Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Tarihi Karaköy Camii 54 yıl sonra yeniden inşa ediliyor

        GAZETE HABERTÜRK / SERKAN AKKOÇ

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Menderes’in başbakanlığı döneminde 1958’de yerinden sökülen Karaköy Camii’ni, mimarı Raimondo D’Aronco’nun çizimleri ışığında yeniden inşa ediyor. Anıtlar Kurulu’nun cami projesini onaylamasının ardından hemen inşaata başlanacak

        1956’da dönemin başbakanı Adnan Menderes tarafından başlatılan “İstanbul’da İmar Hareketi” kapsamında Karaköy Meydanı’ndaki tarihi caminin de yerinden sökülerek Kınalıada’da yeniden inşa edilmesine karar verildi. Meydanın genişletilmesi için yerinden sökülen caminin parçaları tek tek numaralandırıldıktan sonra Kınalıada’ya götürülmek üzere bir gemiye bindirildi. Ancak geminin yan yattığı ve parçaların Boğaz’ın sularına gömüldüğü açıklandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2002 yılında Karaköy Camii’nin yeniden inşasını yatırım programına aldı. Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz temmuz ayında Tarihi Çevreyi Koruma Müdürlüğü aracılığıyla AGS Mimarlık şirketiyle sözleşme imzalayarak caminin yeniden inşasında ilk adımı attı.

        ‘ORİJİNALİNDEN YARARLANDIK’

        Proje çalışmalarını tamamlamak üzere olduklarını ve onaylanmak üzere Anıtlar Kurulu’na sunacaklarını belirten AGS Mimarlık yetkilisi Sebahattin Değirmentepe, projenin kurul tarafından onaylanmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaat sürecinin başlatılabileceğini söyledi. Projeyi hazırlarken caminin orijinal çizimlerinden faydalandıklarını dile getiren Değirmentepe, “Caminin İtalyan mimar D’Aronco’ya ait çizimlerini İtalya’daki Udine Kent Müzesi’nden edindik. Parça parça orijinal eskizleri yorumlayarak projeyi oluşturduk. Projeyi, İtalya’da D’Aronco’yu bilen, takip eden uzman ve akademisyenlerle iletişim halinde yürütüyoruz” dedi.

        ‘GERİYE İKİ KÜÇÜK PARÇA KALDI’

        Değirmentepe, camiden geriye 2 küçük parça kaldığını belirterek, “Mihrabın küçük bir parçası ve dış cephede kullanılan mermer panellerden birinin küçük bir parçası, Kınalıada’daki caminin inşasında kullanılmış. Onları tespit ettik ama yeni projede kullanılması düşünülmüyor. Kasımpaşa’daki Yahya Kethüda Camii’nin mihrabının Karaköy Camii’ne ait olduğu söyleniyordu. Yaptığımız incelemelerde bu bilginin doğru olmadığını tespit ettik” diye konuştu.

        SARAY BAŞMİMARI YAPMIŞTI

        Karaköy Camii olarak bilinen mescidin asıl adı Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii’dir. Önceleri bu alanda Fatih Sultan Mehmed zamanında yapılmış bir tekke bulunuyordu. Tekke zamanla harap olunca, 17. asırda yerine, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından bir mescit inşa edildi. Zamanla bu caminin de harap olması üzerine, 1893’te İstanbul’a gelen ve daha sonra saray başmimarı olan İtalyan mimar Raimondo D’Aronco’dan aynı alana yeni bir cami inşa etmesi istendi. Mimar D’Aronco 1903’te, Sultan II. Abdülhamid’in emriyle, 20. asır başlarında moda olan ve İstanbul’da pek çok örneği bulunan “Art Nouveau” tarzında bir cami inşa etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ