Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Askerlik düşecek mi? Tek tip askerlik - 9 ay askerlik düzenlemesi ile ilgili son açıklamalar

        "Askerlik düşecek mi?" ve "Askerlik kısalıyor mu?" sorularının cevabı özellikle bedelli askerlik düzenlemesinin yasalaşmasının ardından en çok araştırılanlar arasında ilk sıralara yerleşti. Tek tip askerlik düzenlemesi olarak kamuoyunda anılan ve askerlik 9 aya düşmesini hedefleyen düzenleme ile ilgili peş peşe açıklamalar birbirini izledi. Açıklamalar içerisinde ne dikkat çekeni ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından yapılan açıklama ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yapılan açıklama oldu.

        HULUSİ AKAR: "GAYRETİMİZ SÜRÜYOR!"

        Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Açıklamanın satır aralarında tek tip askerlik sistemine ilişkin sinyaller dikkat çekti.

        REKLAM

        Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, askerlik sistemi ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

        "Bedelli askerlik dövizli askerlik klasik askerlik ne olacak bunun sonu diyorsunuz, 2-3 aydan beri çalışma yürütülüyor henüz sonuçlanmadı tartışmalı pek çok bakanlığı ilgilendiriyor. 2-3 ay içinde bedellidir, dövizlidir bunu gündemden çıkartıp, bir zemine kavuşturma gayretimiz sürüyor"

        KALIN'DAN YENİ ASKERLİK SİSTEMİNE GÖNDERME

        Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, askerlik sisteminin değişip değişmeyeceği ile ilgili bir soruyu şu şekilde cevaplamıştı:

        "Zaman zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın gündemine de getirilen bir konu bu. Aslında nihai olarak varılmak istenen nokta profesyonel bir ordu. Böylece de zorunlu askerliğin yeniden formüle edilmesi, tek tip askerlik denilen şeyde sürelerin bir tek hale gelmesi konusu... Şimdi bu tabii uzun vadeli bir proje. Bugün itibarıyla, yürüyen bir çalışma var diyemem ama Türk Silahlı Kuvvetleri aslında ordu mensupları itibarıyla yüzde 50 civarında profesyonelleşmiş durumda zaten. Oran olarak o noktaya geldik. Bunun diğer boyutları tabii ki tartışılacak, müzakere edilecek. Kabine, Meclis ayağında bunlar konuşulacak."

        TEK TİP ASKERLİK (9 AY ASKERLİK) NEDİR?

        Yeni sisteme ilişkin kulislerde farklı seçenekler dillendiriliyor. Bu seçenekler arasında, uzun ve kısa dönem askerliğin yerine 9 ay süreli tek tip askerlik sistemi öne çıkıyor. Bu sistemde 3 aylık temel askerlik eğitiminin ardından 6 aylık süreye ilişkin ise isteyenlerin bedelini ödeyerek terhis olabileceği, isteyenlerin ise belirlenecek aylık ücret karşılığında askerlik hizmetine devam edebileceğinden söz ediliyor. Bunun asgari ücret üzerinden belirleneceği bildirilirken, temel askerlik eğitimi sonrasına ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda kamu hizmeti seçeneğinin gündeme getirilebileceği de konuşuluyor. Kulislerde buna ilişkin, “Kamu hizmeti seçeneği, öğretmenlik ve doktorluk

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ