Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Kadınlar kırmızı alarm veriyor

        ASLI ÖZTÜRK/HT CUMARTESİ

        Regl, kadınları olduğu kadar çevrelerini de etkiliyor. Avrupa’da bu dönemin etkilerine karşı çareler deneniyor ama bazı uygulamalar tartışmalara yol açıyor. Son zamanların en ilginç buluşuysa İngiltere’de icat edilen “PMS Bileklik”ler

        İngiltere’de kadınlar için geliştirilen bir bileklik, kadınların regl dönemi yaklaştığında vücut ısısını algılıyor ve renk değiştirerek kırmızı oluyor. PMS (reglden önceki bir haftalık dönemin adı) bileklikler kadınların âdet öncesi dönemde yaşadığı hormonal değişimi algılayabilecek hassasiyete sahip. Bu sayede kadınlar bileklikte yaşanan renk değişimi ile etrafa alarm verebiliyor. Bunu gören sevgili ya da eş de bu özel durumun neden olduğu ruhsal değişimi algılayıp mesela bir tartışma durumunda alttan alabiliyor. İngiliz mucit Karl Dorn, ürettiği bilekliği piyasaya çıkmadan önce ilk sevgilisine hediye etmiş. Sonra da eczaneler ve süpermarketlerde satışa sunulmuş. Dorn, Daily Mail Gazetesi’ne verdiği röportajda “Erkekler bu bilekliği sevgililerine hediye etmekten çekinmemeli” diyor.

        NORVEÇLİ KADINLARA DAMGA

        PMS bilekliklerle aynı renge sahip başka bir bilekliğin üretildiği ülkeyse Norveç. Ancak bu bileklikler yaşanabilecek duygusal yıkımları ortadan kaldırmak için kullanılmıyor. Sebep, İşçi Sendikası’nın ülkedeki şirketlerin “acımasız” tuvalet kurallarıyla ilgili bir raporu. Norveç’te işçilerin tuvalette geçirdikleri süreleri kısaltmak için çeşitli yöntemler deneniyor. Raporda, işverenlerin yüzde 66’sının tuvaletlere giriş için elektronik kart sistemi getirdiği, bazı işyerlerinde tuvaletlere kamera yerleştirildiği, bazısındaysa tuvalete imza defteri konulduğu belirtiliyor. Sendikanın raporunda, kullanılan en ilkel yönteminse “kadınların âdet döneminde kırmızı bileklik takmalarının istenmesi” olduğunun altı çiziliyor. Kadınlar taktıkları bu bileklikler sayesinde regl oldukları için daha uzun süre tuvalette vakit geçirebiliyor. Ülkede bu durumun kadınları aşağılayıcı olup olmadığı konusunda çok fazla tartışma yaşanırken, Norveç tüketici ombudsmanı Bjorn Erik Thon, âdet dönemiyle ilgili getirilen tuvalet kuralının özel hayatı ihlal ve kişiye hakaret olduğunu savunuyor.

        En ilkel yöntem Almanya’da

        Türkiye’de ilköğretim birinci sınıfta okumayı söken öğrencilere takılan kırmızı kurdeleyi hepimiz biliriz. Ancak bu kurdele Almanya’da çok daha farklı bir amaç için kullanıyor. LİDL süpermarketler zincirinin, çalışanların tuvalete gitmesi konusunda çok katı kuralları var. Zaruri bir durum olmadığı sürece çalışanların mesai saatleri içerisinde tuvalete gitmesi kesinlikle yasak. Bu zaruri durumların içinde kadınların regl dönemleri de yer alıyor. Ancak bu mazeretle tuvalete gitmek isteyen kadınları bir zorunluluk bekliyor. Bu süpermarketlerde çalışan kadınlar regl dönemlerinde yakalarına kırmızı kurdele takıyorlar. Bu sayede çevrelerindeki insanlara tuvalete gittikleri için mazeret belirtmiş oluyorlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ