Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD'den flaş Rusya kararı! Rus diplomatlar sınır dışı ediliyor

        İngiltere ile Rusya arasında yaşanan casus krizinin ardından, ABD yönetiminden Rusya'ya karşı sert tedbir kararları geldi.

        ABD yönetiminin, İngiltere'de eski bir Rus ajanın zehirlenmesi olayından sorumlu tutulan Rusya'nın ABD'de görev yapan 60 diplomatını sınır dışı etme ve Seattle'daki Rus konsolosluğunu kapatma kararı aldığı bildirildi.

        ABD'li yetkililer kararın Rusya'nın ABD'deki istihbarat faaliyetlerinin saldırganlaşması üzerine alındığını duyurdu.

        Sınır dışı kararının New York'ta bulunan BM temsilciliğinde görev yapan 12 Rus diplomatı da kapsadığı belirtildi.

        Seattle'daki Rusya Konsolosluğu'nun ise ABD'nin şehirdeki denizaltı üssüne yakınlığı nedeniyle kapatılacağı bildirildi.

        Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, sınır dışı kararı verilen diplomatların ABD'yi terk etmeleri için 7 günlük süre tanındığı ifade edildi.

        Kararın gerekçesi olarak eski bir Rus ajanı olan Sergey Skripal'in İngiltere'de zehirlenmesi olayından Moskova'nın sorumlu tutulması olduğuna dikkat çekilen açıklamada, ABD'nin birçok müttefikiyle eşzamanlı olarak bu kararı aldığı belirtildi.

        7GÜN SÜRE

        Buna göre Rusya'nın Washington DC'deki büyükelçiliğinde görevli 48 diplomat ile Rusya'nın BM Daimi Temsilciliğinde görevli 12 diplomatın 7 gün içinde sınır dışı edilecekleri vurgulandı. Ayrıca ABD, Washington eyaletinin başkenti Seattle'daki Rus konsolosluğunu da "ulusal güvenliğine tehdit teşkil ettiği" gerekçesiyle kapatma kararı aldı.

        Açıklamada, Rusya'nın sorumlu tutulduğu zehirleme olayının istikrarsızlaştırıcı etkiler yapacak bir eylem olduğuna işaret edilerek, "Bugünkü kararımız, Rusya'nın Amerikan vatandaşları üzerindeki casusluk faaliyetlerini ve ABD'nin ulusal güvenliğini tehdit eden gizli operasyonlarını azaltarak ABD'yi daha güvenli kılmaktadır." denildi.

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert de alınan kararın, "ABD'nin İngiltere ile dayanışmasını" gösterdiğini vurguladı.

        İngiltere'ye yerleşen eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızı, 4 Mart'ta kimyasal gaz kullanılarak zehirlenmiş, başta İngiltere olmak üzere birçok ülke olaydan Rusya'yı sorumlu tutmuştu.

        AVUSTRALYA İKİ RUS DİPLOMATI SINIR DIŞI EDECEK

        Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, ülkesinde görev yapan iki Rus diplomattan 7 gün içinde Avustralya'yı terk etmelerini istediklerini açıkladı.

        Başbakan Turnbull, İngiltere'nin Salisbury kentinde eski Rus ajanı Sergey Skripal ile kızı Yulia'nın zehirlenmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

        Turnbull, Dışişleri Bakanı Julie Bishop ile yaptığı ortak açıklamada, kimlikleri hakkında bilgi vermediği iki Rus diplomattan 7 gün içinde ülkeyi terk etmelerini istediklerini söyledi.

        "Birleşik Krallık'ın egemenlik haklarına doğrudan saldırı"

        Sınır dışı kararını müttefikleri ile dayanışmayı göstermek için aldıklarını belirten Turnbull, zehirlenme olayını "Birleşik Krallık'ın egemenlik haklarına doğrudan saldırı" olarak tanımladıklarını ve kınadıklarını söyledi.

        Rusya'nın Sibirya bölgesindeki bir alışveriş merkezinde yaşanan yangında hayatını kaybedenler için başsağlığı dileğinde bulunan ve aldıkları kararın Rus halkına yönelik değil hükümete karşı olduğunu vurgulayan Turnbull, "Bir hükümet başka bir devletin topraklarında bireyleri öldürmek için kimyasal kullanıyor; bu şoke edici bir suçtur. Birleşik Krallık'ın egemenliğine şoke edici bir ihlaldir." dedi.

        "RUSYA, DÜNYAYI İKTİDARSIZLAŞTIRMAKTA"

        ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, ''Bugün ABD ve birçok müttefiki, Rusya'nın eylemlerini sineye çekmeyeceğini gösteren net bir mesaj gönderdi.'' ifadesini kullandı.

        Haley, ABD Başkanı Donald Trump'ın İngiltere ve Rusya arasında yaşanan ajan krizinin ardından 60 Rus diplomatın ABD'den sınır dışı edilmesi kararına destek veren yazılı açıklama yaptı.

        Trump'ın kararının Rusya'nın eylemlerinin sonuçları olacağını gösterdiğini belirten Haley, Rusya'yı, ''Suriye'de işlenen suçlara ortak olarak, Ukrayna'da yasa dışı eylemlerde bulunarak ve son olarak İngiltere'de kimyasal silah kullanarak dünyayı istikrarsızlaştırmakla'' suçladı.

        Haley, "Rusya, sınırlarımız içinde Birleşmiş Milletler'i tehlikeli faaliyetler için güvenli bir sığınak olarak kullanıyor. Bugün ABD ve birçok müttefiki Rusya'nın eylemlerini sineye çekmeyeceğini gösteren net bir mesaj gönderdi." değerlendirmesinde bulundu.

        RUSYA'DAN JET YANIT

        Sınır dışı kararının ardından Rusya'nın Washington Büyükelçisi'nden açıklama geldi. Büyükelçi, ABD'nin kararının yanlış olduğunu söyleyerek, ABD yönetiminin iki ülke arasında kalan son düşük seviyedeki ilişkileri de parçaladığını söyledi.

        Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, atılan adımın dostça ve Salisbury olayı ile ilgili suçluları bulmaya yönelik olmadığı belirtilerek "NATO ve AB ülkelerinin Rus diplomatları sınır dışı etme kararını güçlü bir şekilde protesto ediyoruz." ifadesi kullanıldı.

        Rusya Federasyonu'nun adres gösterilerek temelsiz suçlamalara maruz bırakıldığı belirtilen açıklamada, İngiliz makamlarının "ön yargılı" ve "samimiyetsiz" davrandığı vurgulandı.

        Açıklamada, meselenin İngiltere topraklarındaki Rus vatandaşlarının hayatıyla ilgili olduğunun altı çizilerek Londra’ya defalarca bu meseleyle ilgili başvuru yapılmasına rağmen herhangi objektif, kapsamlı bilginin verilmediğine dikkati çekildi.

        Avrupa-Atlantik ilkelerini körü körüne takip eden İngiltere'nin müttefiklerinin sağduyuya zarar verdiği belirtilen açıklamada, "Elbette ki bu grup ülkelerin düşmanca adımları sonuçsuz kalmayacak ve biz buna cevap vereceğiz." ifadeleri yer aldı.

        TASS'ın haberine göre, bir Rus senatör Washington'ın kararına karşılık 60 ABD'lidiplomatın da Rusya'dan sınır dışı edileceğini söyledi.

        "KARARI PUTİN VERECEK"

        Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD, Kanada ve AB ülkelerindeki Rus diplomatların sınır dışı edilmesine cevap olarak son kararı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in vereceğini belirtti.

        Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rus diplomatların sınır dışı edilmeleriyle ilgili kararı değerlendireceklerini söyledi.

        Esas değerlendirmenin diplomatik kurumlarca gerçekleştirileceğini kaydeden Peskov, "Bundan sonra devlet başkanına öneride bulunulacak ve atılacak adımlarla ilgili öneriler açıklanacaktır. Son kararı Devlet Başkanı verecek." diye konuştu.

        ZAHAROVA: BUNU UNUTMAK ÇOK ZOR OLACAK!

        Rusya Dışişleri Bakanlığı Resmi Temsilcisi Mariya Zaharova, Rusya'da yangın trajedisinin yaşandığı ve batının "sözde destek açıklamaları yaptığı gün" gerçekte agresif tavırlar sergilediğini savundu.

        Zaharova, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün, Avrupa ve Amerika'nın politikalarına ilişkin çok şey anladık. Tüm Rusların Kemerovo'da yaşamını yitirenler için üzüldükleri dakikalarda onlar için yeni düşmanca eylemlerini açıklamak daha önemli geldi" dedi ve ekledi: "Biz her zaman Amerikalılar ve Avrupalıların acılarını paylaştık. Bugün biz taziye mesajları aldık, fakat gerçekte hiçbir açıklaması olmayan agresif tavırlarla karşı karşı geldik. Buna inanmak çok zor ve bunu unutmak da çok zor olacak."

        Zaharova, Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi ülkelerin Rus diplomatları sınır dışı etmesine karşılık verileceği uyarısı yaptı.

        Rossiya-1 kanalına yaptığı açıklamada, AB ve NATO üyesi ülkelerinin Rus diplomatlara yönelik kararını değerlendiren Zaharova, "Bugün gördüklerimizin hepsine kuşkusuz karşılık verilecektir. Diplomatların sınır dışı edilmesi, Seattle'deki Rus konsolosluğun kapatılması dahil her ülkeye yönelik uygun tedbirler alınacaktır" dedi.

        Öte yandan, Salisbury olayını "provokasyon" olarak nitelendiren Zaharova, bu "provakasyonun arkasında" ABD ve İngiltere'nin bulunduğunu savundu.

        Zaharova, ABD ve İngiltere'nin Rusya'daki büyükelçiliklerine Rusya Dışişleri Bakanlığı'na Rusya'nın Skripal olayına dahil olduğunu gösteren kanıtları sunmalarının istendiğini açıkladı.

        Zaharova Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "ABD ve İngiltere'nin Moskova Büyükelçiliklerine Dışişleri Bakanlığı'na birbirlerine anlattıkları fakat Rusya tarafına göndermedikleri kanıtlara ilişkin bilgiyi göndermelerini rica ediyoruz. Devletin bu korkunç suça karıştığını gösteren kanıt nedir?" diye sordu.

        Rusya Dışişleri Bakanlığı Silah Kontrol Departmanı Başkanı Vladimir Yermakov, Moskova'nın İngiltere'de Rus vatandaşlarına saldırıyı terör olarak adlandırdığını belirterek, "Londra ya Skripal'e saldırıyı yönetti ya da kendi topraklarında terörü engelleme gücüne sahip değil" dedi.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ