Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde kalacak. Adaya giden Hakkı Alpan TİKKO, diğer 4 kişi ise PKK terör örgütü üyesi. Önümüzdeki günlerde 3 mahkûm daha adaya gönderilecek ve Öcalan’la birlikte mahkûm sayısı 9’a çıkacak. Öcalan’ın kaldığı eski cezaevi ise idare binası olacak.

        HAFTADA BİR TELEFON HAKKI

        Öcalan’ın avukatlarının talebi doğrultusunda sosyal yaşam sağlanması yanındaki diğer taleplerin de yerine getirilmesi halinde TCK’nın ağır müebbet mahkûmları ileilgili hükmü gereği Öcalan, haftada bir kez telefon etme hakkını kullanabilecek. İmralı’da kalacak diğer mahkûmlar da haftada bir telefon etme, televizyon izleme, spor yapma gibi imkânlarına sahip olacak.

        LİSTEDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMİŞ

        Öcalan’ın avukatları, mahkûmların naklini AİHM’nin kararı çıkmadan Adalet Bakanlığı tarafından atılan olumlu bir adım olarak nitelerken; Adalet Bakanlığı’nın hem açılım süreciyle ilgili hem de AİHM’nin kararıyla ilgili pozitif hareket etmesinin bir sonucu olarak gördüklerini söyledi. Öcalan’ın avukatlarından İbrahim Bilmez, daha önce HABERTÜRK’ün ele geçirdiği listede değişikliğe gidildiğini kaydederek, “Cezaevlerinden Öcalan’ın yanına gitmek için dilekçe veren mahkûmlar listesinin tercih edilmediği ve Adalet Bakanlığı’nın kendi isimlerini belirlediği görülüyor” dedi. Avukatlar, 4’ü PKK’lı biri TİKKO üyesi olarak yansıyan mahkûmların hepsinin ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olduklarını dile getirdi.

        5 MİLYON LİRAYA MAL OLDU

        Öcalan’ın yanına mahkûm gönderileceği gündeme geldiği andan itibaren, İmralı Ceza ve Tutukevi tesislerinde hummalı bir inşaat çalışması başlatılmıştı. Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi inşaat çalışmasının tamamlanmasıyla oluşturulan ve Öcalan’ın da konulacağı yeni kısımlarda, tüm F Tipi cezaevlerinde olduğu gibi, disiplin kuralları kapsamında sadece havalandırma saatleri içinde (günde bir saat) mahkûmlar birbirleri ile sohbet etme, görüşme imkânına kavuşacaklar. Günün belirli saatlerinde mahkûmlar “Hobi odası” denilen el işleri yapabilecekleri odada bir araya gelebilecek. Yeni tesislerde Öcalan ve diğer mahkûmların avukatlarıyla açık görüşmesi, aileleriyle cam bölüm arasında konuşması için oda da bulunuyor. 6-8 metre yüksekliğinde duvarları olan cezaevinin 5 milyon dolara mal olduğu iddia edilmiş, yapılan açıklamalarda bu rakamın yüksek olmadığı belirtilmişti.

        İşte Apo’nun 5 arkadaşı

        BAYRAM KAYMAZ: Apo yakalanınca kendini yaktı

        Devletin hâkimiyetinde bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak ve silahlı çetenin elemanı olmaktan ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı.

        Mardin Savur doğumlu 38 yaşındaki Bayram Kaymaz'ın, "ajanlık yaptıkları" gerekçesiyle örgüt üyeleri Abdülaziz Çoban, Abdullah Çoban ve Ahmo Özdemir'in İzmir'de öldürülmesi ile ilgili tutuklandığı, 2002'de idam cezasına çarptırıldığı, cezanın ağırlaştırılmış müebbete dönüştürüldüğü belirtildi. Kaymaz’ın, Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişi sırasında da kendini yaktığı öğrenildi. 2006’da yakınları, Kaymaz’ın cezaevi revirindeki doktor tarafından yapılan yanlış iğne sonucu belden aşağısının felç olduğunu ve buna rağmen tek başına hücrede tutulduğunu öne sürmüştü. Kaymaz, 1994’te Tuzla Tren İstasyonu’ndaki bir çöp bidonuna bomba bırakarak 3 er ile 2 yedek

        subayın şehit düşmesine sebep olmuştu.

        ŞEYHMUZ POYRAZ: ‘Tamil’ sempatizanı PKK’lı

        Devletin hâkimiyetinde bulunantopraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak ve silahlı çetenin elemanı olmaktan ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı.

        Şeyhmuz Poyraz da Bayram Kaymaz gibi Öcalan’ın yargılandığı dosyada ismi bulunan diğer bir PKK mensubu (22.5.2001 tarihinde idam mahkûmu olarak dosyası TBMM’ye gönderildi). Poyraz, F Tipi cezaevlerini ve tecridi protesto için İzmir Kırıklar F Tipi Hapishanesi’nde iken açlık grevi yaptı. Bolu F Tipi Cezaevi’nde kaldığı sırada ise Sri Lanka topraklarında yaşayan Tamillere yönelik baskıları protesto etmek için 30 Mayıs-5 Haziran 2009 tarihleri arasında açlık grevi yaptı. Bu eylemi nedeniyle cezaevi yönetimi kendisine 17 Haziran 2009’da “üç ay etkinliklerden alıkoyma cezası” verdi.

        CUMALİ KARSU: Tren istasyonu bombacısı

        Devletin hâkimiyetinde bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak ve silahlı çetenin elemanı olmaktan ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı.

        PKK mensubu Karsu, 1994 yılında Tuzla’daki tren istasyonuna yapılan ve 3 er, 2 yedek subayın şehit olduğu bombalı saldırının da faili. (18.1.2001 tarihinde idam mahkûmu olarak dosyası TBMM’ye gönderildi.)

        HASBİ AYDEMİR: Kod adı ‘İmam Hüseyin’

        Terör örgütü üyesi olmaktan ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı.

        Tekirdağ ve Kırıkkale F tipi cezaevlerinde yattı. PKK’nın yayın organlarında yazı yazıyor. Kod adı “İmam Hüseyin”di. Babasının köy boşaltmaları sırasında öldürüldüğü öne sürüldü. 2009 yılında “Sayın Öcalan” diye Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde DTP’lilere destek için dilekçe verdi. Bununla ilgili de yargılanması sürüyor.

        HAKKI ALPAN: TİKKO’nun komutanlarından!

        Anayasal düzeni silah zoruyla yıkmak’ iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

        Hakkı Alpan, yasadışı TKP/MLTİKKO örgütü üyesi. Tunceli doğumlu olan Alpan, “Mazlum” kod adıyla biliniyor. 1999’da Avrupa’dan Türkiye’ye kaçak yollardan giriş yapmaya çalışırken Edirne’de yakalan Alpan’ın örgüt içinde sözde ‘komutan’ rütbesinde olduğu ve silahlı faaliyetlere katıldığı belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ