KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Almanya

Almanya Federal Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da, Kuzey Denizi'nin güneyinde bulunan bir ülkedir. Avrupa Birliği üyesi olan Almanya, 81,5 milyondan fazla olan nüfusuyla Avrupa Birliği'nin en büyük nüfuslu ülkesidir.

Almanya Federal Cumhuriyeti, federal parlementer bir cumhuriyettir. 16 eyaletten oluşur ve başkenti Almanya'nın en büyük şehri olan Berlin'dir.

GSYİH verilerine göre dünyanın 3. büyük ekonomisi ve en çok ihracat yapan ülkesi olarak belirlenmiştir. Dünya gelişimi için yapılan bağışlar listesinde en çok bağışta bulunan ikinci ülke konumundadır.

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaklaşık 10 milyon Alman sivil ve asker ölmüş, Oder Nehri'nin doğusunda geniş topraklar kaybedilmiş ve Almanya sınırları dışında kalan farklı ülkelerdeki 15 milyon Alman vatandaşı, sınırdışı edilmişti.

Batı bölgeleri kontrol altında tutan Fransa, 23 Mayıs 1949'da Almanya Federal Cumhuriyeti'ni kurdu ve 7 Ekim 1949'da Sovyet bölgesi, Alman Demokratik Cumhuriyeti'ne dönüştürüldü. "Batı Almanya" ve "Doğu Almanya" olarak adlandırılan bölgeler ortaya çıkartıldı.

Doğu Almanya, Varşova Paktı'nı imzalayarak Sovyet kontrolü altında bir ülke haline geldi. Demokrasi haklarına karşın, politik güç yalnızca önde gelen üyeler tarafından düzenlendi. Halkın temel ihtiyaçları ucuz fiyatlara devlet tarafından karşılanıyordu ve Sovyet benzeri planlı ekonomi kurularak haklın refahı sağlanması hedeflendi. Birçok yaptıkları işlerin faydalarını anlatan komünist propagandalar yapılsa da halk yine de Batı Almanya'nın daha özgür, ekonomik ve refah içeren bir yer olduğunu düşünüyor ve gizlice Batı Almanya'ya kaçıyordu.

Doğu Almanya'dan Batı Almanya'ya kaçışları engellemek amacıyla 1961 yılında Berlin Duvarı inşa edildi ve Soğuk Savaş'ın simgelerinden biri oldu.

Doğu ve Batı Almanya arasındaki yüksek tansiyon başbakan Wily Brandt'in Ostpolitik görüşü ile azaldı; sınırdaki geçiş engelleri hafifletildi, vatandaşların Batı Almanya'ya gitmesine izin verildi ve sınırlar açıldı.

3 Ekim 1990'da ise Almanya yeniden birleşti ve Almanya tam bağımsızlığına kavuştu. İlan edilen cumhuriyette başkent en büyük şehir Berlin oldu.

Almanya Haberleri

  • Almanya'da polisten bir kadının evine Filistin baskını

    Dünya, 15 Mart 2024

    Almanya'da polisten bir kadının evine Filistin baskını

    Almanya'da polisin, sosyal medyada Filistin yanlısı paylaşımlarda bulunan kadının evine baskın düzenleyerek elektronik cihazlarına el koyduğu bildirildi

  • Almanya'da grev: Yüzlerce uçuş iptal oldu

    Dünya, 14 Mart 2024

    Almanya'da grev: Yüzlerce uçuş iptal oldu

    Almanya'daki 5 havalimanında zam isteyen güvenlik personelinin grevi sebebiyle yüzlerce uçuş iptal oldu. Alman Havalimanları Birliği'nin tahminine göre grevden 90 bin yolcu etkilendi

  • Almanya'da "Müslüman karşıtlığı" raporu kaldırıldı

    Dünya, 13 Mart 2024

    Almanya'da "Müslüman karşıtlığı" raporu kaldırıldı

    Almanya Federal İçişleri ve Toplum Bakanlığı'nın desteğiyle kurulan Müslüman Düşmanlığı Bağımsız Bilirkişi Heyetinin (UEM), geçtiğimiz aylarda hazırladığı 400 sayfalık Müslüman karşıtlığı raporunun geri çekildi. İnternet sitesinden kaldırılan raporun 200 kopyasının da imha edildiği belirtildi

    Alman Şansölyesine döner sorusu: Ne zaman 3 euro olacak?

    Dünya, 13 Mart 2024

    Alman Şansölyesine döner sorusu: Ne zaman 3 euro olacak?

    Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'e sosyal medya hesabından yaptığı soru-cevap yayınında "Döner ne zaman 3 Euro olacak?" sorusu yöneltildi. Bir süredir Almanya gündeminde olan döner fiyatlarına ilişkin konuşan Scholz, "Serbest piyasa ekonomisinde yaşıyoruz. Bu nedenle Almanya döner için tavan fiyat olmayacak. Ancak ülkede enflasyon zaten düşüyor" dedi

    Almanya'da yeni grev dalgası

    Dünya, 07 Mart 2024

    Almanya'da yeni grev dalgası

    Almanya'da makinistler, havalimanı güvenlik görevlileri ve Lufthansa'nın yer hizmetleri personelinin ücret artışı talebiyle iş bırakması sonucu yeni grev dalgası başlarken, yük taşımacılığında büyük ekonomik kayıp bekleniyor.

  • Musk: Aptal ekoteröristler

    Dünya, 06 Mart 2024

    Musk: Aptal ekoteröristler

    Tesla, SpaceX ve X'in sahibi Elon Musk, elektrikli otomobil şirketinin Almanya'daki fabrikasını kundaklayan örgüte "aptal ekoteröristler" dedi. Reuters ise Alman yetkililerin raporlarını inceleyerek fabrikaya daha önce de saldıran örgütü anlattı.

  • THY'nin Hamburg seferlerine grev engeli

    Gündem, 06 Mart 2024

    THY'nin Hamburg seferlerine grev engeli

    Almanya'nın Hamburg Havalimanı'nda perşembe günü gerçekleştirilecek güvenlik personellerinin grevi nedeniyle Türk Hava Yolları'nın (THY) Hamburg-İstanbul seferleri iptal edildi

  • Almanya vize başvurularında yeni dönem

    Dünya, 05 Mart 2024

    Almanya vize başvurularında yeni dönem

    Türk vatandaşlarının yaşadığı Schengen vize krizi sıkça gündem olurken, geçtiğimiz günlerde Habertürk'e konuşan Almanya Büyükelçiliği yetkilileri yeni sistem hazırlığında olduklarını belirtmişti. Almanya, bugün resmi olarak iki aşamalı yeni randevu sistemine geçtiğini duyurdu. Yeni sistemle randevu almayı kolaylaştırmak amacıyla bekleme listesi yöntemi getirildi...

    Almanya: Rusya'nın ses kaydını ele geçirmesi operasyonel bir hata

    Dünya, 05 Mart 2024

    Almanya: Rusya'nın ses kaydını ele geçirmesi operasyonel bir hata

    Almanya Savunma Bakanı Pistorius, Rusya basınında yayımlanan Almanya ordusundan yetkililere ait görüşme kaydıyla ilgili konuştu. Pistorius, “İletişim sistemlerimiz tehlikede değil" dedi.

    "Almanya, Rusya ile savaşa hazırlanıyor"

    Dünya, 04 Mart 2024

    "Almanya, Rusya ile savaşa hazırlanıyor"

    Alman subaylarının Ukrayna'ya verilecek silahları ve Kırım'da bir köprüye olası saldırısını tartıştığı 38 dakikalık kaydın Rus medyası tarafından paylaşılmasının ardından Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Almanya'nın Rusya ile savaşa hazırlandığını ileri sürdü. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Almanya'nın Moskova büyükelçisini çağırdı.

  • Almanya'da 4 ay içinde 5. grev

    Dünya, 04 Mart 2024

    Almanya'da 4 ay içinde 5. grev

    Alman Makinistler Sendikası (GDL), Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) ile yapılan ücret artışı görüşmelerinin bir kez daha başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından son 4 ay içinde 5'inci kez grev kararı aldı.

  • Alman askeri yetkililerinin ses kaydının yankıları sürüyor

    BBC, 03 Mart 2024

    Alman askeri yetkililerinin ses kaydının yankıları sürüyor

    Alman askeri yetkililerin, Taurus füzelerinin Ukrayna’ya verilmesini ele aldıkları toplantının ses kaydının Ruslar tarafından basına sızdırılmasının yankıları sürüyor.

  • Almanya vize başvurularında yeni dönem mi başlıyor?

    Dünya, 01 Mart 2024

    Almanya vize başvurularında yeni dönem mi başlıyor?

    Türk vatandaşlarının yaşadığı Schengen vize krizi devam ederken, Almanya'nın iki aşamalı yeni randevu sistemine geçtiğine dair haberler kısa sürede gündem oldu. Almanya vize sürecinde yetkili kurum olan iDATA ve Almanya Büyükelçiliği, Haberturk.com Dış Haberler Servisi'nin konuya ilişkin sorularını yanıtladı

    Almanya için dejavu zamanı

    Magazin, 27 Şubat 2024

    Almanya için dejavu zamanı

    Almanya, İran asıllı Apameh Schönauer'in ülkenin en güzel kadını seçilmesiyle dejavu yaşadı. Zira; 2005'te Almanya'nın güzeli Aslı Bayram seçilmişti. Almanya, 19 yıl aradan sonra bir kez daha "Alman kadınlarının, kendini sorgulama zamanı" düşüncesini gündeme getirdi

    Almanya'dan Ukrayna mesajı

    Dünya, 21 Şubat 2024

    Almanya'dan Ukrayna mesajı

    Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, halkı yeniden özgürlük içinde yaşayana kadar Ukrayna'nın yanında duracaklarını belirtti.

  • Almanya: 5 yıl içinde savaşa hazır olmalıyız

    Dünya, 12 Şubat 2024

    Almanya: 5 yıl içinde savaşa hazır olmalıyız

    Savunma harcamalarını büyük ölçüde artırma kararı alan Almanya'da Genelkurmay Başkanı Breuer, ülkenin 5 ila 8 yıl içinde "savaşa hazırlıklı hale gelmesi" gerektiğini söyledi

  • Yüz binlerce kişi aşırı sağa karşı sokakta!

    Dünya, 04 Şubat 2024

    Yüz binlerce kişi aşırı sağa karşı sokakta!

    Almanya'da aşırı sağcı popülist Almanya İçin Alternatif Partisi'ne (AfD) karşı protestolar sürüyor. Ülke genelinde sokağa çıkan yüz binlerce kişi AfD karşı gösteri düzenledi

  • Almanya'da hükümet esrarın yasallaşması konusunda anlaştı

    Dünya, 02 Şubat 2024

    Almanya'da hükümet esrarın yasallaşması konusunda anlaştı

    Almanya'daki koalisyon hükümetinin, esrarın sınırlı yasallaşması için hazırlanan tasarının son hali üzerinde anlaştıkları bildirildi.

    Almanya'dan çifte vatandaşlık yasasına onay

    Dünya, 02 Şubat 2024

    Almanya'dan çifte vatandaşlık yasasına onay

    Almanya'da çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasa, Federal Eyalet Temsilciler Meclisi'nde (Bundesrat) de kabul edildi.