Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Bulgar vakfı Sarıgül'e dava açtı!

        Güngör KARAKUŞ – AHT (ÖZEL HABER)

        Türkiye'nin en büyük sorunlarından olan ‘azınlık vakıflarına ait taşınmazların iadesi'yle ilgili 28 Ağustos 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK), ile 1936 beyannamesi ile bildirilen taşınmazlar vakıflara devredildi. Ancak kararnamenin uygulamasında zaman zaman ihtilaflı durumlar da ortaya çıkıyor. Kararname, Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı ile Şişli Belediyesi'ni de mahkemelik etti. Şişli Belediyesi'nin Çağlayan'da yaptırdığı yeni hizmet binasının bulunduğu 4 bin 589 metrekare arazinin tapusu, Vakıflar ile ilgili kararnameyle Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı'na verildi. Arazinin sadece 600 metrekaresinin tapusu Şişli Belediyesi'nde kaldı. Vakıf yöneticileri 7 ay önce arazilerinin tapularını da aldı. Ancak arazinin üzerinde Şişli Belediyesi'nin yaptırdığı yeni hizmet binası inşaatı sorun oldu. Vakıf inşaatı tamamlanmak üzere olan yeni hizmet binası ile ilgili Şişli Belediyesi'ne uyarı yazısı gönderdi. Arazilerinin vakfa ait olduğunu ve inşaatın durdurulması gerektiğini belirten vakıf, yaptıkları görüşmelerden bir sonuç elde edemeyince dava açtı. Bulgar Vakfı, tapusu ellerinde olan arazilerinde tamamlanmak üzere olan Şişli Belediyesine ait yeni hizmet binası inşaatının durdurulmasını, ve yapının yıkılmasını talep ediyor.

        VAKIF: Gelsinler masaya oturalım

        Kanuni yollara başvurmaktan başka çarelerinin kalmadığını ifade eden Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Vasil Liaze, "7 aydır belediyeye yazı gönderiyoruz ama hâlâ inşaata devam ediyorlar. Belediye hiçbir yazımıza cevap vermedi. Mecburen dava açtık. Mustafa Sarıgül'ü çok seviyoruz. Bir araya geldik. Fakat bir türlü bir çözüm önerisi gelmedi. Yani size şurayı veririz gibi bir öneri bile gelmedi. Biz hakkımızı arıyoruz. Hakkımızı vermek istiyorlarsa gelsinler masaya oturalım" diye konuştu.

        Şişli Belediyesi: Yasadan önce satın aldık

        Tapu devrinin haksız olduğunu söyleyen Şişli Belediyesi de yürütmeyi durdurma talebiyle mahkemeye başvurduklarını açıkladı. Belediye yetkilileri, "Söz konusu arazi, bugünkü İstanbul Adliye Sarayı'nın bulunduğu alanda, belediyemize ait olan bir arazi ile takas yapılıp, üzerine de bir miktar para ödenmek suretiyle hazineden satın alınmıştır. Bu satış işlemi, son Vakıflar yasası yürürlüğe girmeden önce gerçekleştiğinden, yasaya dayanılarak yapılan işlemler bu araziyi etkilememektedir" dediler.

        TRİLYONLAR HARCANDI

        Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı, şu an bitmekte olan ve trilyonlar harcanan yeni hizmet binası inşaatının durdurulmasını inşaat atıklarının temizlenmesini ve arazinin boş olarak teslim edilmesini istedi.

        Çok değerli arazi

        Türkiye'nin en büyük sorunlarından olan ‘azınlık vakıflarına ait taşınmazların iadesi'yle ilgili 28 Ağustos 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK), ile birçok taşınmaz vakıflara devredildi. Bulgar Vakfı'na devredilen arazi içinde Şişli Endüstri Meslek Lisesi, Şişli Anadolu Teknik Lisesi, Bahçeşehir Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu, Türkiye Gazetesi Hastanesi gibi bir çok bina bulunuyor. Abide-i Hürriyet Caddesi, E-5, Çağlayan Meydanı ve Darülaceze Caddesi arasında kalan arazinin tapusunu vakıf adına kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ