Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Dikkat! Kitap düşebilir, kütüpayısı çıkabilir!

Giriş: 02.10.2015 - 16:19 | Güncelleme:

Adana'da kitap severlerin sabah saatlerine kadar kitap okumasını sağlayan 'Nöbetçi Kütüphane'nin kurucusu Cemil Sobacı, 'Ben kütüphanenin kurucusu değil Kütüpayısıyım' diyerek her yaştan insanı 'Nöbetçi Kütüphane'ye davet ediyor.

Osman YENİLMEZ / HABERTURK.COM

oyenilmez@haberturk.com

Fotoğraf: Cihan Yüce

Kültürel etkilerin yerini teknolojik gelişmelere kaptırdığı şu günlerde Adana'dan doğan o güneş, bizlere bambaşka bir mutluluk tattırdı. Cemil Sobacı'nın girişimleriyle ortaya çıkan ve sadece emeklerini değil, sevgilerini ve umutlarını da kattığı Nöbetçi Kütüphane giderek büyümeye devam ediyor. Gündüzleri kütüphanede kitap okuma keyfini gecelere de taşımak isteyen okurlar için sabah 10, gece 2 arası hizmet veren ve hiçbir maddi beklenti şartı olmayan Nöbetçi Kütüphaneyi sizler için ele aldık. İşte o keyifli röportajın  detayları…

Nöbetçi Kütüphane (NK) fikri sende nasıl oluştu?

Camus, bütün iyi fikirler bir köşe başını dönerken insanın aklına gelir demişti sanırım. Öylesine, sokaklarda yürüyüp baktığım her şeyin bana şiirini armağan ettiği bir geceydi. Bir kuşun uçuşundan da esinlenmiş olabilirim, ağacın yapraklarına fısıldayan göçebe bir rüzgârdan da. Aniden, gece açık kütüphane mi yapsam acaba derken buldum kendimi. Sonra bir baktım ki Nöbetçi Kütüphane’de bir Kütüpayısı var!

Kütüpayısı nedir yahu?

Nöbetçi Kütüphane, kütüphanelerin nesli tükenmesin diye onları koruma altına alan bir okurun dünyaya armağanı benim için. Kendimi bu nedenle Kütüpayısı ilan ettim. Herkes işletmecisi siz misiniz diye soruyor ben de “işletmecisi değilim, ben buranın ayısıyım, NK benim inim” diyorum.

Nasıl bir inmiş o?

Elbette, uzun uzun anlatabiliriz isterseniz. Nöbetçi Kütüphane, kütüphanenin bir gece fazlası. Okumak, hayal kurmak, arkadaş edinmek için harika bir yer. Teknoloji, sanat ve etkinlikle güçlendirilmiş yeni nesil sosyal kütüphaneler yaratmak için uykumuzdan arttırdıklarımızla yeni kütüphaneler kurmak için çabalıyoruz. Okumak için yer mi arıyorsun, “çık gel” diyoruz kısaca.

"Okurlara emanet bir kütüphane NK. İçeride ses yapmak çalışma ve sosyalleşme sınırları içinde olursa serbest. Eğer kalkıp kendiniz almazsanız bir okur ya da NK gönüllüleri çay veya kahve içer misiniz diye arada mutlaka sorar"


“BİR SUSUN” DİYENLERE GÜLÜYORUZ


Peki, NK’nın diğer kütüphanelerden farkı ne?

NK’nın en önemli farkı diğer kütüphanelerden farklı bir saat aralığında çalışıyor olması. NK her gün 10.00 – 02.00 arasında açık. Okurlar dilerse “Gece Okuru” üyeliği ile de sabaha kadar NK’dan faydalanabiliyor. Okurlara daha yaratıcı bir okuma alanı sunuyoruz, bahçeyi, çiçekleri, ağacı, kuşu kütüphanenin bir parçası sayıyoruz. İşleyiş farklı bir de, kapıdan girdiğiniz andan itibaren yaşadıklarınız şaşırtıcı.

Kapıdan girdik, nelerle karşılaşıyoruz?

“Merhaba, hoş geldiniz” diyen okurlarla. Okurlara emanet bir kütüphane NK. İçeride ses yapmak çalışma ve sosyalleşme sınırları içinde olursa serbest. Eğer kalkıp kendiniz almazsanız bir okur ya da NK gönüllüleri çay veya kahve içer misiniz diye arada mutlaka sorar. Para ödemek istediğinizde bir muhatap bulamazsınız çünkü NK’da armağan ekonomisi var, yani kumbara. Dilediğiniz kadar destekte bulunabilirsiniz.
Takıldığınız bir yer varsa, okurlarla paylaşmak istediğiniz bir şey varsa, topluluğu ilgilendiren her şey konuşulabiliyor. “Bir susun ya!” diyenlere güldüğümüz bir kütüphane. Okurların söz alma hakkı geldi de geçiyor. Sessizlik güzel ama birbirimizle konuşacak şeyler biriktirdiğimizde.
Nöbetçi Kütüphane her gün 10.00 – 02.00 arasında açık. Okurlar dilerse “Gece Okuru” üyeliği ile de sabaha kadar Nöbetçi Kütüphane’dan faydalanabiliyor.


“HELE DE KEK YA DA BÖREK YAPTIYSANIZ…”


Mesela gece uykumuz kaçtı diyelim, çıkıp gelebilir miyiz?

Elbette, evde güzel bir kek yapıp ya da anne ütopyasına açılan bir börek de olursa yanınızda gecenin en sevilen okuru olursunuz. NK herkese açık, canımız ne zaman okumak isterse o zaman vakit geçirebileceğimiz bir kütüphane hayal etmiştik. Dilediğiniz zaman NK’nın misafiri olabilirsiniz çünkü artık bu bir hayal değil.

Kafka’nın rızasını aldınız mı peki?

Kafka der ki, “Eğer okuduğumuz bir kitap bizi kafamıza vurulan bir darbe gibi sarsmıyorsa, niye okumaya zahmet edelim ki?" Biz de kütüphaneler için aynı şeyi düşündük. Bir kütüphane bize okuma isteği aşılamıyorsa içeri girmeye neden zahmet edelim ki? Ne dersiniz, rızası var mıdır sizce?



Nöbetçi Kütüphane’de kimler okunabilir? Hangi kitapları bulabiliriz?

Sosyal bilimler ve sinema ile ilgili temel kitapları bir araya getirdik. NK çok geniş bir kitaplığa sahip değil, Kafka, Camus, Adorno, Borges, Benjamin, Brecht… Ne kadar yıkanmak istemeyen çocuk varsa hepsinin kitaplarını bir araya topladık. NK kitaplığı için en önemli isimlerden biri de Ünsal Oskay, bizi bu yazarlarla tanıştırdığı için.

Nöbetçi Kütüphane’de gerçekleşen etkinliklerinizden bahseder misiniz?

Sinema, fotoğraf ve kişisel gelişim eğitimleri düzenliyoruz. Söyleşilerimiz oluyor. NK yolculuğumuzda Ezel Akay, George Koukis gibi bize ilham veren insanlarla söyleşilerimiz oldu. Gizem Aksoy ile iki güzel konser yaptık. Etkinliklere bu yıl da yenilerini eklemeye başladık bile. Sosyal medya hesaplarımızdan etkinliklerimiz takip edilebilir.

Birçok hizmet veriyorsunuz, bunun karşılığında okurlardan destek talebiniz olmuyor mu?

NK’nın bizden sonra da yaşayabilmesi için planlamalar yapıyoruz. Yılda bir kez yeni bir NK açmak için www.fonlabeni.com üzerinden proje başlatıyoruz. Topluluk fonlaması ile farklı şehirlerde yeni NK’lar açmak temel hedeflerden biri. Nöbetçi Kütüphane – 2015 kampanyası için hedefimiz 100.000 TL toplayarak topluluk fonlaması rekorunu kırmak. An itibariyle 67.000 olduk bile. Destekler karşılığında armağanlar da var. Okurlar ya da projemizi desteklemek isteyen güzel insanlar www.fonlabeni.com/p/nk adresinden kampanyamıza destek olabilirler.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Biraz eksik mi kalsa, Kafka romanları gibi… Okurlarla tamamlanıyor ya bizim hikâyemiz de. Onlara mı bıraksak sonrasını?

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
ÇOK BEĞENDİM, HARİKA BİR OLAY.
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
Çok güzel, elinize, yüreğinize sağlık!
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
elinize sağlık