Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik SON DAKİKA: Aukus sonrası 2 İngiliz savaş gemisi, Hint-Pasifik Bölgesi'ne doğru yola çıktı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Hint-Pasifik Bölgesi'nde güvenliği sağlamak için ABD, İngiltere ve Avustralya arasında imzalanan Aukus Paktı sonrasında, İngiltere Savunma Bakanlığı, bölgede 5 yıl görev yapacak HMS Tamar ve HMS Spey'in 17 Eylül'de Hint-Pasifik Bölgesi'ne doğru yola çıktığını açıkladı.

        DHA'nın haberine göre; İngiltere Savunma Bakanlığı açıklamasında "Britanya'nın Hint-Pasifik bölgesindeki varlığını artırmak: Devriye gemileri HMS Tamar ve Spey, Hint-Pasifik Bölgesi´ne beş yıllık konuşlanmak üzere yakın zamanda Portsmouth'tan ayrıldı" denildi.

        PASİFİK BÖLGESİ'NDE DEVRİYE

        Bakanlık gemilerin görev tanımları hakkında ise "İki savaş gemisi, önümüzdeki beş yıl boyunca Afrika'nın doğu kıyılarından ABD'nin batı kıyılarına kadar geniş bir alanda konuşlandırılmalarını sağlayacak bir görev için yola çıktı. HMS Tamar ve Spey, Kraliyet Donanması'nın mevcut Nehir Sınıfı gemilerinin yerini almak üzere inşa edilen beş yeni Açık Deniz Devriye Gemisi´nden ikisi. Devriye Gemileri´ne daimi ikametgah tahsis edilmemiştir. Bunun yerine Pasifik bölgesindeki ihtiyaçlarını ve misyonlarını en iyi karşılayan üsleri ve limanları kullanacaklar. Devriye alanları hem Hint hem de Pasifik okyanuslarını kucaklayarak kuzeyde Bering Denizi'ne ve güneyde Tazmanya ve Yeni Zelanda'nın eteklerine kadar uzanıyor" ifadelerine yer verdi.

        AUKUS NEDİR?

        Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, çevrimiçi yaptıkları toplantının ardından yayımladıkları ortak bildiride, "AUKUS" adlı yeni bir güvenlik ortaklığının başlatıldığını duyurmuştu.

        Bildiride, Avustralya Kraliyet Donanmasının nükleer enerjili denizaltılar edinmesini sağlamak için bu ülkenin destekleneceği belirtildi.

        Anlaşmanın, Hint-Pasifik bölgesinde Çin'in büyüyen askeri varlığına karşı yapıldığı açıklanmıştı.

        AUKUS ile birlikte Avustralya hükümetinin Fransa ile 2016'da imzaladığı ve 12 denizaltı yapılmasını öngören toplam 90 milyar dolarlık projesi sonlandı.

        JOHNSON: FRANSA SEVGİSİ SÖKÜLÜP ATILACAK TÜRDEN BİR SEVGİ DEĞİL

        İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa ile yaşanan gerilimle ilgili daha düşük bir ton kullanarak "İngiltere ve Fransa birbirleri için çok önemli ve son derece dostane ilişkileri var. İngiltere'nin Fransa sevgisi sökülüp atılacak türden bir sevgi değil." dedi.

        AUKUS'un "dışlayıcı olmak gibi bir hedefi olmadığını" belirten Johnson, "Bu kimsenin endişe etmesini gerektirecek bir anlaşma değil, özellikle Fransız dostlarımızın" dedi.

        Johnson bu açıklamaları yaparken Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Fransa Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Fransız Savunma Bakanı Florence Parly'nin bu hafta Londra'da bir araya gelmeyi planladığı İngiliz mevkidaşı Ben Wallace'la olan görüşmesini iptal ettiğini söyledi.

        Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ülkesinin çıkarlarını savunduğunu söyledi.

        Morrison, Fransa ile 2016'da imzalanan ve 37 milyar dolar karşılığında 12 geleneksel denizaltı inşasını öngören anlaşmanın Avustralya'nın stratejik çıkarlarına uygun olmadığını ve Fransa'nın da bunu bilmesi gerektiğini belirtti.

        Morrison "Tabii ki bu Fransız hükümeti için büyük bir hayal kırıklığı, bunu anlıyorum" dedi ve ekledi:

        "Fakat aynı zamanda Avustralya'nın her bağımsız ulus gibi kendi ulusal çıkarlarına uygun karar almaya hakkı vardır."

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ