Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye 6 Şubat depremlerinin sınamalarında nalının akıyla çıkmıştır.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay Samandağ'da açıklamalarda bulundu.

        Samandağ Afet Koordinasyon Bölgesi'nde ir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öne çıkan başlıklar şöyle:

         Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli Hatay'a gitti
        Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli Hatay'a gitti Haberi Görüntüle

        "EKİPLERİMİZ VAKİTLE YARIŞTI"

        Antakya'dan Samandağ'a kadar pek çok ilçemizi derinden sarsan afetin boyutlarını anlatmaya kelimelerin kafi gelmiyor. Depremin aynı zamanda zorlu kış şartlarının hüküm sürdüğü günlerde olması sıkıntılarımızı daha da artırdı. Hatay Havalimanı'nın uçuşa kapanması, yolların zarar görmesi, ilk günlerde haberleşmenin güçlükle yapılabilmesi ilk gün ilave sorunlar olarak karşımıza çıktı. Şehirdeki kamu görevlilerimizden çalışabilecek durumda olanlar zaten hemen işlerinin başına koştular. Diğer yerlerden buraya gelmek için yola çıkan ekiplerimizin birer ikişer Hatay'a geldiler. Ekiplerimiz adeta vakitle yarışarak müdahaleleri yürüttü. AFAD'dan madencilerimize, belediyecilerimizden STK'lara kadar kendi personelimiz ve yurt dışından gelen ekiplerle 35 bin kişiye ulaştık. Yaklaşık yarım milyon insanımız depremzedelerimizin yardımına koştu. Ülkemizin dört bir yanından ihtiyaç duyulan aracı gereci bölgeye getirdik. Tüm çabalarımıza rağmen ilk günlerde vaktinde yetişemediğimiz yerler oldu.

        REKLAM

        "TÜRKİYE'DEN BAŞKA ÜLKE YOK"

        Asker, polis, jandarma, sağlıkçı ve ilgili tüm kurumlarımızın personelini, uçağından, helikopterine, gemisine kadar tüm araçları depremzedelerim için harekete geçirdik. Tüm bunları en iyi, deprem bölgesindeki 11 şehirde yaşayan 14 milyon insanımız gayet iyi biliyor. Vefat sayısının 48 bini, yaralıların 115 bini aştığı, 50 bin binanın yıkıldığı böyle bir felaket karşısında Türkiye'den daha hızlı refleks verebilecek bir başka ülke yoktur.

        Yürütülen arama kurtarma ve yardım çalışmaları, ardı arkası kesilmeyen sarsıntılar eşliğinde yapıldı. Fedakarca ve kahramanca yapılan çalışmalarda yer alan kamu personeli, gönüllü, STK ve uluslararası ekipleri şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum. Arama kurtarmanın ardından enkaz kaldırma çalışmaları hızlandı. Kalıcı barınma merkezlerinin acil gıda ve giyim ihtiyaçlarının temini için gereken mekanizmalar kuruldu ve işler hale getirdi.

        "1 YIL İÇİNDE PLANLIYORUZ"

        REKLAM

        85 milyon milletimiz buradaki kardeşleri için tek yürek oldu. Eldeki her imkan değerlendirildi. Biz bu arada kalıcı konutların inşası için hemen kolları sıvadık. Yer tespiti yapılan, zemin etüd çalışmaları biten yerlerde süratle temelleri atıp, işe başladık. Orta hasarlıların da dahil edilmesiyle yaklaşık 650 bin konut ihtiyacımızın olduğunu gördük. 244 bin konutun ve 75 bin köy evinin inşasını 1 yıl içinde bitirmeyi planlıyoruz Samandağ'da inşa edeceğimiz 16 bin 331 konut sayısıdır. İnsanlarımızı huzurlu konutlara kavuşturana kadar inşa ve ihya faaliyetlerini sürdüreceğiz.

        "ALNININ AKIYLA ÇIKMIŞTIR"

        Depremde en çok yıkıma ve can kaybına uğrayan Hatay ve ilçeleri önceliklerimizin en başında yer alacaktır. Afetler aynı zamanda milletlerin birliği, beraberliği, dayanışma, kabiliyet ve dirayetini test ettiği sınamalardır. Hamdolsun Türkiye 6 Şubat depremlerinin sınamasından alnının akıyla çıkmıştır. Birkaç kötü söz, provokasyon dışında kalplerimizi ve ellerimizi birleştirerek ortak geleceğimize döndük. Kıvançta ve tasada ortaklaşabilen milletin önemi böyle dönemlerde daha iyi anlaşılıyor.

        "KENDİ OYUNUMUZU SERGİLEYECEĞİZ"

        İlk asrını geride bıraktığımız Türkiye Cumhuriyeti devletimizin huzur, güven ve refah çatısına daha iyi sahip çıkmalıyız. Bizi farklılıklarımız üzerinden birbirimize düşürmek isteyenler her zamankinden farlı hırsla üzerimize geliyor. Milletçe bu tuzakları bozacak dirayete hamdolsun sahibiz. Asırlardır oyunları artık çöpe atma, kendi oyunumuzu yazma, sergileme vakti gelmiştir.

        "BAKANIM VAHİT BEY'E İLETECEĞİM"

        Türkiye'nin büyümesi, kalkınması, zenginleşmesi kendi vatandaşlarıyla birlikte bölgesindeki herkesin yararınadır. Bu duygularla Rabbim ülkemizi her türlü kazadan, beladan, afetten, husumetten korusun diyorum. Sizleri bir kez daha sevgiyle, saygıyla selamlıyorum, kalın sağlıcakla. Az önce bir kardeşimin burada Karaçay Barajı'nın tamamlanmasıyla ilgili talebi oldu. Gerekli talimatı döner dönmez DSİ'den sorumlu bakanım Vahit Bey'e vereceğim, inşallah sonu hayrolur. Sağolun, varolun.

        DEFNE'DE HALKA HİTAP ETTİ

        Daha sonra Hatay'ın Defne ilçesine gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan burada sahra hastanesinde yaptığı halka sesleniş konuşmasına şu ifadelerde bulundu:

        Defne'nin saygıdeğer güzel insanları, değerli kardeşlerim, sizleri en kalbi duygularımla, hasretle, muhabbetle selamlıyorum.6 Şubat depremleri ve sonrasındaki sarsıntılar sebebiyle sizlere ve tüm milletimize geçmiş olsun diliyorum. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.Ülkemizi afetlere hazırlamak için yürüttüğümüz çalışmalar, geçmişteki ihmallerin yol açtığı sıkıntılar sebebiyle malesef arzu ettiğimiz hızla ilerleyemiyor. İnşallah millet ve devlet olarak daha hızlı şekilde sürdüreceğiz. Defnemiz bu afette büyük yara aldı. Yaklaşık 2 hafta sonra Defne merkezinde yaşanan deprem ilçemizdeki yıkımı daha da arttırdı.

        "TEK VATANDAŞI MAĞDUR ETMEYECEĞİZ"

        Birkaç gün içinde Hatay'da arama kurtarmadan yardım çalışmalara kadar tüm faaliyetleri düzene koyduk. Depremin üçüncü günü Hatay'a ilk ziyaretimizi yaparak gerekli yerlere talimatları verdik. Çalışmaları adım adım takip ediyoruz, Cumhur İttifakı olarak sayın Bahçeli ile tekrar buradayız.

        Artık enkazları kaldırma ve yeni binaları inşa etme safhasına geldik. Tek bir vatandaşımızı mağdur etmeyecek şekilde bu süreci tamamlayacağız. 1 yıl içinde Hatay ve ilçelerini ayağa kaldırmayı planlıyoruz. Kalıcı konutları yapmaya başlarken gezici ve geçici barınma sorunlarını ihmal etmiyoruz.

        "1 YIL İÇİNDE BAŞARACAĞIZ"

        Konteyner kentler kuruyoruz. Kısa bir süre içinde sadece Hatay'da 30 bin konteyneri hizmete alacağız. Katar'ın hibe ettiği 10 bin konteynerin büyük bölümünü Hatay'a kuracağız. Şehirlerimizin yeniden inşa ve ihyası için kollarımızı sıvadık. Bir yıl içinde 319 bin haneyi inşa ederek insanlarımızın içine taşınmasını sağlayacağız. Defne'de 26 bin 261 konut yapacağız. Deprem bölgesinde toplamda 650 bin konut inşa etmemiz gerekiyor. Allah'ın izniyle bunların hepsini inşa ve ihya faaliyetini yaparak bu büyük afetin şehrimizdeki izlerini sileceğiz. Bugüne kadar birçok depremde biz bunları ispatladık. Bunu Van'da aynen ispatladık. Elazığ, Malatya, Bingöl buralarda ispatladık. Hatta hatta İzmir'de olan depremde ispatladık. Birçok sel afetinde Antalya, Manavgat, Muğla'da yine bunları ispatlamış iktidarız. Bunlardan yılmıyoruz. Bunu da yine aynı şekilde inşallah 1 yıl içinde başaracağız.

        "CUMHUR İTTİFAKI'NA İNANIN"

        Fitne ve fesat peşinde olanlara kulak asmayın. Birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize halel getirerek bizi deprem yaralarını sarma çalışmalarımızdan uzaklaştırmak isteyenlere fırsat vermeyin. İskenderun'da biliyorsunuz oralarda da krovozör gemisi getirmek suretiyle vatandaşlarımızı oralarda iskan sahibi yaptık. İki ayrı gemiyi o bölgeye çektik ve orada sadece kamara sistemi değil eğitim, öğretimi de yapmak suretiyle onu da hizmete aldık. Bütün mesele bir an önce vatandaşlarımızı şu endişelerinden kurtaralım ve onları en güzel şekilde yeme, içme, yatma kalkma herşeyiyle onlara da o imkanı sağlamış olduk. Rabbim hepimizin yâr ve yardımcısı olsun. Rabbim ülkemizi her türlü kazadan, beladan, afetten muhafaza etsin. Biz sizlere inanıyoruz, siz de Cumhur İttifakı'na inanın. Sizleri hiçbir zaman yalnız bırakmadık, bırakmayacağız. Teşekkür ederim, sağolun.

        Daha sonra Defne'de konteyner kenti ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada yaptığı konuşmada şu değerlendirmede bulundu:

        "ÇADIRDA DA FARKLI ADIMLAR ATACAĞIZ"

        Evleri yıkılan, hasar gören, sarsıntılar sebebiyle evlerine giremeyen insanlarımızı dışarıda bırakamazdık. İlk etapta çadırla işe başladık. Geçmişten bugüne işi masaya yatırdığımızda çadırda bile kalite neydi, bugün çadırda geldiğimiz kalite ne? Bunu bile yeterli görmüyoruz. İnşallah çadırda çok daha farklı adımlar atacağız. NATO'nun, İsviçre'nin göndermiş olduğu çadırlar var. Şimdi aynısını bizler çok daha kalitelisini inşallah yapacağız. Konteynerlerde de şu anda ülkemizde üretilen konteynerler var. Aynı şekilde Katar'ın Dünya Kupası'nda yaptırdığı konteynerler var. Şu anda onları biz burada kullanıyoruz.

        "1 YIL SABRETMENİZİ RİCA EDİYORUM"

        Konteyner kentler, elektrik, su, kanalizasyon, hizmet birimleriyle şehir altyapısı üzerine inşa ediliyor. 2 ay içinde 100 bin konteyneri faaliyete geçirdiğimizde 500 bin nüfuslu bir şehrin altyapısını inşa etmiş olacağız. Depremin ilk anından itibaren dünyadaki dostlarımızı da yanımızda görmekten ayrıca memnuniyet duyduk. Katar depremde de alicenaplığını gösterek hem ciddi yardımda bulundu hem de 10 bin konteyner gönderme sözü verdi. Bu arada kalıcı konutların işasına başladık. Geçmişte yaşanan depremlerde, yangınlarda, sellerde nasıl verdiğimiz sözleri tutup, insanlarımızı kısa sürede evlerine kavuşturduysak, inşallah bunda da aynısını yapacağız. Sizlerden 1 yıl sabretmenizi, 1 sene müsaade etmenizi rica ediyorum. 1 yıl sonra Antakya'da sizlerle kalıcı konutların tesliminde buluştuğumuzda bu sözlerin hayata geçtiğini göreceğiz. Sizleri bir kez daha sevgi ve saygıyla selamlıyorum, kalın sağlıcakla.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ