Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Zara ürünlerinde isyanın etiketi!

        Zara'dan açlık sınırındaki maaşlarını bile alamayan işçiler giysilere yeni bir etiket basarak isyan etti. İşçiler, dünyanın en zengin dördüncü adamı olan marka sahibi Amancio Ortega'yı dünyaya şikayet etti.

        Bravo hazır giyim fabrikasında yıllarca çalışıp Zara'da üretim yapan işçiler fabrikanın bir gecede boşaltılıp sahibinin kaçması üzerine sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

        REKLAM

        DÜNYAYA BÖYLE ŞİKAYET ETTİLER

        3 aylık maaşlarını ve kıdem tazminatlarını alamayan işçiler, giysilere yeni bir etiket bastı. İşçiler, dünyanın en zengin dördüncü adamı olan marka sahibi Amancio Ortega'yı dünyaya böyle şikayet etti:

        "Alacağınız ürünü ben yaptım. Ama paramı alamadım. Biz aldığınız ürünü üreten, Bravo fabrikasının işçileriyiz. Yıllarca Zara için üretim yaptık. Son üç aylık maaşlarımızı ve kıdem tazminatımızı almadan fabrika bir gecede kapandı. Lütfen Zara'ya söyleyin paramızı ödesin. İmza kampanyamıza change.org adresi üzerinden imza atarak ödemelerimizin yapılması konusunda bize destek olabilirsiniz. Ya da bu etiketin fotoğrafını çekerek #BravoİşçileriİçinAdalet hashtagi ile sosyal medyada paylaşabilirsiniz. Biz Temiz Giysi Kampanyası olarak Zara, Next ve Mango’nun derhal işçilerin sesine kulak vererek alacakları ödemelerini talep ediyoruz.”

        Zara, Next ve Mango’ya söyleyin: İşçilerinin hakkı olan ücretleri ödesin!

        Change.org'taki imza kampanyasında ise şu ifadeler yer alıyor:

        "Bizler Bravo ve BRV isimli aynı kişiye ait iki tekstil firmasının işçileriydik. Üretimi Zara/Inditex grubuna, Next ve Mango markalarına yapmaktaydık ve bu markaların sürekli olarak gözetimi ve kontrolü altındaydık. 2016 yılının Mayıs’ından Temmuz’una patronumuz ücretlerimizin büyük bölümünü ödemedi. 2016 Temmuz’unun sonunda ise alacaklı firmaların adamları işyerini basıp tüm makine ve değerli eşyalara el koydu. Patron ise ortadan kayboldu. İki ila üç aylık maaşlarımızı, kıdem ve ihbar tazminatlarımızı alamadık.

        Günümüzde dünyayı saran küresel üretim zincirinde bizimki gibi tedarikçi fabrikalar aslında küresel markaların fabrikalarıdır. Bizimki gibi fabrikalarda yapılan üretimden en çok parayı kazanan ve üretim koşulları üzerinde asıl söz sahibi olanlar hep bu markalardır. Bu gerçek günümüzde git gide kabul görmekte. Öyle ki Zara/Inditex, uluslararası IndustriAll sendikası ile Küresel Çerçeve Sözleşmesi imzaladı ve ürün tedarik ettiği fabrikalardaki işçilerin temel haklarından sorumlu olduğunu kabul etti.

        2016 yılının Ağustos ayından beri sendikamız DİSK Tekstil, Temiz Giysi Kampanyası ve IndustriAll Küresel Sendikası’nın desteği ile bizim için söz konusu markalarla görüşmeler yürüttü. 12 ay boyunca bu görüşmelerin sonuçlanması için sabırla ve ümitle bekledik. Görüşmelerin ve diplomasinin zarar görmemesi için yaşadığımız sıkıntıları içimize attık, ses çıkarmadık. Ancak kocaman bir yılın ardından geldiğimiz noktada markalar toplam alacağımızın sadece çeyreğini biraz geçen bir miktarı ödemeyi kabul etti. Yani markalar sorumluluklarını kabul etti, ancak bize sadaka vermeyi layık gördü.

        Hepimiz yıllardır Zara/Inditex, Next ve Mango için çalıştık, ter döktük. Bu markaların o güzel giysilerini ellerimizin emeği, gözlerimizin nuru ile bizler yaptık. Bu markaları alın terimizin karşılığını, hakkımız olanı vermeye çağırıyoruz. Sadaka değil hakkımızı istiyoruz! Sizlerden de bu çağrımıza destek olmanızı bekliyoruz.

        140 Bravo işçisi adına

        Bu kampanyanın teslim edileceği kurum:

        pablo.isla@inditex.com

        felixpp@inditex.com

        murata@tr.inditex.com

        Christopher_Grayer@next.co.uk

        simon_wolfson@next.co.uk

        isak.andic@mango.com

        beatriz.bayo@mango.com"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ