Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bakan Bozkır açıkladı: Vize uygulaması 3 yıl içinde...

        Özcan TİKİT / HT GAZETE

        Avrupa Birliği Karma Parlamentolar Komisyonu (KPK) Toplantısı için Belçika’nın başkenti Brüksel’de olan AB Bakanı Volkan Bozkır, toplantı öncesinde bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Düşünce özgürlüğünün genişletilmesine yönelik yeni bir reform paketinin hazırlandığını söyleyen Bozkır’ın yanıtları şöyle:

        Reform Eylem Grubu’nda (REG) son toplantı yapıldı, oradan bir sonuç çıkacak mı?

        2003’te kurulan Reform İlerleme Grubu’nun adı Bakanlar Kurulu kararıyla Reform Eylem Grubu yapıldı. Reform sürecinin mimarı REG olacak. Yeni ifade özgürlüğü paketi çok önemli bir şey; ocak ayında açıklamayı planlıyoruz. Ayrıca 12 Eylül döneminin yasalarda kalmış kalıntılarının temizlenmesi için ikinci bir çalışma var. Kişisel verilerin korunması kanunu, polis ve güvenlik kanunu REG’de görüşüldü. Ayrımcılıkla mücadele kanunu REG’in çalışmaları arasında. Bu tür yasalar orada üretilecek ve reformaların devamı Meclis’e sunulacak. İfade özgürlüğüyle ilgili alt komite kurduk. 4 bakanlıktan oluşan grup buhafta çalışmalara başlıyor. İçeriğini ayrıca açıklayacağız.

        ‘GÜMRÜK BİRLİĞİ'Nİ DONDURABİLİRİZ'

        AB’nin ABD’yle Transatlantik Anlaşması Gümrük Birliği’ni nasıl etkileyecek?

        Gümrük Birliği sayesinde Türkiye bugün Batı’nın devleriyle rekabet edebilir bir yapıya kavuşmuştur. Bugün 150 milyar Euro’luk bir ticaretten söz ediliyor AB ile... AB üçüncü ülkelerle anlaşma imzaladığında bunun Türkiye’ye otomatik uygulanacağı şeklindeki bir madde konulmamış. Konulmasını istedik. Aksi takdirde Türkiye piyasalarını ABD ürünlerine sıfır gümrükle açmak zorunda kalacağız. Yılda 2.5-3 milyar dolar kaybımız olur. Gümrük Birliği’ni bir süre dondurmak gibi bir mecburiyetimiz olabilir.

        Suriye meselesinde AB ile ayrışma söz konusu mu?

        Türkiye, Suriye’de 3 yıldır yaşanan depremle ilgili hep aynı şeyleri söyledi. Maalesef ikazlarımız doğru çıktı. Keşke Türkiye’nin çizdiği tablo en başta anlaşılıp önlemler alınabilseydi. Çok basit olan Esad ve muhalif güçler arasındaki tabloda bugün IŞİD var, Hizbullah var, ne idüğü belirsiz birçok grup var. Suriye’nin yüzde 30’u, Irak’ın yüzde 40’ını işgal altına almış bir örgüt varken, AB Kobani’ye odaklandı. Kobani sorunu bir bataklıktaki sivrisinektir. Terör örgütünün tamamen ortadan kaldırılması öncelik olmalıdır. Kobani ile ilgili algı yanlışlığı var. Oradan daha ilk günde 138 bin kişi geldi. Bunu, görüştüğümüz birçok AB üyesi ülke vatandaşı bilmiyor.

        “Terör örgütü” diyoruz ama tamamen farklı nitelikli bir örgüt. 3 binden 30 bine çıktı (IŞİD’li) sayısı. Bunlarla konvansiyonel güçlerin başa çıkmasının zor olduğunu söylüyoruz. Esad güçlerine karşı çarpışan Özgür Suriye Ordusu’ndan insanların Türkiyeye getirilip eğitilmesi, donatılması ve Suriye’ye gönderilmesini öneriyoruz. Ama bunun için de Esad hava güçlerinin bunları bombalanmaması şarttır. Aksi takdirde başarı mümkün değildir. Bunun için de uçuşa yasak bölge oluşturulması gerekir.

        ‘VİZE UYGULAMASI 3 YIL İÇİNDE KALKMALI’

        BAKAN Bozkır, “Türkiye Geri Kabul Anlaşması’nı geçen yıl imzaladı, AB vizelerinin buna karşılık 3 yıl içinde kalkacağı açıklandı; hangi aşamadayız?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Anlaşmanın metni bizi tatmin ediyor. Doğrudan doğruya vizenin tamamen kaldırılacak olması bizi memnun ediyor. Anlaşmanın onay süreci ağustosta tamamlandı. Oradan itibaren 3 yıl sonra vizelerin de kalkması söz konusu. Vizelerin kalkması için komisyon raporlar yayınlayacak. Bir tanesini ekim ayında yayınladı ve orada yaklaşık 70 beklentiden söz edildi. Bunların sadece 9’unun karşılanmadığı ifade ediliyor. Çok olumlu bir rapor oldu. 6 ayda bir Türkiyeye gelip incelemeler yapıyorlar ve bu Geri Kabul Anlaşması’yla ilgili raporları yayınlıyorlar. En son 3 yıl sonunda komisyon bir nihai rapor yayınlayacak ve orada da ‘Vizeler kalksın’ ya da ‘Kalkmasın’ diyecek. ‘Kalksın’ kararı bekliyoruz. ‘Kalksın’ dedikten sonra da konsey kararıyla tüm vizeler kalkacak. Eğer kalkmazsa anlaşmayı 6 ay içinde feshetme hakkımız var.”

        "YENİ TÜRKİYE YENİ AVRUPA BİRLİĞİ"

        AB Bakanı Bozkır, toplantıda, 2014’ün hem AB hem de Türkiye için de değişim yılı olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

        “Türkiye’de yerel seçimler yapıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlandı. Yeni bir hükümet kuruldu. AB’de seçimlerle yeni bir Avrupa Parlamentosu ve yeni bir Avrupa Komisyonu oluştu. Dolayısıyla yeni bir Türkiye, yeni bir AB var. Bu yeni kompozisyonun Türkiye- AB ilişkilerini geliştireceğini umuyorum. Türkiye’nin aynı zamanda yeni bir AB stratejisi bulunuyor.”

        Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn da şöyle konuştu: “Önümüzdeki 5 yıl boyunca Türkiye’nin üyeliği için hazırlık yapacağız. Türkiye’nin Kıbrıs’ın ekonomik bölgesine saygı göstermesini bekliyorum. Taraflar tansiyonu düşürmeye yönelik adımlar atmalı. Pragmatik yaklaşmak fayda sağlar. Kıbrıs sorunu çözülmezse üyelik olmaz.”

        RUMLARDAN ELEŞTİRİ

        Toplantıda söz alan çoğu Rum ve Yunan vekiller ise Kıbrıs meselesi nedeniyle Türkiye’yi eleştirdi. Buna karşın bazı Avrupalı ve Türkiyeli vekiller de KPK’nın bir Kıbrıs toplantısına dönüştürüldüğüne işaret ederek bu yaklaşımı eleştirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ