Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Trafik İki tip HGS

        İstanbul başta olmak üzere otoyol ve köprü geçişlerinde trafiğin akışını yavaşlatan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) tamamen kalkıyor. 8 milyon KGS kartının yerini Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) kartları alacak.

        YÜZDE 20 DAHA UCUZ GEÇİŞ İMKANI!

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, KGS'nin yerine HGS geleceğini geleceğini açıkladı. Bakan Yıldırım, HGS'nin 17 Eylül'de ülke genelinde kullanılacağını, 2013 yılı başına kadar KGS'nin yerini alacağını ifade etti. Yıldırım, HGS'nin yapışkan tipi etiketinin 5 lira olduğunu, kart tipi etiketin ise 15 liradan satışa sunulacağını aktarırken; KGS'den yüzde 20 daha ucuz geçiş imkanı sağlayacağını ifade etti. Bakan Yıldırım, PTT kart sahiplerinin HGS'nin yapışkan tipi etiketini ücretsiz alacağını da bildirdi. Yıldırım HGS tanıtımının ardından ilk kartı kendi makam aracına yapıştırdı.

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) ve Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından projelendirilen HGS; Bakan Binali Yıldırım'ın katıldığı toplantı ile tanıtıldı. Rixos Otel'de düzenlenen tanıtım toplantısına Yıldırım'ın yanı sıra PTT Genel Müdürü Osman Tural, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan'ın yanı sıra projede çalışan mühendisler katıldı. Projenin yüklenici firma yetkilisi Erhan Ark, HGS ile ilgili kısa bir sunum yaptı. Sunumda 8 milyon KGS kullanıcısının HGS sistemine geçmesi ile birlikte yaklaşık 440 milyon TL tasarruf edileceği belirtildi. "Sistemde yer alan kameralar sayesinde köprü ve otoyollardan geçen araçların 4 açıdan fotoğrafı çekiliyor. Bu sayede geçen aracın plakası rahatlıkla okunabiliyor. Ayrıca sistemde bariyerlerin kaldırılması ile birlikte araç geçişinde 3 kat artış hedefleniyor." ifadelerine yer verildi.

        Toplantıda söz alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da projenin ayrıntılarını anlattı. Köprü ve Otoyollarda Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve KGS olmak üzere 2 farklı geçiş sistemi bulunduğunu kaydeden Binali Yıldırım, "KGS'de özellikle yoğun saatlerde ciddi zaman kayıpları yaşanıyor. Hızlı Geçiş Sistemi ile birlikte KGS'yi kaldırıyoruz. 8 milyon vatandaşımız kartlarındaki paraları harcayacak ve yeniden para yükleme yapmayacaklar. Bizim amacımız 1 Ocak 2013 itibariyle KGS'nin HGS ile yer değiştirmesi. HGS'nin ilk kullanımını 17 Eylül'de başlatıyoruz. Köprülerde 2 gişede başlayacak sistem peyderyer artacak." diye konuştu. HGS'nin otoyollar ve köprülerde seyreden taşıtların ödeme noktalarında durmadan geçmelerini ve geçiş ücretlerini de kart veya pasif RFID etiket üzerinden ödemelerini sağlayan sistem olduğunu anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

        "OGS'yi almak için nüfus kağıdı,ikametgah senedi,kefil, depozite, bankaya hesap açma ve 60 TL para veriyorsunuz. Kayboldumu çıkarmakta iki gün sürüyordu. HGS ile heryerde rahatlıkla ulaşılabileck bir sistem. PTT şubesi olan her yerden 5 TL'ye rahatlıkla alabileceksiniz. Araç plakasını vereceksiniz hemen kayda girilecek ve alabileceksiniz. Kullanımı kadar temini de çok kolay."

        Sistemi PTT ve Karayolları Genel müdürlüklerini geliştirdiğini vurgulayan Yıldırım, "sorumluluk noktasında herhangi bir sıkıntı yok. İkiside bakanlığa karşı sorumlu. Herhangi bir hata olduğu zaman topu başkasına atma yok. Sistemin çalışması esas. Testler tamamlandı. 17 Eylül'den itibaren her yerde kullanılabilecek. Benim önerim vatandaşımız bu kart zulmünden kart illetinden bir an övnce kurtulsun. Bundan PTT'nin 4 bine yakın yerinden ulaşacak. 29 gişeye de bu HGS'den temin edilecek yerler kuruldu. Aynanın altına gelecek şekilde yerleştirilecek ve rahatlıkla kameraların görebileceği bir kart." İfadelerini kullandı.

        94 alım gişesi, 387 müstakil gişe de HGS geçişlerinin yerleştirildiğini vurgulayan Yıldırım, "iki türlü ürün var. Biri 5 TL, diğeri biraz daha fiyakalı kartlı 15 TL. yaptıkları iş aynı ama görüntüleri farklı. Bu sistem sayesinde trafik akışında artış olacak. Dur-kalk kalkıyor. Temin etme imkanı fevkalade geniş. PTT olan her yerde bunu alabileceksiniz. Yollardaki benzin istasyonlarında konaklama tesislerinde de bu kartlara ulaşabileceksiniz. HGS alan KGS'ye göre yüzde 20 daha az ödeme yapacak. Hem hızlı geçecek hem az ödeyecek hem de daha kolay temin edecek bundan iyisi can sağlığı. Bütün avantajlar var vatandaşların bunu iyi değerlendirmesi gerekir. Nakit olarak veya kartla alınabiliyor. Otoyollarda müstakil mobil gişelerden de alabiliyor. KGS kredilerini HGS'ye aktarma imkanı da var. PTT bonus kart sahipleri karta ücretsiz sahip olabilecek." HGS'de plaka tanıma sistemi sayesinde kaçak veya suça karışmış araçların kolaylıkla tespit edileceğini hatırlatan Yıldırım, "bu tür araçların takibi ve tespitinde güvenlik güçlerine çok ciddi kolaylık getiriyor. İkinci adım tek sisteme indirgemek. Öyle zannediyorum vatandaşlarımız zamanla OGS'yi de terk edecek. Tek geçiş sistemi olarak HGS devreye girmiş olacak. Böylece kartlı sistemlerin doğurduğu olumsuzluklarda ortadan kalkacak.Yazılımların büyük bir kısmı da Türkiye'de yazıldı. Büyük bir önemi var. Bir aksaklık bir sorun çıkarsa müdahale daha kolay. Güvenlik açısından da önemli. Oraya bir sürü bilgi gidiyor bunların elimizde olması da önemli." şeklinde konuştu.

        "SOSYAL MEDYADA ANLIK DURDURMA OLMAZ"

        Konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Yıldırım, "kartlara yüklenmesi gereken miktar en az 60 TL bu yüksek değil mi?" şeklindeki soruya şu cevabı verdi;

        "Burada hesap otoyollarda ve köprülerde bir sürücü girdiği noktadan çıktığı noktaya ve çıktığı noktadan geleceği noktaya kadar seyahati boyunca ödemesi gerek miktar 60 TL. O yüzden 60 TL. araçların cinslerine göre de geçiş ücretleri farklı. 60 TL yüksek bir bedel değil. Makul bir bedel bir sorun olacağını zannetmiyoruz. Vatandaşa külfet olsun diye bir düşüncemiz yok.Bugünden itibaren satış başlayacak." Bir başka gazetecinin "Haberlerde özellikle gerginlik oluşturabilecek bazı olaylarla ilgil sosyal medyada örgütlenmenin önüne geçmek adına twitter ve facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde anlık durdurma şeklinde bir hazırlık yapıldığı söyleniyor?" sorusuna ise Yıldırım, " Böyle bir çalışma yok. Sosyal medyada anlık durdurma olmaz. Ne oluyorsa bir anda oluyor."

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ