Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        87. Oscar Ödülleri 22 Şubat’ta düzenlenecek. Törende En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında an itibarıyla, sezon başından beri ağırlığını hissettiren Patricia Arquette önde. Akademi’nin çok sevdiği ‘zamanı geldi verelim’ fikrine çok yakın bir mükafat bizleri bekliyor gibi. Peki onun rekabetçileri kimler?

        Akademi’nin hassas karnını bilmek her kategoride bir koza dönüşebilir. Ancak dalına göre belirleyici olmak da ayrı bir öneme sahip. Örneğin geçen sene başrol gibi duran Julia Roberts’ın “Aile Sırları” (“August: Osage County”, 2013) performansını bu kategoriye kaydırmak garanti bir adaylık getirmişti. Bu sebeple meselenin dinamiklerini doğru değerlendirmek önemli…

        KRİTERLER NET

        Yardımcı kategoride bir yabancının, bir ötekinin veya piyasaya yeni giren bir ismin öne çıkması fazlasıyla önemsenebiliyor. Bu konularda Lupita Nyong’o, Jennifer Hudson ve Anna Paquin örnekleri verilebilir. Bunların üzerine abartılı bir performans sergilemek, sosyopolitik açıdan değer arz edip filmi sırtlayıp götüren bir role bürünmek, fiziksel dönüşüm geçirmek, ağlatarak birkaç sahneyle de olsa iz bırakmak, gerekirse melodramatik bir ölüm tatmak ve kendini hırpalamak gibi özellikler eklenebilir.

        Elbette sürekli aday gösterilen bir ismin adını kabul ettirmesi, ancak yan rolle Oscar alabilecek yeteneği tartışmalı bir kişinin zafere ulaşması veya ‘zamanı geldi aday gösterelim’ gibi kriterler de mevcut.

        PATRICIA ARQUETTE BİRKAÇ ADIM ÖNDE GİDİYOR

        Tüm bunları bir araya getirdiniz mi dükkan sizindir demektir. Ama o kadar uğraşmanıza da gerek kalmayabilir. Her şey o seneki rakiplerinizin durumuna göre değişebilir. Sözgelimi bu yıl 40 yaşını geçse, saygı duyulsa da bir türlü Emmy ve Altın Küre’deki TV ödülleri ötesine geçemeyen oyuncular var. Patricia Arquette, üç saatlik “Boyhood”da (2014) çocuğun annesini sırtlayıp götürürken; Laura Dern, “Yaban”da (“Wild”, 2013) ölü anneyi canlandırıp iki-üç flashback sahnesinde ağlatıyor.

        Arquette bu dalda önde gidiyor. Bana kalırsa ona kafa tutabilecek iki isim var. Bunlardan birincisi 18 adaylıkla rekorların sahibi, bunların üçünde (ikisi ana dal, biri yardımcı dalda) zafere ulaşmış Meryl Streep... Oyuncu, Rob Marshall’ın “Sihirli Orman”undaki (“Into The Woods”) cadı rolüyle ilk gösterimlerde övgü aldı. 65 yaşını geçmesiyle bir ‘tecrübe’ aşılarken 2003’ten sonra ikinci kez yan kategoride aday olacak gibi gözüküyor. Ona ödül vermek abesle iştigal gibi gözüktüğünden aslında bir ‘şans’tan söz edemiyoruz.

        Bunlardan ikincisi ise AFI Festivali’ndeki prömiyerinin ardından okların üzerine döndüğü, daha önce iki kere adaylık şerefi yaşamış 37 yaşındaki Jessica Chastain... Oyuncunun “A Most Violent Year” (2014) ile ana kategoride iş yapması beklense de, gösterim sonrasında sarı peruklu kimliğiyle bu kategoriye uygun bulunması bir son düzlük ivmesi gibiydi. “Yıldızlararası”ndaki (“Interstellar”, 2014) akılda kalan performans da ayrı bir seçenek…

        GENÇ YILDIZ ADAYLARI

        Eğer ‘Hollywood’da parlayan ama henüz başrol üstlenecek kapasiteyi ulaşmayanlar’ kontenjanı varsa (ki var), orada da 26.5 yaşındaki Emma Stone mevcut. Jennifer Hudson’la aynı yaşlarda bu kategoride zafere ulaşmayı bekleyecek. “Birdman”deki performansı övgü alıyor, ama melezlik ve fazla rol konusunda ‘etkili bir gösterge’ yok elimizde. 24 yaşındaki Kristen Stewart, “Still Alice”te başarılı bir performans sergilerken, Sienna Miller’ın “American Sniper”daki yorumu da merakla bekleniyor. Oyuncu “Foxcatcher”daki silikliğini yenebilirse o filmin vizyonu sonrası bir ivme yakalayabilir. 24 yaşındaki Carrie Coon, ilk sinema filmi “Kayıp Kız”la (“Gone Girl”, 2014) bir ‘sürpriz’ peşinde…

        Keira Knightley, “The Imitation Game”de en kalıcı performanslarından birini veriyor. 31 yaşındaki oyuncu eğer adaylığa ulaşırsa ikinci kez adaylık gururu yaşayacak. Ödül sezonunda şimdiden bir ödülü var. Bu kategorideki ‘yabancı’ açlığı sebebiyle İngiliz olması avantaj gibi gözükürken, Akademi’nin ciddiye aldığı bir oyuncu değil. Aynen “Yaban”daki Dern gibi şirketinin desteğine ihtiyacı var.

        TECRÜBELİ İSİMLERDE DURUM NE?

        Açıkçası ‘yaşlı ve tecrübeli’ kontenjanından – Streep haricinde-, yine festivalde gösterilen “The Gambler”ın (2014), öncesinde yan ve ana dalda toplam iki Oscar’a ulaşan Jessica Lange’i can yakabilir. Paramount’ın bu konuda vereceği emek de önemli.

        Vanessa Redgrave, sezon başından beri “Foxcatcher” ile konuşuluyor. Ama bir sahnede gözüküp ölen bir karakter nerelere gelebilir, tartışmalı. Bu durum ona saygıdan kaynaklanan bir kulak fısıltısının ötesine geçmez kanımca. 61 yaşındaki Rene Russo’nun “Gece Vurgunu” (“Nightcrawler”, 2014) ile konuşulması da duyduğumuz bir şey. Elbette “Aşkın Halleri” (“The Disappearance of Eleanor Rigby: Them”, 2014) ve “Get On Up”la (2014) Viola Davis, ayrı ama çok baskın olmayan bir seçenek sunuyor. “Rosewater”ın Haluk Bilginer’le birlikte tek kalıcı tarafı olan İranlı Shohreh Aghdashloo ise ‘hem yabancı, hem politik ezbere uygun, hem de tecrübeli’ olmasıyla bazı kişilerin odak noktasına dönüşebilir.

        Bana kalırsa “Snowpiercer”da (2014) yoğun makyaj dönüşümünden beslenen çarpıcı performansıyla Tilda Swinton, “Still Alice”deki hastalıklı annenin hafif uçarı kızı tiplemesiyle Kristen Stewart, “Love is Strange”deki eşcinsel adamın kadın sevgilisi rolüyle Marisa Tomei, Rus hayat kadını tiplemesiyle Naomi Watts (“St. Vincent”) bu dalın hak edenleri arasında.

        SÜRPRİZ GELİRSE ‘SELMA’DAN GELİR

        Ama sürpriz ihtimalini göz önünde bulundurunca, Obama dönemi Amerika’sını kasıp kavurması beklenecek “Selma” için adı geçen Carmen Ejogo ve Lorraine Toussaint’ten birinin şaşırmasını bekliyorum. 41 yaşındaki siyahi İngiliz Ejogo, Martin Luther King Jr.’ın eşini canlandırıyor. Toussaint 55 yaşında ünlü bir dizi yıldızı. Trinidad ve Tobago’lu ama Brooklyn’de yaşıyor.

        Bu dalda tüm oklar Patricia Arquette’i gösteriyor. Hatta onun çoktan ödülü aldığını söyleyenler var. Açıkçası Kasım-Aralık vizyonunda bir sürpriz olmazsa, Chastain’in “A Most Violent Year” çıkışı, Streep’in “Into The Woods”la yaptıkları çok üst seviyelerde değilse bu yoruma katılabiliriz. Arquette ‘En İyi Yadımcı Kadın Oyuncu’ ödülünün yüzde 70’ini aldı, bunu taçlandırmak için ufak detayları bekliyor.

        Kerem Akça’ya göre 87. Oscar Ödülleri’nde ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ yarışının tablosu:

        1-Patricia Arquette (“Boyhood”)

        2-Meryl Streep (“Sihirli Orman”)

        3-Jessica Chastain (“A Most Violent Year”)

        4-Laura Dern (“Yaban”)

        5-Carmen Ejogo (“Selma”)

        6-Emma Stone (“Birdman”)

        7-Keira Knightley (“The Imitation Game”) (esas rekabetçi)

        8-Jessica Chastain (“Yıldızlararası”) (esas rekabetçi)

        9-Carrie Coon (“Kayıp Kız”) (esas rekabetçi)

        10-Lorraine Toussaint (“Selma”) (karanlık at)

        11-Tilda Swinton (“Snowpiercer”) (karanlık at)

        12-Kristen Stewart (“Still Alice”) (karanlık at)

        13-Jessica Lange (“The Gambler”) (uzak ihtimal)

        14-Anna Kendrick (“Into The Woods”) (uzak ihtimal)

        15-Vanessa Redgrave (“Foxcatcher”) (uzak ihtimal)

        Kerem Akça’nın 87. Oscar Ödülleri sürecinde yazdığı yazılar için tıklayın:

        Oscar bahisleri Toronto’da açıldı Oscar'ı kim alır?

        2 Ekim – ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalına bakış

        23 Ekim – ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ dalına bakış

        2 Kasım – ‘Inherent Vice’ mı, ‘American Sniper’ mı?

        ‘Inherent Vice’ mı, ‘American Sniper’ mı?

        9 Kasım – ‘Kış Uykusu’ Oscar’a mı koşuyor?

        (http://www.haberturk.com/yazarlar/kerem-akca/1007709-kis-uykusu-oscara-mi-kosuyor)

        Diğer Yazılar