Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Şemdinli'de 3 tutuklama kararı

        Cemal AŞAN / VAN (AHT)

        Anayasa değişikliğinin ardından Uyuşmazlık Mahkemesi tarafından kararı bozulan ve tekrar Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen Şemdinli Davası'nda mahkeme, Askeri Mahkeme tarafından serbest bırakılan Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında tutuklama kararı verdi. Astsubay Ali Kaya Muğla'da, PKK itirafçısı Veysel Ateş ise Sakarya'da gözaltına alındı. Davanın avukatlarından Murat Timur, dava dosyasının mahkemeye ulaşmasının ardından duruşma yapılmadan da sanıklar hakkında tutuklama kararının alınabileceğini belirtti. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tekrar görülecek olan davanın ilk duruşması 21 Haziran 2011 tarihinde yapılacak.

        UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ VAN'A GÖNDERMİŞTİ

        Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'ndeki Umut Kitabevi'nde 9 Kasım 2005'te meydana gelen 1 kişinin öldüğü patlamayla ilgili sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş'in tutuksuz yargılandığı Şemdinli Davası Uyuşmazlık Mahkemesi tarafından Anayasa'da yapılan değişiklikten dolayı Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Anayasa'nın 145. maddesinde "Askeri mahkemelerin görevinin sadece askeri suçlarla sınırlandırılması ve devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı işlenen suçlara ait davalar her durumda, adliye mahkemelerinde görülür" düzenlemesi yapılmıştı.

        DURUŞMA YAPILMADAN TUTUKLAMA KARARI VERİLDİ

        Dosyanın Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaşmasının ardından toplanan ve Uyuşmazlık Mahkemesi'nin gönderdiği dosyayı inceleyen mahkeme heyeti, "Adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs" suçlarından aldıkları 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve Veysel Ateş'in CMK'nın 100. maddesi göz önünde bulundurularak tutuklanmasına, oy birliğiyle karar verdi.

        SANIKLARDAN 2'Sİ YAKALANDI

        Mahkeme heyeti, kararın sanıklara ulaştırılması ve 24 saat içinde yakalanmaları için Özel Yetkili Van Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne müzekkere yazdı. Başsavcı Vekilliği de karar gereği, Muğla İl Jandarma Komutanlığı emrinde görevli sanık Ali Kaya, Aydın İl Jandarma Komutanlığı emrinde görevli sanık Özcan İldeniz ve Sakarya'da oturan PKK itirafçısı Veysel Ateş için ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına faks çekti. Sanık Veysel Ateş'in, akşam saatlerinde Sakarya'da evinde gözaltına alındığı, Astsubay Ali Kaya'nın ise Muğla Emniyet Müdürlüğü ekiplerince kent merkezinde gözaltına alınıp Van'a gönderilmek üzere askeri yetkililere teslim edildiği öğrenildi. Astsubay Özcan İldeniz'in ise Merkez Komutanlığı'nca gözaltına alınacağı bildirildi.

        Şemdinli Davası'nın avukatlarından Murat Timur, dosyanın mahkemeye ulaşmasının ardından yapılan incelemede tutuklama kararının çıktığını belirterek, "Mahkeme heyeti dosyayı inceledikten sonra duruşma yapmadan da sanıklar hakkında tutuklama kararı çıkarabilir. Biz de konuyu yakından takip ediyoruz" dedi.

        Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tekrar görülecek olan davanın ilk duruşması 21 Haziran 2011 tarihinde yapılacak.

        ÖZCAN İLDENİZ AYDIN'DA GÖZALTINA ALINDI

        Özcan İldeniz, Aydın Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesince, ''Şemdinli Davası'' sanıkları astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında tutuklama kararı çıkarılmasının ardından, astsubay Özcan İldeniz, Aydın Emniyet Müdürlüğü ekiplerince şehir merkezinde yakalandı.

        İldeniz, Van'a gönderilmek üzere askeri yetkililere teslim edildi.

        OLAYIN GEÇMİŞİ

        Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005'te meydana gelen patlamayla ilgili Van 3. Ağır Mahkemesinde, 19 Haziran 2006 tarihinde görülen davada, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında, "Adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs" suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası verilmişti.

        Sanık avukatlarının, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinin kararına itirazı üzerine temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007'de tamamlayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 3 sanık hakkında verilen kararın, usul ve görev yönünden bozulmasını kararlaştırmıştı. 13 Haziran 2007'de yeniden Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan davanın, 14 Eylül 2007'deki duruşmasında, mahkeme heyeti "Görevsizlik" kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesine göndermişti.

        Van Askeri Mahkemesi de 14 Aralık 2007 tarihindeki ilk duruşmada sanıkların tahliyesini kararlaştırmış, 22 Ocak 2010 tarihindeki son duruşmada ise dava dosyasının Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderme kararı almıştı. Müdahil avukatlarının itirazı üzerine dosya, Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi yerine, Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderilmişti.

        Uyuşmazlık Mahkemesi de anayasanın bazı maddelerinde son yapılan değişikliği gözönünde bulundurarak 2 Mayıs 2011 tarihinde , Şemdinli dava dosyasını Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetmişti.

        BÜYÜKANIT "TANIRIM İYİ ÇOCUKTUR" DEMİŞTİ

        Tutuklama kararı çıkarılan ve gözaltına alınan Astsubay Ali Kaya için dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yaşar Büyükanıt "Tanırım iyi çocuktur" demişti.

        Büyükanıt hakkında "görevini kötüye kullandığı" gerekçesiyle iddianame hazırlayan Savcı Ferhat Sarıkaya da meslekten ihraç edilmişti.

        Sarıkaya kısa bir süre önce yeniden görevine dönmüştü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ