Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Avusturya'da çok tartışılan İslam yasası kabul edildi

        Meclis'in bugünkü oturumunda ayrıca trafikten kış sporlarına, gelir vergisinden sağlık sigortasına kadar birçok yasa tasarısı karar bağlandı.Ülkede yaşayan 500 binden fazla Müslümanı ilgilendiren ve görüşmelerinde hararetli tartışmalar yaşanan İslam Yasası koalisyon ortakları SPÖ( Sosyal Demokrat Parti) ve ÖVP’nin ( Halk Partisi) oylarıyla kabul edildi.

        MÜSLÜMANLAR YASAL HAKLAR KAZANDI

        Federal Mecliste oy çokluğuyla kabul edilen yeni yasayla Avusturya’daki Camii dernekleri de dahil olmak üzere tüm İslami dernekler, anayasal kurum olan Avusturya İslam Cemaati’ne (IGGiÖ) bağlandı. Dini tatiller belirlenerek çalışan Müslümanlar için yeni haklar tanındı. Viyana Üniversitesi bünyesinde bir ilahiyat fakültesi açılması karar bağlandı. Askeri kışlalarda hastanelerde ve cezaevlerinde din görevlilerinin bulundurulması ve düzenli olarak görev yapmaları yasalaştı.

        Müslüman mezarlıkları açılması ve helal kesim yapmak gibi birçok alanda düzenlemeler yeniden yapılandırıldı. Din görevlilerinin Avusturya sosyal yaşamına vakıf kişiler olması düşüncesiyle yurt dışından memur olarak gelen ve kısa süre sonra ülkelerine dönen ve maaşlarını kendi devletlerinden alan imamların 1 yıl içerisinde ülkelerine gönderilmeleri kararlaştırıldı. Buna göre Diyanet İşlerine bağlı olarak Avusturya’da görevlendirilen memur statüsündeki imamlar Türkiye’ye gönderilecek. Maaşlarını Avusturya devletinden alan imamlar ise görevlerine devam edebilecek.

        YEŞİLLER ÇEKİMSER

        Yasanın kabul dildiği genel kurul salonunda muhalefet partileri yasaya ret oyu verdi. Aşırı sağcı FPÖ (Özgürlükçüler Partisi) lideri Heinz Christian Strache: “Radikalleşmeye karşı bir önlem almadığı gerekçesiyle yasaya karşı çıktık. İslam Avusturya’ya ait değildir" dedi. Federal Meclise giren ilk Türk kökenli vekil Alev Korun ise yasanın birçok hak tanıdığını kabul ettiklerini belirtti ve yasanın eksikleri olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: “Yasada ‘Müslümanların kanunlara uyması zorunluluğunun’ tekrar ifade edilmesi ile Müslümanlar genel olarak zan altında bırakıldı. Yurtdışı finansman konusunda yapılan düzenlemeyi destekliyoruz. Ancak vakıflar aracılığıyla yardımların gelmesine müsaade edildiği için mevcut durumun değişmeyeceğini görüyoruz. Şeffaflık sorununu beraberinde getirecek bu adımdan dolayı yasanın Anayasa Komisyonu'na geri gönderilmesini talep ediyoruz."

        Yeni yasadan en çok etkilenmesi beklenen Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB) yasadaki bazı maddelerin değiştirilmesi için Anayasa Mahkemesine gideceklerini açıklamıştı. IGGIÖ ( Avusturya İslam Cemaati) başkanı Fuat Sanaç ise: “ Bazı maddelerin iptali için gösterdiğimiz çabaların sonuçsuz kalmasına rağmen genel hatlarıyla yeni yasayı kabul ediyoruz. İptali için Anayasa Mahkemesi’ne gitmeyeceğiz.” dedi.

        Avusturyalı aleviler, dünyada ilk kez Aleviliğin bir ülke anayasasında yer almasını sevinçle karşıladılar. 1912 Yılında Anayasa’da yer alan İslam dini Avusturya’da ikinci resmi din olarak kabul edilmiş ve 4 madde ile yürürlüğe girmişti. Yasanın değişmesiyle Alevilere de birçok hak tanındı. Dünyada bir ilk olarak beş önemli alevi inanç günü yasada adlarıyla yer aldı. Kurban Bayramı, Aşure günü, Nevruz, Hızır ve Gadir Hum (Velayet) bayramı alevi cemaatinin kutsal günleri olarak resmen tanındı. Ayrıca Viyana Üniversitesi bünyesinde kurulacak Teoloji Fakültesinde Alevilik ayrı, bağımsız bölüm olarak yer alacak. Alevi teologlar ve inançsal destek görevlileri, Alevilik dersleri üniversitede verilebilecek.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ