Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Suriye'ye nota verildi

        Suriye'de meydana gelen saldırılara istinaden Suriye maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağırılarak nota verildi ve şu mesaj iletildi: Temsilciliklere saldırıların sorumluları bulunmalı. Eğer güvenlik garantisi verilmezse gereğini yaparız. Maddi zarara ilişkin haklar saklı tutulmaktadır"

        Dışişleri bakanlığı "Gerekli görülen her önlem alınacaktır" açıklamasını yaptı. Türk diplomatların yakını olan 60 kişi Ankara'ya bugün uçakla getirldi.

        Bakanlık ayrıca vatandaşları da uyardı "Mecbur kalmadıkça Suriye'ye gitmeyin".

        "SORUMLULARI TESPİT EDİN"

        Türkiye, Suriye'deki temsilciliklerine düzenlenen saldırıları şiddetle kınayarak, Suriye yönetimini vakit kaybetmeksizin söz konusu saldırıların sorumlularını tespit etmeye ve bu kişiler hakkında gerekli adli süreci başlatmaya davet etti.

        Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Dün gece Suriye'de rejim yanlısı birtakım göstericiler tarafından Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği, Halep Başkonsolosluğu ve Lazkiye Fahri Konsolosluğuna karşı düzenlenen menfur saldırıları şiddetle kınıyoruz" denildi.

        "Bu saldırıların, Arap Birliği'nin dün Suriye'ye ilişkin aldığı bir karar sonrasında gerçekleşmesi ve en güçlü ve yoğun biçimde Türk misyonlarını hedef alması şüphesiz manidardır" diye devam eden açıklamada, gerek Türkiye'nin, gerek diğer ülkelerin Suriye'deki diplomatik ve konsüler temsilciliklerin güvenliğinin sağlanması için her türlü önlemin alınmasının, Diplomatik ve Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmeleri uyarınca öncelikle Suriye Devleti'nin yükümlülüğü altında olduğu hatırlatıldı. Ayrıca, uluslararası ilişkilerdeki yerleşik teamülün de bunu gerektirmekte olduğu belirtilerek, dolayısıyla yabancı temsilciliklerin ve mensuplarının korunması, kabul eden devlet bakımından temel bir sorumluluk ve onur meselesi olduğu, bu hususun bir kez daha hatırlatılmasında yarar görüldüğü bildirildi.

        Açıklamada daha sonra şunlar belirtildi:

        "Suriye yönetimini, vakit kaybetmeksizin söz konusu saldırıların sorumlularını tespit etmeye ve bu kişiler hakkında gerekli adli süreci başlatmaya davet ediyoruz. Türkiye, bu olayın yinelenmemesini teminen Suriye yönetiminin gerekli her türlü tedbiri bir an önce almasını, Suriye'deki diplomatik ve konsüler temsilciliklerimiz ve bağlı kuruluşlara yönelik güvenlik önlemlerini artırmasını ve temsilciliklerimiz ile bağlı kuruluşlarının güvenliğinin sağlandığı hususunda tarafımıza güvence vermesini beklemektedir. Türkiye, önümüzdeki günlerde tüm bu hususların takipçisi olmaya ve gelişmelere göre gerekli gördüğü önlemleri almaya kararlıdır."

        Türkiye'nin söz konusu saldırılar sonucunda Suriye'deki diplomatik ve konsüler temsilciliklerinde meydana gelen maddi zarara ilişkin olarak uluslararası hukuktan kaynaklanan yasal haklarını da mahfuz tutacağı belirtilerek, bugün Ankara'daki Suriye Maslahatgüzarı'nın Bakanlığa davet edilerek kendisine bu hususlar güçlü ifadelerle aktarıldığını ve bir de nota tevdi edildiğini kaydetti.

        Söz konusu saldırılar üzerine, Suriye'deki diplomatik ve konsüler temsilciliklerimizde görevli personelin aile fertlerinin ülkemize tahliyesine bugün başlandığı belirtilerek, diplomatik ve konsüler temsilciliklerde görevli personelin görevlerine devam ettiği bildirildi.

        DIŞİŞLERİ VATANDAŞLARI UYARDI

        Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarının zorunlu sebepler dışında Suriye'ye seyahat etmekten kaçınmaları uyarısında bulundu.

        Bakanlıktan yapılan duyuruda, "Suriye'de güvenliği olumsuz etkileyen son gelişmeler çerçevesinde kamu düzeninin sağlanmasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle, vatandaşlarımızın mücbir sebepler dışında Suriye'ye seyahat etmekten kaçınmaları uygun olacaktır" denildi.

        Suriye'de yaşayan Türk vatandaşlarının ise gelişmeleri izleyerek tedbirli ve müteyakkız olmaları, bu bağlamda başta Humus, İdlip ve Halep olmak üzere, olayların yoğunluk kazandığı şehirlere seyahat etmekten imtina etmeleri, Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği ve Halep Başkonsolosluğu ile irtibat içinde kalmaları da tavsiye edildi.

        OLAYLAR ÜSTÜNE GÜVENLİK NEDENİYLE TAHLİYE KARARI ALINDI

        Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, özellikle dün akşam Türkiye'nin Suriye'deki temsilciliklerine yapılan saldırıların ardından güvenlik ortamının kötüleşmesi nedeniyle ailelerin tahliyesi kararlaştırıldı. Bu amaçla THY'den bir uçak bugün sabah saatlerinde Şam'a gitti.

        Esenboğa havaalanına inen uçakla Türk temsilciliklerde çalışanların aileleri ile ihtiyaç bulunmayan personelden 60 kişi Ankara'ya getirdi.

        Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon ve elçilik çalışanlarının Suriye'deki görevlerini bu aşamada sürdürecekleri belirtiliyor.

        Arap Birliği'nin dün Suriye'nin üyeliğini askıya almasının ardından, dün akşam ülkedeki Türk, Suudi Arabistan ve Fransız konsoloslukları hükümet yanlısı oldukları belirtilen sopalı ve bıçaklı büyük bir grubun saldırısına uğramıştı.

        TÜRK BAYRAĞINI PARÇALADILAR

        Dün meydana gelen olaylarda Suriye'deki Türk konsolosluğuna taşlı sopalı saldırı düzenlendi. Esad yanlısı göstericeler Atatürk'ün fotoğrafını parçalarken Türk bayrağını ateşe verdiler.

        Suriye'nin Başkenti Şam'da bulunan Türk Büyükelçiliği, Halep Başkonsolosluğu ve Lazkiye'deki Türkiye Fahri Konsolosluğuna hükümet yanlısı oldukları belirtilen sopalı ve bıçaklı büyük bir grup saldırı düzenlendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ