KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Suriye

Suriye, tarih boyunca Kenanlılar, İbraniler, Aramiler, Asurlular, Babilliler, Persler, Yunanlar, Romalılar, Bizans, Emeviler, Abbasiler, Eyyubiler, Selçuklular, Memluklular, Haçlılar ve Osmanlı Devleti tarafından yönetilen, Akdeniz'in doğusunda bulunan bir ülkedir. Tam 403 yıl boyunca Osmanlı Devleti tarafından yönetilen Şam şehri, Suriye'nin başkentidir.

1920'deki Fransa - Suriye savaşı sonrasında Suriye bağımsızlıktan çıkmış ve 1946'ya kadar Fransız yönetimi altında kalmıştır. 1946'da bağımsızlık ilanıyla birlikte 1958'de Mısır ile Birleşik Arap Cumhuriyeti'ni kurmuşlardır ancak birliktelik sadece 3 yıl sürmüştür.

Nüfus olarak 2004 resmi rakamlarına göre 17 milyon 921 bin kişiydi. Suriye'nin en büyük şehirleri ise Halep, Lazkiye, Humus ve Şam'dır.

1963'ten bu yana Baas Partisi tarafından yönetilen Suriye'yi, 1970'den günümüze kadar Esad ailesinden biri yönetmiştir. 1970'te hayatını kaybeden Hafız Esad'ın oğlu olan Beşar Esad 2000'den beri Suriye Devlet Başkanı olarak görev yapmaktadır.

Suriye'de ekonomi tarım, turizm, alışveriş ve petrol ticareti ile sağlanmaktadır. Halk giyim ve kurallar açısından özgürdür. Yöresel kıyafetler, batı tarzı kıyafetler veya Arap kıyafetleri giymek Suriye'de serbesttir. Fakat Suriye'nin çok sıcak, nemli veya çok soğuk olan bölgelerinde giysi türleri farklılık göstermektedir.

Nüfusun %74'ünü Sünniler, %12'sini Nusayriler, %10'unu Hristiyanlar, %3'ünü Durzi'ler ve %1 kadar Şii İslami hizipler, Yahudi ve Yezidiler oluşturmaktadır.

Suriye Haberleri