KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Gaziantep

Gaziantep, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan, Türkiye'nin en kalabalık sekizinci şehridir. 2016'da yapılan nüfus sayımına göre şehirde 1 milyon 931 bin kişi yaşamaktaydı.

Gaziantep, günümüzdeki haline gelene kadar birçok devlete ve uygarlığa ev sahipliği yapmış, bu devletlerin toprağı olarak yer edinmiştir. Yapılan arkeolojik kazılara göre Paleolitik dönemden kalma izler bulunmuş ve Paleolitik dönemden beri insanların yaşadığı tespit edilmiştir.

İpek Yolu ticaret yolu üzerinde bulunan konumu nedeniyle de devletler için önemli bir yer edinmiştir. Milattan Önce 1700'lü yıllarda Hititler, Gaziantep şehrini ele geçirdi ancak daha sonra Mısırlılar işgal etti.

Değişik medeniyetlere ev sahipliği yapan Gaziantep şehri, şimdiye kadar Medler, Asurlular, Persler, Makedonya, Selevkos ve Komagene gibi uygarlıklara da dahil olmuştur.

1516 yılında 9. Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'in şehri ele geçirmesiyle kent zenginleşmeye başlamıştır. Osmanlı dönemi boyunca şehre birçok cami, medrese, han ve hamam gibi yapıtlar yaptırılmıştır.

1516-1596 yılları arasında ticari olarak çağ atlamıştır. Üretim, ticaret, el sanatları ve daha birçok sektörde oldukça güçlenen Gaziantep şehri, Birinci Dünya Savaşı'nın ardından yapılan Mondros Ateşkes Antlaşması ile Gaziantep şehri 17 Aralık 1918 tarihinde Birleşik Krallık'a, ardından 5 Kasım 1919 tarihinde Fransa'ya bırakılmıştır.

Antep halkı ise, 1920 yılında işgale karşı başlattığı direnişten zaferle ayrılır ve 9 Şubat 1921'de kesin zafere ulaşırlar. Tam 10 ay süren savaşın ardından Ankara Anlaşması ile Fransız birlikleri şehirden def edilir.

1987 yılında çıkarılan kanun ile büyükşehir ünvanı kazanan Gaziantep, aynı zamanda 2013 yılında Suriye İç Savaşı sebebiyl NATO üyesi Türkiye'ye yönelik herhangi bir askeri müdahaleye karşılık vermek için MIM-104 Patriot sistemini barındırmaktadır.

Gaziantep Haberleri