Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam "Biz tecavüz ettik sen kendini as"

        Zülfü Livaneli’nin kitabından sinemaya uyarlanan “Mutluluk” filmi, Diyarbakır’da gerçek oldu. 15 yaşındaki Havva E.’nin, babasının amcasının çocukları tarafından tecavüz edildikten sonra ‘olay ortaya çıkmasın’ diye öldürüldüğü öne sürüldü.

        İlyas AKENGİN / DİYARBAKIR (AHT)

        Zülfü Livaneli’nin kitabından sinemaya uyarlanan, Özgü Namal, Talat Bulut ve Murat Han’ın başrollerini paylaştığı “Mutluluk” filmi, bir farkla Diyarbakır’da yaşandı, filmin sonunda tecavüz mağduru “Meryem” kurtulurken, gerçekte ise Havva öldü. Kocaköy İlçesi’ne bağlı Sergen Köyü’nde, 15 yaşındaki Havva ahırda asılı halde ölü bulundu. Yapılan otopside genç kızın bakire olmadığı, kızlık zarının 1-5 gün önce yırtıldığı belirlendi.

        Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “töre cinayeti” ihtimaline karşı çok yönlü soruşturma sürdürürken, talihsiz kızın ailesi ve yakınlarının da ifadelerine başvurdu. Abla M.E. savcılıktaki ifadesinde “Kardeşim bir hafta boyunca durgun bir şekilde dolaştı. ‘Neyin var?’ diye sorduğumda ‘Hayvan otlatırken amca çocuklarımız Hüseyin ve V.E.’nin tecavüzüne uğradım. Kimseye söylememem için tehdit ettiler’ dedi.

        Kardeşimin ölü bulunduğu gün de Hüseyin’i ahırımızdan çıkarken gördüm. ‘Beni bırak, bir daha buralara gelmeyeceğim’ dedi. Bir süre sonra kardeşim ahıra gittiğinde bağırarak ‘Havva kendisini asmış’ diye bağırdı” diye konuştu. Bunun üzerine savcılık talimatıyla ailenin yanı sıra kızın babasının amca çocuklarının da kan örnekleri alınarak, genç kızın tırnakları arasında bulunan doku örneğiyle karşılaştırılması için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

        Dokudan elde edilen DNA örneğinin, ölen kızın babasının amcasının oğlu olan Mehmet E.’ye ait olduğu belirlendi. Bunun üzerine Mehmet E. ile olaya karıştığı öne sürülen Hüseyin E. ve Abdurrahman E. ile 16 yaşındaki V.E. tutuklanarak cezaevine konuldu.

        ‘İNTİHAR ETTİRİN, YOKSA HERKESE REZİL OLURUZ’

        Havva’nın amcasının kızı Z.E. savcılıktaki ifadesinde, “Olaydan birkaç gün önce bahçeyi temizlerken komşumuz olan babamın amcasının oğlu Abdurrahman E.’nin telefonla yüksek sesle konuştuğu kişiye, ‘Ben sana 2 gün önce ne dedim! Kandırın, intihar etsin, intihar etmiyorsa sen intihar ettir. İntihar etmezse bu açığa çıkar, hepimiz rezil oluruz’ dediğini duydum. Beni fark edince pencereyi kapattı” dedi.

        Savcı müebbet istedi

        Soruşturmayı tamamlayan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Hüseyin, Mehmet E. ve V.E. hakkında “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” ile “kasten öldürmek” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açtı. Sanık Abdurrahman E.’nin ise tecavüz olayının açığa çıkmaması amacıyla Havva E.’nin öldürülmesi için Mehmet E.’yi azmettirdiği iddiasıyla ömür boyu hapsi istendi.

        Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davada, tutuksuz sanık V.E.’nin yaşının küçük olması nedeniyle kapalı oturum yapılmasına karar verildi. Duruşmada 4 sanık suçlamaları reddederken, Havva E.’nin acılı annesi Nefise E., sanıkların cezalandırılmasını talep ederek, adaletin yerini bulmasını istedi.

        Sanık yakınları saldırdı

        Davacı olan Havva’nın anne ve babası ile avukatları ve duruşmayı izlemeye gelen kadın kuruluşlarının temsilcileri sanık yakınlarının saldırısına uğradı. Sanık yakınlarını gözaltına alan polis, adliye dışına çıkardı. Kısa bir süre sonra yeniden duruşma salonunun önüne gelen sanık yakınları bu kez ölen kızın babasına saldırdı. Polis güçlükle babayı kurtarırken, sanık yakınları bir kez daha gözaltına alındı.

        Meryem kurtulmuştu...

        Mutluluk filminde 17 yaşındaki Meryem, amcasının tecavüzüne uğruyor. Amca, Meryem’in töre gereği “kirlendiğine” ve öldürülmesi gerektiğine karar veriyor. Meryem’den önce, hapsedildiği ahırda kendisini asması isteniyor. Ancak genç kız kendisini asmayınca, tecavüz eden amcanın oğlu Cemal’in öldürmesine karar veriliyor. Cemal, Meryem’i alıp öldürmek üzere İstanbul’a götürüyor ve bir köprüden atmayı planlıyor. Ancak buna vicdanı elvermiyor. Filmde Meryem’i Özgü Namal, Cemal’i Murat Han, Profesör İrfan Kurudal’ı Talat Bulut canlandırıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ