KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

İtalya

İtalya, Avrupa'nın güneyinde büyük ölçüde İtalya Yarımadası üzerinde konumlanan, Sicilya ve Sardinya'ya da sahip olan ülkedir. Kuzeyde Alpler bölgesinde Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya'yla kara sınırı vardır.

19. yüzyılın başlarında Birinci Napolyon tarafından işgal edilen İtalya, Fransız etkisi altına girmiştir. Viyana Kongresi, İtalya'nın Fransız işgalinden önce yöneten hanedana verilmesini istiyordu. Bununla birlikte Papalık Devleti, Sardinya-Piemonte Krallığı, Toskana Grandüklüğü, Modena Düklüğü ve Lombardiya-Venedik Krallığı yeniden kuruldu.

Fakat Carbonari adında gizli dernekler, İtalya'nın birleşmesi için çalışmalar sürdürdüler. Birleşme hareketinin liderleri arasında yer alan Giuseppe Mazzini ve Giuseppe Garibaldi, öncü konumundaydı.

İtalya'yı birleştirme konusunda Fransa'nın desteğini alan İtalya, 1859'da Fransa ile birlikte Avusturya'yı mağlup etti ve 11 Kasım 1859'da Avusturya ile Piyemonte arasında Zürih'te barış antlaşması yapıldı. Buna göre; Avusturya, Lombardiya'yı Piyemonte'ye verdi. Venedik dâhil olmak üzere diğer İtalyan Devletleri arasında bir konfederasyon oluşturulması ve konfederasyonun fahri başkanının papa, fiilî başkanının Piyemonte olması kabul edildi.

Günümüzde İtalya, yönetim biçimi demokrasi olan bir cumhuriyettir ve ülkelerin kişi başına gayrisafi yurtiçi hasıla sıralamasında yirminci, insanî gelişme endeksi sıralamasında yirminci, yaşam kalitesi endeksinde sekizinci sırada yer alan gelişmiş bir ülkedir

İtalya, 1957 yılında başkent Roma'da imzalanan Roma Antlaşması'yla kurulan Avrupa Birliği adlı siyasi ve ekonomik örgütlenmenin kurucu üyelerindendir. Yedinci en büyük gayri safi yurtiçi hasılasıyla G8 Zirveleri'nin, NATO'nun, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün, Avrupa Konseyi'nin, Batı Avrupa Birliği'nin ve Schengen Antlaşması'nın da katılımcılarındandır. 1 Ocak 2007 tarihinde sürekli üye sıfatı olmaksızın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde iki yıllık sürecek üyelik dönemine başlamıştır.

İtalya Haberleri