Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Gençler bir sene, balıkçı her sene

Giriş: 02.09.2015 - 15:00 | Güncelleme:

Taze balık için beklenen av sezonu 1 Eylül itibariyle başlarken avın perde arkasında bulunan balıkçıların tüm Türkiye'ye söylemek istediği şeyler vardı

Serhan Sevin/HABERTURK.COM

1 Eylül 2015 itibariyle denizlerimizden kalkan av yasağı vatandaşın yüzünü güldürdü. Bol ve ucuz balık talep eden vatandaşın aksine olayın perde arkasında ise roller farklılaşırken balıkçıların hangi şartlarda çalıştığı deyim yerindeyse su yüzüne çıktı. 31 Ağustos'u 1 Eylül'e bağlayan sabah denizin yolunu tutan binlerce balıkçıdan birisi olan Şenol Çılgın 'Buraya gazeteciler sezon açılışı ve sezon kapanışı olmak üzere senede iki sefer uğrar. Balık durumları dışında halimizi hatırımızı soran, dertlerimizi dinleyen kimse olmadı. Ben burada sadece kendi şahsım için değil Türkiye'deki bütün balıkçı arkadaşlarım adına konuşuyorum' dedi.


Balıkçıların yüzde sekseninin Ordulu olduğunu vurgulayan Şenol kaptan ' Türkiye genelinde 20 bin, İstanbul'da ise 5 bin Ordulu balıkçı çalışıyor. Biz Ordulu balıkçılar olarak bu işte çalışmamızın sebebi yeterli iş sahasının olmamasıdır. Ordu'da fındık hariç iş sahası yok. O da zaten hangimizi doyurmaya yetiyor ki?' diyerek yıllardır içinde birikenleri 15 dakika içerisinde dışa vurdu.


Buraya geliyoruz fakat aramızda memnun olanımız var mı? Tabiki yok. Neden yok? Sosyal güvencemiz yok. Şurada bir kaza geçirip ölsek evdeki çoluk çocuğumuz aç kalacak. Sosyal güvencemiz olmadığı için emekli olma durumumuz hiç yok. Biz balıkçılar her sene 8 ay askere gidiyoruz. Gençler bir sene, balıkçılar her sene.

Çalışma saatimiz yok. Gecemiz yok, gündüzümüz yok. Denizde saat kavramı diye bişey kalmıyor. Kışları Karadeniz'in ortasında, kar ve fırtınanın içinde hem ıslanıyoruz hem de ayaz yiyoruz. Sen kışları evinde bile üşüyorsun di mi? Bizler o koşullarda çalışırken hastalanıyoruz, hasta hasta çalışmaya devam ediyoruz fakat doktora gidemiyoruz. Neden? Cevap yine sosyal güvencemiz yok.

Sanki hapishanede gibi çocuklarımız aylarca bizleri beklerken biz de 3-5 kuruşa hiç bir güvencemiz olmadan zamansız saatsiz çalışıyoruz. Yaşam savaşını kazanırsak sadece kazandığımız ile kalıyoruz. Bizler prim usulü çalışıyoruz. Denizde balık olursa cebimize para giriyor. Tabi denizden balık çıkıp elimize para geçene kadar evdeki borçlar dağ gibi oluyor.

Bizler önce devletten güvence ardından da çalışma disiplini istiyoruz. Yurt dışındaki balıkçılar gibi saatli, planlı, programlı çalışmak istiyoruz. Açık denize çıktığımız zaman üç gün aralıksız, uyumadan çalıştığımızı biliyorum. Tamamen tekne sahibinin insafına kaldık. İşçi değil köleyiz ama buraya gelmezsek de aç kalıyoruz.

Oğlumla birlikte aynı teknede çalışıyoruz. Bahsettiğim sebeplerden dolayı elime düzenli para geçmiyor. Evde biriken borçlar yüzünden çeşitli okulları kazanmasına rağmen oğlumu okutamadım. 18 yaşında ve onun da sosyal güvencesi yok. Ben 30 senelik balıkçıyım, sosyal güvencem olsaydı şimdiye emekliydim ve bu çocuk da iyi bir geleceğe sahip olacaktı.


Av mevsimi öncesi ağlar son kez onarıldı

Evde 7 yaşında kızım var, her seferinde telefonda 'Babacığım ne zaman geleceksin, doyamıyorum sana'. Ben doyabiliyor muyum? Tabiki doyamıyorum. Her sene eylülde buradayız. 5 ayda 9 gün iznimiz var. İki günü zaten yolda geçiyor, 5 ayda 5 gün ailemi görebiliyorum. Balık sezonu bittikten çok az bir zaman sonra tekneye geri dönüyoruz, bu sefer de tekne onarılıyor, ağlar tamir ediliyor. Biz balıkçılar olarak bir yılda bir buçuk ay ailelerimizi görebiliyoruz. Tüm Türkiye bizden her sene daha çok balık bekliyor, bizim çocuklarımız ise babalarını tanımadan büyüyor.


Balık bol değil. Gazetelerde ve televizyonlarda belirtilenlerin aksine denizlerimizde balık her geçen yıl azalıyor. Çok aşırı avlanıyoruz, çok ama. Balıkların en rahat ettiği ve yumurtalarını bıraktığı denizimiz Karadeniz'dir. Karadeniz ölmek üzere. Bundan bahsedilmiyor ama Karadeniz'de kirlilik inanılmaz boyutlara geldi.

Bizler bu kirliliğin canlı şahitleriyiz. Balıklar artık kirlilikten gelip yumurtlayamıyor. Hadi yumurtladı aşırı ve kaçak avlanmadan yumurtlardan çıkan yavrular ağlara takılıp telef oluyor. Bir on sene önce Karadeniz'de bol balık var diyebilirdim ama bir 10 sene sonrası için önlem alınmazsa Karadeniz'de balık kalmayacak.

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
Balıkçılık ne demek bilirim allah yar ve yardımcınız olsun. Bu memlekette çalışan hak eden ekmeğini taştan çıkarıp didinen insanlar fakirlikten kurtulamıyor. Misal en zor işi yapan temizlikçiler, balıkçılar, inşaaatçılar, v.b en az maaşı alıyorlar bu insanlar bu mesleği yapmasalar beyaz yakalar ne yiyecekler merak ediyorum .