Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 17 Ağustos depreminin kurbanlarını su altında andılar

        Değirmendere Sualtı Topluluğu (DESSAT), asrın felaketi olarak nitelendirilen 17 Ağustos 1999 MarmaraDepremi'nde hayatını kaybedenleri anmak içindepremin merkez üssü Gölcük'te dalış yaptı.

        MarmaraDepremi'nin ardından su altı arama kurtarma faaliyetlerinde bulunmak ve eğitim vermek amacıyla kurulan DESSAT üyeleri, Değirmendere Çınarlık mevkisindeki felaketin oluşturduğu batık şehre dalış gerçekleştirdi.

        Depremgerçeğine dikkat çekmek ve unutturmamak için yaklaşık 22 metre derinlikteki batığa dalan sporcular, "MarmaraDepremi'nde kaybedilen yaşamların anısına" yazılı pankartı 17 Ağustos 1999'da denize gömülen çınar ağaçlarından birine astı.

        REKLAM

        DESSAT Başkanı Murat Kulakaç, yaptığı açıklamada, 19 sene önce yaşanandepremin ardından bölgede dalgıç ihtiyacı bulunduğunun anlaşıldığını belirterek, bundan yola çıkarak su altı arama kurtarma dalgıçları yetiştirmek amacıyla topluluğu kurduklarını söyledi.

        Depremgerçeğine dikkati çekmek ve unutturmamak amacıyla MarmaraDepremi'nin yıl dönümünde batık şehre dalışı gerçekleştirdiklerini dile getiren Kulakaç, "İnsanlardepremgerçeklerini unuttular.Depremle yaşanmaz belki amadepremgerçeklerini her zaman hatırlamamız gerekiyor. MarmaraDepremi'nde Çınarlık sahilinde denize gömülen binalar su altında olduğu gibi tüm gerçekliğiyle duruyor. Ağaçlar, evler ve o bölgede yaşayan insanların kişisel eşyaları su altında olduğu gibi duruyor." diye konuştu.

        Kulakaç, Değirmendere'de sulara gömülen bölgenin, dünyanın en doğal batıklardan biri olduğunu vurgulayarak, "Doğal afetle oluşmuş bir batık. Bu yüzden tüm dünya dalıcılarının ilgisini çekiyor. Yurt içinden ve dışından çok fazla dalıcı geliyor. Mısır'dan, İspanya'dan, Fransa'dan geçen yıl 30'a yakın dalıcı sırf bu bölgeyi merak edip gelip daldılar." ifadelerini kullandı.

        Bu batıkların su altındaki canlılara yuva olduğunu belirten Kulakaç, "Depremle yaşamamız gerekiyor. Ben bu işe gönül koyan herkesin, gerçekdepremgörüntülerini gelip keşfetmesi gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ