Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Sedat Peker'e 1 yıl 3 ay daha hapis cezası

        Yargıtay'ın, bazı suçlardan verilen 2 yılın altındaki cezalara ilişkin hükmün açıklanmasına yönelik yeniden değerlendirme yapılması gerektiği görüşü üzerine bozduğu 'Kelebek Operasyonu' davası yeniden karara bağlandı. Sedat Peker'in 1 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına karar veren mahkeme, önceki kararında olduğu gibi hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına yer olmadığını belirtti. Peker'in bu dava kapsamında aldığı 12 yıl hapis cezası ise onanmıştı.

        İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklar katılmadı. Sanıkların avukatları, müvekkilleri hakkında beraat kararı verilmesini talep etti. Davayı karara bağlayan Mahkeme, sanık Sedat Peker'in Arif Kandemir'e karşı "hürriyetinden yoksun bırakmak" ve "özel evrakta sahtecilik" suçlarından 1 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, Peker'e bu suçlardan verilen cezaların hükmünün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına hükmetti.

        Mahkeme, aynı zamanda Ergenekon davasıyla birleştirilen Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılması davasının da sanıklarından olan Boğaç Kaan Murathan'ı "suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüte üye olmak" ve "özel evrakta sahtecilik" suçlarından 1 yıl 10 ay 15 gün hapisle cezalandırdı.

        Sedat Peker'in kardeşi Atilla Peker'e "suç işlemek amacıyla kulmuş örgüte üye olmak" ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası veren mahkeme, bu iki sanığın da cezalarının açıklanmasını ertelemedi.

        Şike soruşturmasında da tutuklanan Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz'ın da "suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüte üye olmak" suçundan 1 yıl 15 gün hapisle cezalandırılmasına karar veren mahkeme, diğer sanıklara da 10 aydan 1,5 yıla kadar değişen yıllarda hapis kararı verdi.

        YARGITAY BAZI CEZALARI BOZMUŞTU

        İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi daha önce Sedat Peker'e, "silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek", "gasba teşebbüs", 2 kişiye karşı "kişi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından toplam 14 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası vermişti. Mahkeme heyeti, Atilla Peker'i de "silahlı suç örgütü üyesi olmak" suçundan 1 yıl 15 gün, "gasba teşebbüs" suçundan 4 yıl 2 ay, "kişi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 3 yıl 4 ay, "6136 sayılı ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçundan da 10 ay hapis cezasına çarptırmıştı.

        Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Sedat Peker'in, "çete kurmak" suçundan aldığı 4,5 yıl ve Yusuf Altay'ın "hürriyetini yoksun kılma" suçundan aldığı 7,5 yıl hapis cezasını onarken, 2 yılın altındaki 2 cezasını ise bozmuştu.

        Yargıtay, 2 yılın altında ceza alan toplam 42 sanığın dosyasının bozulmasına karar vererek, Peker ile birlikte bu sanıklar açısından hükmün açıklanmasını düzenleyen CMK'nın 231. maddesi uyarınca yeniden değerlendirme yapılmasına karar vermişti. Yargıtay, "Ateşli silahlar kanununa muhalefet etmek" suçundan ceza alan bazı sanıklar açısından da lehe olan hükümlerin uygulanması gerektiğini belirtmişti.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ