Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Somali'de son dakika bombalı saldırı: Ölenler arasında 2 Türk de var

        Afrika ülkelerinden Somali'nin başkenti Mogadişu'da bu sabah düzenlenen bombalı saldırıda en az 90 kişi hayatını kaybetti, 50'yi aşkın kişi de yaralandı.

        Türkiye'nin Somali Büyükelçisi Mehmet Yılmaz, ölenler arasında, başkent Mogadişu'daki yol inşaatında çalışan iki Türk mühendisin de bulunduğunu açıkladı.

        Yılmaz ayrıca Türkiye'den ambulans uçak talep edildiğini ifade etti.

        DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

        Somali'nin başkenti Mogadişu'da bugün bomba yüklü bir araçla gerçekleştirilen ve aralarında iki Türk vatandaşının da bulunduğu çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine yol açan terör saldırısını şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz.

        Saldırıda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine, kardeş Somali halkına ve Hükümeti'ne taziyelerimizi sunuyor, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyoruz. Saldırıda yaralanan Somali vatandaşlarını tedavi için Türkiye’ye getirmek üzere bir askeri kargo uçağımız Mogadişu’ya hareket etmiştir.

        Terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemini her zeminde vurgulayan, bu saldırıda iki vatandaşını teröre kurban veren Türkiye, Somali’de barış ve istikrarın bir an evvel tesisi ve ülkenin kalkınma ortamına kavuşması için bugüne kadar sağladığı desteği kararlılıkla sürdürecek, kardeş Somali halkı ve Hükümetinin yanında yer almaya devam edecektir.

        MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI TERÖR SALDIRISINI LANETLEDİ

        Bakanlıktan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Somali'deki alçak terör saldırısını ve faillerini en sert şekilde lanetliyoruz. Saldırıda hayatını kaybeden iki vatandaşımıza ve Somalili kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Teröre karşı daima Somalili kardeşlerimizin yanında olacağız."

        TÜRKİYE'DEN SAĞLIK EKİBİ

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, 'Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi' (UMKE) ve cerrahi ekipten oluşan 20 personeli Mogadişu'ya gönderdiklerini açıkladı.

        Türkiye'ninSomaliBüyükelçisi Yılmaz, yaralıların birçoğununSomali'nin başkenti Mogadişu'da bulunan Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındığını söyledi.

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, saldırıda ölen Türklerin ailelerine başsağlığı dilerken, Türkiye'nin terör mücadelesinin kararlılıkla süreceğini dile getirdi.

        Polis, kentteki gümrük merkezini hedef alan bombalı araç saldırısının, sokakların dolu olduğu işe gidiş saatinde düzenlendiğini kaydetti.

        Saldırıyı henüz üstlenen olmadı ancak polis yetkilileri, El Kaide bağlantılı El Şebap terör örgütünün geçmişte benzer saldırılar düzenlediğine dikkati çekti.

        Uzmanlar, Afrika Birliği gücünün Somali'de güvenliği yerel güçlere devretmesine aylar kala bu tür saldırıların yoğunlaşmasını öngörüyor.

        İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN: ÜLKEMİZ, TERÖRLE MÜCADELEDE SOMALİ'NİN YANINDADIR

        İletişim Başkanı Fahrettin Altun, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada "Somali'de 2 vatandaşımızla birlikte 80 civarında kişinin hayatını kaybettiği terörist saldırıyı lanetliyorum. Menfur saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ve kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Ülkemiz, terörle mücadelede Somali’nin yanındadır" ifadelerini kullandı.

        AK PARTİ'Lİ KURTULMUŞ: ALÇAK TERÖR SALDIRISINI NEFRETLE KINIYORUM

        AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Somali'de onlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan alçak terör saldırısını nefretle kınıyorum. Türkiye olarak terörizme karşı Somali ile dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz" diye yazdı.

        Saldırıda hayatını kaybeden Türk vatandaşlarına ve Somalilere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileğinde bulunan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

        "Somali'de onlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan alçak terör saldırısını nefretle kınıyorum. Terör örgütlerini kendi dış politik çıkarlarının taşeronu olarak kullanan emperyalist oyunların karşısında bir ve beraber olacağız. Türkiye olarak terörizme karşı Somali ile dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Dünyadaki haktan, adaletten yana olan tüm devletleri ve kurumları bu insanlık suçuna karşı samimi olarak ortak bir duruş sergilemeye davet ediyoruz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ