Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Pervin KAPLAN / HABERTÜRK

YAZI DİZİSİ 1

1 milyon 287 bin 847 öğrencinin gireceği 6 dersten yapılacak TEOG sınavlarının sorularını, devlet okullarındaki branş öğretmenleri hazırladı. 93 öğretmenin çıkardığı soruları, 42 öğretmen redakte etti. Sorular, ölçme ve değerlendirme açısından 28 akademisyen tarafından kontrol edildi

Sonuçları liselere yerleştirmelerde kullanılacak, yerleştirme puanının hesaplanmasında yüzde 70 oranında etkili olacak ve 6 dersten yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) 29-30 Nisan tarihlerinde yapılacak sınavlarının soruları çoktan hazırlandı.

Peki bu soruları kimler hazırlıyor ve kontrol ediyor? İşte Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bu soruyu sorduk. Yetkililer, tıpkı geçtiğimiz kasım ayında yapılan TEOG sınavlarının soruları gibi ikinci dönemin 6 dersinden gerçekleştirilecek sınavların sorularını da öğrencilerin kendi öğretmenlerinin hazırladığını anlattı. Türkiye’nin değişik illerindeki devlet okullarından 93 branş öğretmeni, önümüzdeki hafta sizlere yöneltilecek soruları yazdı.

SADECE DEVLET OKULLARINDAN GELDİLER

Soruları hazırlayan öğretmenlerin yalnızca devlet okullarından çağrıldığını söyleyen yetkililer, ocak ve şubat aylarında bu 93 öğretmeni Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) topladıklarını ifade ederek şu bilgileri verdi:

SORULAR REDAKTE EDİLDİ: 93 branş öğretmeni soruları hazırladı. Bakanlık merkez teşkilatımızda çalışan, branşları itibarı ile 8. sınıf düzeyinde soru yazma konusunda uzmanlaşmış 42 öğretmen onlara destek verdi ve soruları redakte etti.

AKADEMİSYENLER ÖLÇTÜ: Havuza giren sorular ayrıca ölçme değerlendirme ve alan uzmanı akademisyenler tarafından incelemeye tabi tutuldu. Bu aşamada 28 akademisyen görev üstlendi.

GİZLİLİĞE UYULDU: Soruların hazırlanması ve tüm güvenlik prosedürleri titizlikle uygulandı. Yazım, redaksiyon, inceleme ve seçim aşamaları ayrı uzmanlar tarafından, sürece dayalı olarak sınırlı ve tanımlı yetkilendirmeler ile yürütüldü.

4 farklı kitapçık olacak S şeklinde oturulacak

1 milyon 287 bin 847 öğrencinin Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil olmak üzere 6 dersten gireceği sınavlarda öğrencilere 4 farklı kitapçık türü verilecek. Bu kitapçıklarda sorular aynı ancak dizilişleri farklı olacak. Kopyayı önlemek için bir başka önlem ise öğrencilerin 20 kişilik sınıflarda S şeklinde oturması. Öğrencilere bu farklı kitapçık türleri oturuş düzenlerine göre birbiri ile temas etmeyecek biçimde, yan yana veya arka arkaya gelmeyecek şekilde dağıtılacak.

TEOG sınavları 2 günde yapılacak ve her gün 3 sınav olacak. Sınavların ilk günü 29 Nisan Çarşamba günü saat 09.00’da Türkçe dersi ile başlayacak. 40 dakikalık sınavın ardından 10.10’da Matematik, 11.20’de ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sınavları yapılacak. 30 Nisan Perşembe günü ise sınav yine saat 09.00’da Fen ve Teknoloji dersi sınavıyla başlayacak. Saat 10.10’da TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 11.20’de ise İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca dillerinden geçekleştirilecek Yabancı Dil dersi sınavları olacak. Bu sınavların tamamlanması ile birlikte 8. sınıf öğrencilerinin sınav maratonu da son bulacak.

SONUÇLAR HAZİRANDA

Dönemsel olarak okullarda yapılan sınavlardan, 2 yazılısı olan derslerden birincisi, 3 yazılısı olanlardan ikincisi TEOG sınavları olacak. Bu sınavların sonuçları sadece liselere yerleştirmede değil, aynı zamanda okul notları olarak da kullanılacak. Sınavlara katılamayan öğrenciler, 16-17 Mayıs tarihlerinde mazeret sınavlarına girecek. Sınavların sonuçları ise puanlar okul notu olarak da karnede yer alacağından okullar kapanmadan önce haziran ayında açıklanacak.

SINAVLARA HANGİ ÖĞRENCİLER KATILACAK?

- 2014–2015 eğitim ve öğretim yılında örgün ortaokulların 8’inci sınıfında okuyan,

- Açık ortaöğretim ortaokulundan bu sınavlara girmek isteyenlerin örgün eğitim kurumlarına kayıt ve devamda yaş sınırını doldurmamış olan ve açıköğretim ortaokulunun 8‘inci sınıfında okuyan,

- Yurtdışında MEB’e bağlı okulların 8’inci sınıfında ya da okuduğu sınıf düzeyi Türkiye’deki 8’inci sınıfa denk gelen kurumlarda okuyan,

- KKTC’de Türkiye’deki 8’inci sınıfa denk okullarda okuyan öğrenciler.

TABAN PUANA UYGUN YENİ YERLEŞTİRME SİSTEMİ BULUNACAK

SONUÇLARI liselere geçişlerde kullanılacak yerleştirme puanlarının hesaplanmasında yüzde 70 oranında etkili olacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) ilk 6 sınavı, geçtiğimiz kasım ayında yapıldı. Sırada ikinci aşama sınavları var. 6 dersten yılda toplam 12 sınavın yapılmasını öngören TEOG’da kalan son 6 sınav da 29-30 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek. Taban puan dikkate alınmadan boş kontenjanlara yapılan ‘nakil uygulaması’ ile aralarında puan uçurumları olan öğrencileri aynı okula yerleştirdiği için geçen yıl tartışılan bu sistemde bu yıl artık bu uygulama olmayacak. Çünkü Danıştay 8. Dairesi eşitlik ilkesine aykırı bulduğu bu uygulamanın yürütmesinin durdurulması kararını verdi. Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yargı kararına uygun yeni bir yerleştirme sistemi üzerinde çalışıyor. Önümüzdeki günlerde bu yerleştirme sisteminin ayrıntıları da kesinleşecek.

Sınava sayılı günler kala hazırladığımız yazı dizisinde hem bu yılın değişikliklerine değineceğiz hem de dikkat edilmesi gereken sınav kurallarını anlatacağız.

 

YAZI DİZİSİ 2

MEB: Bu sınavların soruları daha öncekilerden zor olmayacak

TEOG’un ilk sınavlarında 4 bin 742 şampiyon çıktı. Ancak ilk sınavlar okullar açıldıktan yaklaşık 2 ay sonra yapıldığı için öğrencilerin sorumlu olduğu konu sayısı azdı, oysa bu dönem daha çok konudan soru çıkacak. MEB, ikinci sınavlar için “Önceki yıllardan daha zor olmayacak” diyor

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) ilk 6 sınavı geçtiğimiz kasım ayında gerçekleştirildi ve tüm soruları yanıtlayan öğrenci sayısı 4 bin 742 oldu. Şampiyon sayısı bu kadar çok olunca ilk akla gelen de bu öğrencilerin liselere yerleştirmelerinde yaşanacak sorunların nasıl aşılacağıydı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerine ikinci TEOG sınavlarının “zor ve eleyici olup olmayacağını” ve “bu sınavda da bu kadar çok şampiyon çıkarsa liselere yerleştirmenin nasıl yapılacağını” sorduk. Bakın bakanlık yetkilileri bu sorularımıza ne yanıt verdi...

‘ZORLUK DERECESİ AYNI OLACAK’

“Sorular önceki yıllarda hazırlanan sorulardan daha zor değil. Çok sayıda şampiyon olması MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü açısından öğrenci seçme ve yerleştirmede bir zorluğa neden olmamaktadır.”

Bu sınavlarda öğrencilerin daha çok konudan sorumlu olduklarını hatırlatmamız üzerine yetkililer, “Sorular, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın (TTKB) belirlediği kazanım çerçevesine ve ilgili programa göre hazırlandı. Sorular hazırlanırken TTKB’nin eylül ayı içinde belirlemiş olduğu konu sınırlaması ve ilgili takvime uyuldu ve sorular kazanım esaslı hazırlandı” dedi.

‘SIRALAMA DEĞİL’ DİYOR AMA YERLEŞTİRMEDE KULLANIYOR

Bakanlık bu dönem sorularının zorluğunun “geçmiş sınavlardan farklı olmayacağını” vurguluyor ve “Bu sınavlar sıralama için yapılmıyor, sadece okuldaki yazılılardan biri merkezi olarak gerçekleştiriliyor” diyor. Ancak bakanlık bu sınavların sonuçlarını liselere yerleştirmede kullanıyor. Toplam 12 TEOG sınavının sonucu liselere geçişlerde kullanılacak yerleştirme puanının oluşmasında yüzde 70 oranında etkili olduğu için diğer sıralama sınavlarıyla aynı işlevi görüyor. Ancak sorular tıpkı birinci TEOG sınavlarındaki gibi kolay olduğunda “şampiyon bol” oluyor. Böyle bir durumda da yerleştirme puanlarının oluşmasında yüzde 30 etkili olan okul notları belirleyici olacak. Oysa hepimizin bildiği gibi birçok özel okul, öğrencilerine 100 veriyor. Bu da sınavda başarılı olan ama okulu adil davrandığı için “bol keseden not vermeyen” okulların öğrencileri mağdur oluyor.

‘KONULAR DAHA FAZLA’

Eğitimciler ise okullar açıldıktan yaklaşık 2 ay sonra yapılan birinci sınava göre bu kez öğrencilerin daha çok konudan sorumlu olduğunu belirterek, “Bu kez konular daha fazla olduğundan öğrenciler zorlanacak. Ayrıca bakanlık yerleştirmede bu kadar çok şampiyon çıkmaması için daha eleyici sorulara da yer verecektir” ifadesini kullanıyor.

İKİNCİ SINAVLAR İÇİN NE DİYORLAR?

‘SINAVLAR BAŞARIYI ÖLÇMÜYOR’

Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt: İlk sınavda 4 binin üzerinde birinci çıkması yerleştirmede sorun yaratacak. Bu sınavda da bu kadar çok şampiyon çıkarsa sorun büyür. Örneğin Galatasaray Lisesi’nin 100 kişilik kontenjanı var. Bu öğrenciler nasıl seçilecek? Özel okullarda okuyan ve notları 100 olup tam yapan öğrenci sayısı çok fazla. TEOG sınavları ölçücülükten uzak.

‘OKUL NOTLARI BELİRLEYİCİ OLUR’

Final Dergisi Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar: Bu sınavlar sıralama sınavlarıdır. Sıralama sınavlarında da bu kadar çok şampiyon çıkması sorundur. Sınav sonuçları yerleştirmede belirleyici olmayacaksa bu kez okul notları devreye girecek. Ancak okulların öğrencilerine 100 verdiğini de biliyoruz. Öğrenciler birinciye göre daha fazla konudan sorumlu olduğu için bu sınavda elenecektir.

‘İKİNCİ SINAVLAR ELEYECEK’

FEM Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç: Bu sınavlarda öğrenciler daha çok konulardan sorumlu olacak, birinci sınav konularından da soru çıkacak. Bu sınavlar belirleyici olacak. Aksi halde başta yabancı özel okullar olmak üzere yerleştirmelerde sorun çıkar. Türkçe sorularının eleyici olacağını düşünüyorum. ÖSYM de benzer taktik uyguladı.

SORU KÖKÜNÜ OKUMADAN CEVAP VEREN HATA YAPIYOR

Uğur Dershanesi uzmanları Türkçe’de yapılan hatanın, soru köküne dikkat etmeden soruyu cevaplamaktan kaynaklandığını söyleyerek, dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle sıralıyor:

KONU TEKRARI YAPIN: Bilgi ve tekrar yoluyla pekiştirmeye dayalı dilbilgisi ve yazma alanlarına ait kazanımlar için özellikle son hafta konu tekrarı yapmanız gerekir. Deneme sınavlarına da girebilirsiniz.

PARAGRAF SORULARINA DİKKAT: Okuma yani okuduğunu anlama ile ilgili kazanımlardan en az 15 soru çıkıyor. MEB’in 9 Eylül 2014’te açıkladığı sınav kapsamı dikkate alındığında “okuma ve yazma” öğrenme alanlarına ait soru tipleri ve kazanımlar aynı olacak. Ancak “dilbilgisi” öğrenme alanıyla ilgili ilk sınavda sorulmayan “vurgulanan öğe, eylemde çatı ve cümle türleri” kazanımlarına ağırlık verilecektir.

SEÇENEKLERDEN BULMAYIN: Sık yapılan hatalardan biri, soru köküyle birlikte verilen metinleri anlamadan seçeneklere bakıp karar vermeye çalışmak. Bu hatadan kaçınmak için okuma metinleri iyi okunup yorumlandıktan sonra seçeneklere göz atılmalı.

ANAHTAR KELİMEYİ BULUN: Okuduğunuzu yorumlamakta zorlanıyorsanız “Bu metinde en önemli kelime ya da kelimeler nedir?” sorusunu kendinize sorun. Böylece metnin konusu ve aktarmak istediği düşünce için bir ipucu olan anahtar kelimeleri bulabilirsiniz.

TEOG’da soru hazırlayan öğretmene aylık 1020 TL ek ders ücreti

MEB, sınav soruları hazırlayan öğretmenlere ek ders ücreti verecek. Soru hazırlayan ve değerlendiren öğretmen haftalık 27 saat ek ders ücreti yani 255 TL alacak. 1 ay soru hazırlamak ya da değerlendirmek üzere görevlendirilirse bu ücret 1020 TL’ye ulaşacak

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), ilk Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavları için soru hazırlayan ya da değerlendiren öğretmenlere bir ücret vermemiş, yalnızca konaklama, yemek ve ulaşım ücretlerini karşılamıştı. Ancak bundan sonra soru hazırlama ekibine giren öğretmenler “ek ders” ücreti alacak. Görevlendirilen öğretmen haftada 27 saat ek ders yapmış sayılacak. Ek ders ücretinin net 9.45 TL olduğu dikkate alındığında bir hafta çalışan öğretmen 255 TL ek ders ücreti alacak. Bu süre 1 ay olduğunda ise eline net 1020 TL geçecek.

Bakanlar Kurulu’nun MEB Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ı dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’nda soru hazırlamak ve değerlendirme yapmak üzere geçici görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, göreve başladıkları tarihten itibaren, haftada 27 saat ek ders görevi yapmış sayılacak. Ek ders ücret ödemesini kadrolarının bulunduğu kurum ödeyecek.

 

YAZI DİZİSİ 3

Hiçbir soruyu boş geçmeyin sınavlar arasında konuşmayın

TEOG sınavlarında yanlış cevaplar size puan kaybettirmeyecek. Çünkü yanlış, doğruyu götürmeyecek. Bu yüzden de hiçbir soruyu cevabını bilmiyorsanız bile boş bırakmayın. Sınavlar arasındaki 30 dakikalık molalarda ise arkadaşlarınızla cevaplarınızı konuşmayın, moralinizi bozmayın

SONUÇLARI hem devlet hem de Türk ve yabancı özel okulların yerleştirmelerinde kullanılacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarının başta üniversite olmak üzere tüm sınavlardan en büyük farkı “yanlış cevapların etkisiz” olması. Bir soruyu yanlış cevapladığınız için bu sınavda puan kaybetmeyeceksiniz. Bırakın puan kaybetmeyi cevabını bilmediğiniz bir soruyu atıp da tutturursanız puan bile kazanacaksınız. O yüzden de sakın cevaplarını bilmeseniz bile soruları boş bırakmayın, içinizden geçen seçeneği cevap olarak işaretleyin.

Eğitimcilerin “bilen ile bilmeyeni” eşit tuttuğu hatta “cevabı sallayanı” öne geçirdiği için eleştirdiği TEOG sınavlarında ikinci yılda da değişmeyen kural, yanlış cevabın puan kaybettirmemesi. Diğer bütün sıralama sınavlarında 4 yanlış bir doğru cevabı götürürken bu sınavlarda böyle bir risk bulunmuyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise bu sınavların bir sıralama sınavları olmadığını söyleyerek, yanlışın etkisiz olması uygulamasını sürdürüyor. Oysa bu sınav sonuçları öğrencileri liselere yerleştirmelerde kullanılan puanın hesaplanmasında yüzde 70 oranında etki yapıyor.

CEVAPLARINIZI TARTIŞMAYIN

İki günde tamamlanan TEOG sınavlarının bir başka özelliği ise her gün 3’er tane olan sınavlar arasında “molaların” olması. Her sınav 40 dakika sürecek. Öğrencilere her dersin sınavından çoktan seçmeli 20’şer soru yöneltilecek. Her sınav bittiğinde diğer sınava 30 dakika sonra başlanacak.

Yeni bir sınava girmeden önce 30 dakika dinlenme süreniz olacak. Ancak bu sürede yapılan en büyük hata, sınavlardaki sorular ve cevaplar hakkında konuşmak. Bugüne kadar sınavlara giren tüm öğrenciler bu sürenin dinlenmek için iyi olduğunu ancak dikkat edilmezse moralinizin de bozulabileceğini söylüyor. Moralinizi bozacak konu ise sınav sorularını ve cevaplarını tartışmak olacak. Bir önceki sınavda bir soruya hatalı cevap verdiğinizi öğrendiğinizde moraliniz bozulacak. O yüzden de sınavla ilgili konuşmamanız konusunda uzmanlar uyarıyor. Okullarda da öğretmenler öğrencilerine “Molalarda konuşmayın” diyor. Ailelerin de çocuklarını morallerinin bozulmaması ve güvenlerini yitirmemeleri için sınav konusunda konuşmamaları konusunda uyarması gerekiyor. Unutmayın o sınav artık bitti, soruların “zor” ya da “kolay” olduğunu tartışmanın size bir faydası yok. Ama önünüzde girmeniz gereken sınavlar var ve bunlara moralinizi bozmadan katılmalısınız.

İŞARETLEDİĞİNİZ ŞIKKI İYİ SİLİN

Sınavda işaretleyip sonradan vazgeçtiğiniz cevapları çok iyi silin. Optik okuyucu cevap kâğıtlarınızı okuyacağı için iyi silinmemiş cevapları da görecek ve iki şıkkı da işaretlediğiniz kabul edilerek cevabınız geçersiz sayılacak.

Sayısal düşünmeyi öğrenen matematik sorularını çözüyor

FİNAL Dergisi Dershanesi Matematik öğretmeni Tayfun Kaya matematik dersi sorularının ezber ile çözülemeyeceğini vurgulayarak, “Bu dersin ezbere dayalı olarak kavranması mümkün olmadığından öğrencilerin sayısal düşünme ve işlem yapabilme yeteneklerinin gelişmiş olması gerekir” diyor. İşte matematik soruları ile ilgili uyarılar ve öneriler:

SAYILAR KONULARINA DİKKAT: TEOG sınavı konularından üslü sayılar, kareköklü sayılar, rasyonel denklemler öğrencinin işlem yeteneğini geliştirmesi gereken konular. Olasılık, kombinasyon ve denklem çözme konularındaki sorular ise tamamen konunun mantığının kavranmasıyla çözülebilir.

YAZARAK ÇALIŞIN: Matematikte başarılı olabilmek için dersi dinlerken not tutmanız gerektiği gibi soruları çözerken de mutlaka yazarak çalışmanız gerekiyor. Ne kadar çok soru çözerseniz o kadar hız kazanır ve konunun mantığını iyi kavrarsınız.

Kolay soru olacağına inanmamak hata yaptırıyor

FEN Bilimleri Dershanesi uzmanları, fen ve teknoloji dersi sınavında yapılan öğrencilerin soruyu hızla çözebilmek adına “acele” etmelerinin yanlış cevap vermelerine neden olduğunu söylüyor. Öğrencilerin en büyük hatalarından birinin de soruların “kolay” olabileceğine inanmadıkları için “soru içinde başka soru aramaktan” kaynaklandığını vurgulayan uzmanların bu dersin sınavıyla ilgili uyarı ve önerileri şöyle:

ACELE ETMEYİN: En fazla yapılan hatalar soruyu hızlı yanıtlamak için eksik ya da yanlış okumak, deney ve gözlem sorularında neyin anlatılmak istendiğini anlayamamak, çok kolay sorularda soru içinde soru aramak ve soruyu doğru çözüp cevap anahtarına yanlış işaretlemek.

SAKİN VE DİKKATLİ OKUYUN: Yapılan hataları en aza indirmek için soruları sakin ve dikkatlice okumanız gerekiyor. Ayrıca soruların yanıtını bulduktan sonra anında cevap kâğıdına işaretlemelisiniz. Çözemediğiniz ya da takıldığınız soruyu geçip sonra tekrar bakabilirsiniz. Bir de kendinize güvenin.

SON KONULARA AĞIRLIK VERİN: Geçen yılki TEOG göz önüne alındığında daha çok son konulara ağırlık vermek gerekir. Özellikle maddenin yapısı ve özellikleri, maddenin halleri ve ısı, canlılar ve enerji ilişkileri, ilkeleri konularının üzerinden bir kez daha geçin.

5 GÜN İÇİNDE BİLDİRİLECEK

SINAVLARA başta hastalık olmak üzere çeşitli nedenlerle giremeyen öğrenciler için önümüzdeki ay mazeret sınavları yapılacak. Sınavlara girmeyen öğrencilerin bilgileri sınavların yapıldığı gün her bir ders yazılısından sonra e-okul sistemine işlenecek. Bu öğrencilerin tüm bilgilerinin e-okul sistemine 5 gün içinde işlenmesi gerekiyor.

 

YAZI DİZİSİ 4

Her kolej farklı bir TEOG puanı kullanacak

Türk ve yabancı özel liselerin kimi TEOG derslerinden 4’ünü kimi tümünü kullanacak. Bazı okullar MEB’in açıkladığı yerleştirme puanına göre öğrenci alacak bazıları da kendi puan hesaplamasını yapacak. Bu yıl özel okula kayıt yaptıran öğrenciler devlet liselerini tercih edemeyecek

BU yıl velileri her biri birbirinden farklı puan hesaplaması ve taban puanlar bekliyor. Çünkü her kolej Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) derslerinin sınav sonuçlarından bazılarını kullanacak. Geçen yıl özel okullar öğrencilerini TEOG’un Türkçe, Matematik ile Fen ve Teknoloji derslerinin sınav sonuçları ile 8. sınıf yıl sonu başarı puanına göre seçti. Ancak bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okulların yönetmeliklerinde nasıl öğrenci alacaklarını belirtmesini isteyince ortaya velilerin kafalarını karıştıracak puan çeşitliliği ve yerleştirme sistemi çıktı. Kolejler 4 farklı puan türü ve hesaplama ile öğrenci alacak. Devlet okullarını da eklediğimizde ortada 5 farklı puan türü var.

ÖZELE GİDEN DEVLETİ TERCİH EDEMEYECEK

Bu yılın yerleştirmeleri için yayımlanan taslak kılavuza göre özel okullarda kayıtlar 24 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında olacak. Özel okula kayıt yaptıran devlet liselerini tercih edemeyecek. Çünkü kaydınız e-okul sisteminde görülecek, tercih yapsanız bile dikkate alınmayacaksınız. Taslak kılavuzdaki yerleştirme sistemine en büyük eleştiri velinin seçme hakkını elinden alan bu yerleştirme sistemine geliyor.

DEVLET OKULLARI ‘YEP’ DİYECEK

Başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere devlete ait tüm liselere TEOG Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile öğrenci alınacak. Bu puan hesaplamasında 6 dersten yapılan toplam 12 sınav sonucu yüzde 70, 3 yıllık okul notları da yüzde 30 etkili olacak. YEP, 500 tam puan üzerinden açıklanacak. Ancak öğrencilerin uluslararası yarışmalarda kazandığı dereceler de bu puanın üzerine ekleneceği için bazı öğrencilerin puanları 500’ü aşacak. Bu okullara tercih listesi hazırlanılarak merkezi yerleştirme ile öğrenci alınacak. Bazı özel okullar da hem YEP’i hem de merkezi yerleştirmeyi kullanacak. Yani bu özel okullardan birine girmeyi düşünüyorsanız o zaman tercih listesinde yer vereceksiniz. Tercih listesinde ise bu yıl 25 okul yazacaksınız. Okul türü ve il sınırlaması olmayacak.

Kolejler kendi puanını açıklayacak

Yabancı özel liseler öğrencilerini kendileri seçecek. Bu okullar genel olarak TEOG sınavlarından 4’ünü kullanacak ama aralarında tüm sınavları ve okul puanlarını kullanacaklar da olacak. Her birinin puan hesaplaması da puanları da farklı olacak

ROBERT’i isteyen 2’nci sınavda daha başarılı olmalı

AMERİKAN Robert Lisesi öğrencilerini Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden yapılan toplam 8 sınavın sonucunu kullanarak alacak. Birinci dönem sınavları yüzde 30, ikinci dönem yüzde 70 etkili. Bu yüzden Robert’i isteyenlerin ikinci sınavda daha başarılı olması gerekiyor. Türkçe ve Matematik sınavlarının katsayıları 3 diğerlerinin 2 olacak. Okul notları kullanılmayacak. Kolejin en yüksek puanı 1000 olacak. Puan eşitliği durumunda sırasıyla Türkçe 2, Türkçe 1, Matematik 2, Matematik 1, Fen 2, Fen 1, İnkılap Tarihi 2 ve 1 sınav puanları yüksek olan kayıt hakkı kazanacak.

YAŞI KÜÇÜK OLAN

Eşitliğin sürmesi durumlarında sırasıyla 8. sınıf, 7. sınıf ve 6. sınıf yıl sonu başarı puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek. Eşitlik bozulmazsa yaşı küçük olan öncelik alacak. Eşitliğin bu durumda da bozulmaması halinde bu kez devam durumuna bakılacak ve daha az devamsızlık yapan kayıt hakkı kazanacak. Okul “Kayıt Kabul Puanı” dediği yerleştirme puanını şu formüle göre hesaplayacak. Formülde (T) Türkçe, (M) Matematik, F (Fen), SB (İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük) derslerini ifade ediyor.

KKP= (3T1+3M1+2F1+2SB1) x 0.30+
(3T2+3M2+2F2+2SB2) x 0.70

FRANSIZ LİSELERİ aynı puan hesaplamasını yapacak

4’ü İstanbul’da biri de İzmir’de olan Fransız liseleri Saint Joseph, Notre Dame De Sion, Sainte Pulcherie, Saint Michel, Saint Benoit ve İzmir Saint Joseph, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden yapılan toplam 8 sınavın sonucunu kullanacak. Her iki dönem sınavlarının etkisi yüzde 50. Türkçe sınavının katsayısı 3, diğerlerinin 2 olacak. Okul notları dikkate alınmayacak. En yüksek puanı 900 olacak. Yerleştirme puanı hesaplaması şöyle.

(3xT1 + 2xM1 + 2xF1 + 2xİnk1 ) x 0.5 +
(3xT2 + 2xM2 + 2xF2 + 2xİnk2) x 0.5

ALMAN LİSESİ yabancı dili de hesaplayacak

ALMAN Lisesi ise Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Yabancı Dil derslerinden yapılan 8 sınavın sonucunu dikkate alacak. Birinci ve ikinci dönem sınavların sonuçları yüzde 50 etkili. Türkçe dersinin katsayısı 3, diğerlerinin 2. En yüksek puanı 900 olacak. Okul notlarını dikkate almayacak. Okulun yerleştirme puanı aşağıdaki formüle göre hesaplanacak.

(3T1+2M1+2F1+2YD1) x 0.5+
(3T2+2M2+2F2+2YD2) x 0.5

AMERİKAN KOLEJLERİ 4 derse bakacak

ÜSKÜDAR Amerikan Lisesi ile İzmir ve Tarsus Amerikan Kolejleri öğrencilerini aynı sınav sonuçlarına ve aynı formülle hesapladıkları yerleştirme puanına göre alacak. Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden birinci ve ikinci dönem yapılan toplam 8 sınavın sonucunu dikkate alacak. Tüm derslerin katsayıları eşit olacak. İki sınavın sonuçları toplanıp ikiye bölünecek ve öğrencinin puanı hesaplanacak. En yüksek puanı 400 olacak. Okul notu kullanılmayacak. Okulun yerleştirme puanı öğrencinin girdiği 8 sınavın puanları toplanıp ikiye bölünecek.

İTALYANLAR VE AVUSTURYA YEP’i dikkate alacak

GALILEO Galilei İtalyan Lisesi, İtalyan Lisesi ve Sankt Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu öğrencilerini aynı formülle hesaplanan puana göre seçecek. Bu okullar Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi olmak üzere 6 dersten yapılan toplam 12 TEOG sınav sonuçlarını kullanacak. Okul notlarını da dikkate alacak. Yani Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan Yerleştirmeye Esas Puanı’nı (YEP) dikkate alacak. Bu puan 500 tam puan üzerinden açıklanacak.

 

YAZI DİZİSİ 5

Takıldığınız sorularda turlama tekniğini kullanabilirsiniz

Her soruyu çözmek için 2 dakikanız olacak, acele edip hata yapmayın. Takıldığınız, cevabı bulmakta zorlandığınız soruyu geçin, tüm soruları bitirdikten sonra tekrar cevabını bulamadığınız soruya geri dönün. Şıklardan doğru cevabı bulmaya çalışmayın, sorunun tümünü okuyun

Yanlışın doğru cevapları etkilemediği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarında diğerlerinden farklı olan bir başka özellik daha var. O da sınavlar için süreniz daha uzun olacak. Her soruyu çözmek için 2 dakikanız var. Bu yüzden acele etmeyin. Birçok öğrenci bir an önce soruları cevaplamak için acele ediyor, sorunun tümünü bitirmeden şıklardan birini işaretliyor. Bu hatayı yapmayın. Soruları, soru köküne de dikkat ederek sonuna kadar okuyun, cevabınızdan emin olduğunuzda işaretleyin. Sorunun cevabını hiç bilmiyorsanız o zaman size en yakın gelen seçeneği işaretleyin. Çünkü cevabınız yanlış olsa bile doğrularınız bundan etkilenmeyecek.

YAPAMIYORSANIZ BIRAKIN TEKRAR DÖNÜN

Sınavda “turlama tekniği” olarak adlandırılan yöntemi deneyebilirsiniz. Yani soruyu okudunuz ama cevabı denediniz ve bulamıyorsunuz, üzerinde durmayın, soruyla inatlaşmayın, işaret koyup sıradaki soruya geçin. Bu şekilde yapamadığınız soruları geçerek sınavı tamamlayın. Soruların tümü bittikten sonra da tekrar yapamadıklarınıza bakın. Bu kez yapabilirsiniz. İşte bu tekniğe turlama tekniği deniliyor. Böylece yapamadığınız soruların üzerinde fazla zaman kaybetmemiş oluyorsunuz.

DİN SORULARI, ZORLUĞU İLE ÖĞRENCİLERİ ELEMİŞTİ

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sınavı ile ilgili “Kolay olur” algısının yanlışlığına değinen Fen Bilimleri Dershanesi uzmanları geçen yıl yapılan ilk TEOG sınavını hatırlatarak “Sorular zordu ve öğrencileri eleyen sınavlardan biri olmuştu” diyor. Uzmanların bu sınavla ilgili yorum ve tavsiyeleri şöyle:

KONULAR ÖĞRENCİLERİ ZORLUYOR: Din Kültürü dersinin sınavı öğrenciler için kolay gibi gözükse, konular ne kadar yoruma dayalı olsa da bazı kavramlar öğrenciyi zorluyor.

EZBER YAPILMASI GEREKİYOR: Örneğin; 1. ünitede yer alan “evrensel yasalar”, 2. ünitedeki “zekât, hac ve kurban” ve 6. ünitedeki “dünyadaki dinler” ile ilgili kavramlar öğrencilerin sınav öncesi ezber yapması gereken konular. Din kültürü dersi çalışırken öğrenci önce konuyu okumalı ve bilmediği kavramları mutlaka öğrenmeli. Çünkü geçen yılki sınavda öğrencilerin en çok yanlış yapma nedenleri, bilmedikleri kavramlar oldu.

BUNLARI SAKIN GETİRMEYİN

Öğrenciler yanlarında saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saat yanı sıra, sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi ve çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar bulunmaksızın sınava alınacak. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, sınav kurallarının ihlali gerekçesiyle tutanakla geçersiz sayılacak.

BUNLARA DİKKAT EDİN

-Paragraf sorularını anlayabilmek için öncelikle soru kökünü iyi okuyun.

-Grafik sorularında dikkatli olun.

-Matematik ve fen sorularında işlem hatası yapmayın, kontrol edin.

ÖĞRENCİLER YANLIŞ İŞARETLEME YAPIYOR

Uğur Dershanesi uzmanlarından Seda Kaya, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin sınavında öğrencilerin sorumlu oldukları konuların Atatürkçülük ünitesinin sonuna kadar olan tüm bölümleri kapsadığını söyleyerek tavsiye ve önerilerini şöyle sıralıyor:

MEB YAYINLARI KİTABINA BAKIN: Bakanlık bu dersin sorularını MEB Yayınları’na ait ait kitabın içindeki açık uçlu soruları çoktan seçmeli sorulara çevirerek Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerini yorumlatarak ya da kitaptaki bilgileri kullanıp paragraf oluşturarak soruyor. Bu nedenle bu kitaptan çalışmanızı ve eksiklerinizi tamamlamanızı tavsiye ederiz.

ÇAĞDAŞ TÜRKİYE VE ATATÜRK: Sınavda konu kapsamı Atatürkçülük ünitesinin sonuna kadar. Geçen seneki sınavın konu dağılımlarına bakıldığında Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar ve Atatürkçülük ünitelerinden soruların ağırlıkta olduğu söylenebilir.

YANLIŞ İŞARETLEME YAPILIYOR: Öğrenciler dikkatsiz, soruları sonuna kadar doğru bir biçimde okumuyor ve cevap şıkkını yanlış işaretleyebiliyor. Bunları yapmayın. Unutulmamalıdır ki sınavda cevaplanacak soru sayısı 20, süre 40 dakika. Bu süre soruları cevaplamak için oldukça yeterli. Bu nedenle sorular dikkatli bir şekilde okunmalı, anlaşılmalı sonra cevaplanmalı.

DİL'DE BAŞARI İÇİN KELİME ÖĞRENMENİZ GEREKİYOR

Final Dergisi Dershanesi İngilizce öğretmenleri yabancı dil sınavında kelime bilgisinin önemine dikkat çekerek uyarılarını ve dikkat etmeniz gereken konuları şöyle sıralıyor:

DAHA ÇOK SORU ÇIKABİLİR: “Expressing Suprising” konusuyla ilgili birinci dönem TEOG sınavında 3 soru soruldu. Bu dönem daha fazla soru çıkması bekleniyor. Bu konudaki sorular öğrencilerin bildiği kelime sayısının fazla olmasına bağlı ve en çok hata yapılan sorular. Bu konu ile ilgili soru çözün ve kelime öğrenin.

CİLT BAKIMI ÜNİTESİNE DİKKAT: “Vocabulary” hem birinci hem de ikinci sınavda soru sorulan bir konu. Kelime bilginiz iyi ise zorlanmazsınız. İmproving One’s Look (Skin Care) konusunun içeriği “cilt bakımı” ile ilgili ve ünitenin içeriğinde yeni kelime sayısı çok fazla.

KOPYAYI GÖREVLİ SAPTAYACAK

Geçen yıl kopya çektikleri gerekçesiyle sınavları iptal edilen öğrencilerin açtıkları davayı kazanmaları nedeniyle bu yıl bilgisayarla kopya taraması yapılmayacak. Ancak gözetmen öğretmenler kopya tutanağı hazırlarsa öğrencinin sınavı iptal edilecek.

İLK 15 DAKİKA GEÇ KALANA EK SÜRE YOK

İlk 15 dakika geç kalan sınava girecek ancak ek süre verilmeyecek. Her bir ders yazılısı başladıktan sonra ilk 20 dakika süresince öğrenciler sınıflarından çıkmayacak, ilk 20 dakika tamamlandıktan sonra sınavını tamamlayan öğrenci sınıftan çıkabilecek. Her derse ait sınav süresinin tamamlanmasına 5 dakika kala öğrenciler sınıftan çıkarılmayacak. Her ders sınavı tamamlanana kadar sınıfta en az iki öğrencinin kalmasına dikkat edilecek.

EN ÇOK KODLAMA HATASI YAPILIYOR

Öğrenciler en fazla kodlama hatası yapıyor. Cevap kâğıtlarına kimlik numaralarını silik ya da yanlış kodluyorlar. Kitapçık türünü yazmamak da bir başka hata. Hatalı ve eksik kodlamadan öğrenci ile birlikte salon görevlileri de sorumlu olacak. Öğrenci, cevap kâğıdı üzerindeki kitapçık türü ve cevap bilgileri işaretlemelerini siyah kurşun kalemle yapacak. Cevabınızı yuvarlağın dışına taşırmadan işaretlemelisiniz. Her sorunun 4 seçeneği var. Bu seçeneklerden sadece bir tanesi doğru cevap. Çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucu tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilir.

İŞARETLERE DİKKAT EDİN

Cevap kâğıdına işaretlenmeyen cevaplar değerlendirilmeyecek. Kitapçıktaki işaretlemeleri cevap kâğıdına geçirmeniz gerekiyor. Cevap kâğıdındaki imza bölümünü de imzalayacaksınız. Bu bölümde imzanızı silinmeyen bir kalemle atmanız gerekiyor.

BAKMADAN GEÇME