Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Pozantı çığlıkları!

        Sibel Hürtaş / HT GAZETE

        Adana Pozantı Cezaevi'nde yatan çocuklar, dilekçelerinde uğradıkları işkence ve kötü muameleyi ayrıntılarıla anlattı. İşte çocukların dilekçelerindeki ifadeler!

        TECAVÜZ ETTİLER

        M.D. ve S.K.: “Tutuklanıp cezaevine götürüldüğümüzde gardiyanlar bize bağırıp plastik borularla ‘ilk giriş dayağı’ attı. Adli mahkûmlara bize eziyet ettiriyorlardı. Ailemizin yatırdıkları paraları kendileri harcıyordu. Taciz ve tecavüz olayları sürekli oluyordu. A.10 koğuşundaki ....’nin, A.3’teki ....’nin diğer mahkûmlara karşı cinsel taciz ve tecavüzde bulunduklarını duyduk. Özellikle bir arkadaşımızın tecavüze uğradığını duyduk.”

        PASPAS SAPI DAYAĞI

        E.K.: “Koğuş sorumlusu bize özel işlerini yaptırıyordu, çamaşır yıkatma gibi. İşleri yapmayınca paspas sapıyla bizi dövüyordu. Revire çıkmak istediğimizde izin vermiyorlardı. Müdüre gittim, Müdür ‘Siz hep sorun çıkarıyorsunuz’ diyerek beni paspas sapıyla dövdü.”

        MÜDÜR COP ÇIKARDI

        Y.S.: “2011 yılında gözaltına alındım. Polis karakolunda dayak ve işkence gördüm. İşkence sonucunda sol kolum dirseğinden çıktı. Ayrıca vücudum morluklar içinde kaldı. Doktor bunları gördüğü halde raporuna yazmadı. Pozantı Cezaevi’ne gidince gardiyanlar hangi suçtan geldiğimi sordu; ‘Siyasi’ deyince oradaki dört beş gardiyan ‘Siz teröristsiniz’ diyerek dövdü. Daha sonra müdürün odasına götürdüler. Müdür de ‘Siz teröristsiniz’ diyerek copunu çıkardı.”

        'ARKADAŞIMIZ TAM BOĞULACAKKEN İNDİRİYORLAR, SONRA YİNE ASIYORLARDI'

        İsmini vermeyen bir çocuk: “Koğuştan çıkmak isteyince, koğuş sorumlusu elinde kesici bir aletle beni öldürmekle tehdit edip dayak attı. Gardiyan da çıkmak istediğim için dövdü. Koğuş sorumlusu tarafından ayaklarım bağlandı ve ayaklarımın altına sopayla vuruldu. Koğuş sorumlusu bir arkadaşımızı basketbol potasına boynundan astı. Arkadaşımız tam boğulacakken onu indiriyor, sonra tekrar yukarı çıkarıyordu. Bunun üzerine diğer arkadaşlarla koğuş sorumlusunu dövmeye kalktık. Bunun üzerine bizi müdüre götürdüler. Müdür de bizi dövdü. Daha sonra dört gardiyan bizi dövdü ve koğuşa gönderildik.”

        HÂKİM ALAY ETTİ

        A.Ç.: “Sürekli baskı ve kötü muamele gördük. Bunlara tepki gösterdiğimizde de dosya açıyorlar, bu dosyaları savcılığa gönderiyorlardı. Gidip savcıya ifade veriyordum. Pozantı Cezaevi’nde 4 ay 1 hafta kaldıktan sonra mahkemeye çıkarıldık, hâ kim tarafından alaya alındık. Cezaevine dönüştü çoğu arkadaşımız askerler tarafından şiddet gördü.”

        FERMUARI AÇTIRDILAR

        H.G.: “Gözaltında üç gün sürekli fiziksel şiddet uyguladılar. Üçüncü günün sonunda tutuklandım. Mersin Cezaevi’ne götürdüklerinde içeri girerken askerler dayak attı. Gardiyanlar fermuarımı açtırıp dövüyorlardı. Koğuşta konuşmak yasaktı, konuşana dayak atıyorlardı.”

        'KİMSENİN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKMAYIZ'

        ADALET Bakanı Sadullah Ergin, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki cinsel istismar iddialarıyla ilgili çalışmaları büyük bir kararlılıkla sürdürdüklerini belirtti. Ergin, “Hiç bir nokta karanlıkta kalmayacak. Bilgi sahibi herkesle görüşüyoruz. Sorumluluk gerektiren durum çıkarsa kimsenin gözünün yaşına bakmayız” dedi.

        'MÜDÜRLER TERFİ ETTİRİLİYOR' İDDİASI

        CHP milletvekilleri Melda Onur, Nurettin Demir, Özgür Özel, Ümit Özdemir ve Veli Ağbaba’dan oluşan oluşan bir heyet, dün Pozantı Cezaevi’nde incelemelerde bulundu. Ağbaba, “Olay ne zaman basında yer alıyor, bakanlık da incelemeye başlıyor. Ama en ilginci şu: Olaydan haberi olan bakanlık, cezaevi müdürünü Ankara’ya tayin ederek terfi ettiriyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ