Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Moda haftası yorgunluğu

        Esra ÇORUH / HT PAZAR

        Defile ve Studio sunumlarıyla tam bir moda rüzgârı esti İstanbul'da. Moda dergilerinin, tasarımcıların defile sonrası after party'leriyle renklenen dolu dolu 4 gün geçirdik. İtiraf ediyorum, moda haftası yorgunuyum! Ama umutluyum... Moda dünyasında yıllardır süre gelen en büyük tartışma "İstanbul moda başkenti olur mu" başlığı altında bir kez daha masaya yatırıldı. İstanbul öyle büyülü bir şehir ki, bırakın moda başkenti de olmasın. Zaten birçok sanatçıya, tasarımcıya ilham kaynağı olan bir şehirde yaşıyoruz. Tekstil sektöründeki kuvvetimiz de ortada. Ne erkek giyiminde ne de kadın giyiminde üretim diye bir sorun yok. Peki eksik olan ne? 4 gün boyunca yakından takip ettiğim defilelerde bakın neler gözüme takıldı...

        DERNEK BAŞKANINDAN AÇILIŞ

        12 Mart Salı günü açılış Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Mehtap Elaidi'nin defilesiyle yapıldı. Tecrübeli bir tasarımcının akşam defileleri yerine açılış defilesini yapması "büyüklük" göstergesi. Mehtap Elaidi'nin sonbahar-kış koleksiyonu, tarzını bire bir yansıtıyordu.

        YER SORUNU BİTTİ

        Oturacak yer aramanın yarattığı kaos, yerini numaralı koltuk sistemine bırakmıştı. İsminize ayrılan koltukta defile izlemek gel keyfim gel hissi yarattı! Burada en büyük görev, tasarımcıların PR'larında düştü.

        INSTAGRAM OUT VINE IN

        Sosyal medyanın hızına yetişmek imkânsız. Tam Instagram ve Twitter'ı çözmüştüm ki şimdi de herkes Vine'liyor! Vine sayesinde defilede kısa videolar çekerek post ettik.

        BLOGGER'LARA ALKIŞ

        Defileleri ilk günden son güne eksiksiz izleyenler moda yazarları ve dergi editörlerinden çok genç blogger ve tabii ki I'M Fashion ekibiydi. Onları azimlerinden ve kararlılıklarından dolayı kutlarım. Umarım hevesleri hiç bitmez. Blogger'larla yan yana defile izlemek bana da enerji verdi, ne yalan söyleyeyim!

        PODYUMA TAZE KAN LÜTFEN

        Belki televizyonun daha ağır basması belki de düzenlenen defilelerin azlığıyla doğru orantılı olarak, son yıllarda yıldızı parlayan model sayısı ortada. Didem Soydan'ın her defilede boy göstermesi de sanırım bunun kanıtı! Fashion Week Istanbul'daki yabancı manken seçimini çok beğensekte Didem Soydan'ın her defilede yer alması, taze kana ihtiyaç olduğunun en önemli göstergesiydi.

        BÜTÜNÜ DÜŞÜNEBİLMEK

        Podyumlarda model sorunu çözülse de kıyafeti baştan aşağıya düşünebilen, aksesuvarları da kıyafetle uyumlu tamamlayabilen tasarımcı sayısı malesef çok az. Bu konuda en büyük alkış erkek koleksiyonlarıyla beğeni toplayan Niyazi Erdoğan. Aksesuvar kullanımını bilmeyen erkekler için defilesinde yaka mendilinden çoraba kadar kusursuz bir podyum şöleni hazırlamış. Ayrıca Gamze Saraçoğlu, Elif Cığızoglu ve Özlem Kaya'nın koleksiyonlarıyla uyumlu ayakkabıları da tam not aldı.

        AYAKKABI KABUSU

        Nedendir bilinmez kimi defilede mankenler yürümekte zorlandıkları ayakkabılarla boy gösterdi. Lütfen, bir dahaki sefere ayakkabıların altında unutulan etiketler, mankenlerin ayağından çıkan ayakkabılarla göz tırmalamaya son! Aman ayakkabı alır almaz etiketini çıkarın. Yoksa bir sürü para verdiğiniz havalı ayakkabılarınız komik görünüyor!

        TEKRAR EDEN KOLEKSİYONLAR

        İstanbul, dünyaca ünlü birçok tasarımcıya sanatçıya ilham kaynağı oluyor. Kuşkusuz büyülü bir şehirde yaşıyoruz. Peki neden bazı tasarımcılar sürekli kendini tekrarlıyor merak ediyorum. Kim bilir, belki de elimizin altındakinin kıymetini bilemiyoruz!

        İŞİ BİLENLERDEN STYLING DESTEĞİ

        Tasarımcı koleksiyonuna gömülmüşken, saçı, makyajı, prodüksiyonu ve styling'i kesinlikle profesyonel ellere teslim etmek lazım. Bu konuda da yılların tecrübesiyle Hakan Öztürk farkı hissedildi.

        KOMİK GÖRÜNMEYİN

        Siz hiç kafasına kuş konduran, poşet takan ya da yastık bağlayan birine rastlıyor musunuz sokakta? Ben rastlamadığım için defile alanında gördüğüm bu kişilere akıl sır erdiremiyorum. Tabii ki özgün ol ama fotoğrafın çekilsin diye komik görünmeye hiç gerek yok! Yurtdışındaki defilelerde de ne bizdeki gibi abartılı "hazırlanmış" kadınlar ne de palyaço gibi giyinenler var. Bir dahaki moda haftasına görüntü kirliliğine de son diyoruz!

        YARATICILIK

        Ana podyum defilelerine ek olarak, genç tasarımcıların Studio sunum alanında koleksiyonlarını tanıtması Fashion Week Istanbul'un en büyük artılarından. Genç yeteneklerin yarım yamalak defile yapmasındansa bu tür sunumlar çok daha etkileyici. Ayrıca Stüdyo Kaprol'un defilesi de bu anlamda çok başarılıydı. Tuba Ergin'deki dansçılar da en az Stüdyo Kaprol kadar etkileyiciydi.

        DAVETİYENİZE SAHİP ÇIKIN

        Moda haftasında kuru kalabalığa meydan vermemek için lütfen adınıza gelen davetiyeleri eşe dosta dağıtmayın. Bu sefer yabancı katılım olmasa da yabancı basın ve alıcılar geldiğinde "Bunlar da kim" denmesin! Bu tür hatalar yaşanmasın...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ